fbpx
Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke Felcsúton, 2017-ben

Megszólalt a Kétfarkú Kutyapárt elnöke a Hegyvidéki Önkormányzat az Ezalényeg.hu ellen megnyert sajtópere kapcsán

Kovács Gergely, a MKKP elnöke a Media1-nek küldött levelében azt állítja, tévesen írta a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy a Kétfarkú Kutyapárt elnöke volt a bíróság által hozott keddi ítéletben helyreigazításra kötelezett cikk forrása. A helyreigazíttatott Ezalényeg.hu-s írás eleje azonban a Kutyapárt nyilatkozatával indult, benne a bíróságon valótlannak bizonyuló, a hegyvidéki parkolásra vonatkozó állítással.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Ahogyan arról kedden beszámoltunk, a Hegyvidéki Önkormányzat (Budapest XII. kerületének) tájékoztatása szerint sajtópert nyert az Ezalényeg.hu nevű oldallal szemben, mely a bírósági ítélet szerint valótlanul állította azt, hogy ebben a kerületben a legdrágább a parkolás üzemeltetése.

A lap egyébként már az ítéletet megelőzően közzétett egy helyreigazító írást, amelyben részletesen leírta, hogy ez mégsem így van, tévedett, ám a bíróság ennek ellenére is helyreigazításra kötelezte a lapot, az ítéletnek megfelelő szövegezéssel. A helyreigazítást ugyanis a lap már a bírósági tárgyalás berekesztését követően, azaz elkésve közölte, így azt nem vehette figyelembe a bíróság, és a peres felek nem hivatkoztak a helyreigazítás megtörténtére a tárgyalás során. (A lap pervesztes kiadóját a bíróság az előírt helyreigazítási szöveg közzététele mellett 36 ezer forint illeték és a felperesek 100 ezer forint plusz áfa ügyvédi díjának megfizetésére kötelezte.)

A Hegyvidéki Önkormányzat weboldalán az ítélet kapcsán azt állítja, hogy az Ezalényeg.hu Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) pártelnökének megalapozatlan állításait megismételve közölte írását. Kovács Gergely nevét az önkormányzat kétszer is említette kedden:

„Helyreigazítási pert nyert a Hegyvidéki Önkormányzat az ezalenyeg.hu oldal ellen, amely – Kovács Gergely pártelnök (MKKP) megalapozatlan állításait megismételve – számos valótlan állítást tett, megtévesztve olvasóit a hegyvidéki parkolási rendszerről. (…)”

„(…) Az elmúlt hetekben számos sajtóorgánum vette át Kovács Gergely pártelnök tényfeltárásnak hívott valótlanságait. A hegyvidéki parkolási rendszert érintő rágalmak hamis voltára minden alkalommal felhívtuk Kovács pártelnök úr figyelmét és az azt közlő oldalak figyelmét is. Sajnálatos, hogy perrel kellett megvédenünk a jó hírünket”

A Kétfarkú Kutyapárt elnöke szerint az önkormányzat téved – a történet azonban összetettebb

Az MKKP elnöke (aki egyébként önkormányzati képviselő a XII. kerületben) a hír megjelenése után úgy tájékoztatta a Media1-et, hogy „tévesen állítja az önkormányzat”, hogy a helyreigazíttatott cikknek ő volt a forrása. Kovács szerint az Ezalényeg.hu valójában a 444.hu idén június 18-án közzétett, parkolási rendszerre vonatkozó, Budapesti kerületek egy rejtélyes parkolási szoftver csapdájában című írását használta fel, ahogyan erre hivatkozott is. Erről a cikkről van szó mint felhasznált forrás: https://tldr.444.hu/2020/06/18/budapesti-keruletek-egy-rejtelyes-parkolasi-szoftver-csapdajaban

A Kovács Gergely által nekünk küldött levélben leírtakkal szemben azonban némiképp az önkormányzat állítását erősíti, hogy az Ezalényeg.hu eredetileg (a helyreigazítás tárgyát képező írása bevezető részében) azt írta, hogy

„Az egész fővárosban a Hegyvidéken költenek a legtöbbet a parkolás üzemeltetésére
48 vagyis ma már 49 napja szeretnénk tudni, hogy miért a XII. kerületnek kerül egész Budapesten a legtöbbe a parkolás üzemeltetés. A Wachsler György által irányított, önkormányzati tulajdonú Faber Kft. épp ennyi ideje nem képes elküldeni a szerződéseket – írja Facebook oldalán a Magyar Kétfarkú Kutyapárt Hegyvidéki szervezete.”

A 444.hu említett, parkolással kapcsolatos cikkét ugyanis az MKKP maga is megosztotta Facebook-oldalán 3 hónappal ezelőtt, ehhez pedig az alábbi kísérőszöveget írta:

„48 vagyis ma már 49 napja szeretnénk tudni, hogy miért a XII. kerületnek kerül egész Budapesten a legtöbbe a parkolás üzemeltetés. A Wachsler György által irányított, önkormányzati tulajdonú Faber Kft. épp ennyi ideje nem képes elküldeni a szerződéseket.”

Vagyis az Ezalényeg.hu által átvett, Kovács Gergely pártelnöktől idézett posztban is szerepelt a bíróságon valótlannak bizonyuló állítás, hogy „a XII. kerületnek kerül egész Budapesten a legtöbbe a parkolás üzemeltetése.”

Az Ezalényeg.hu cikke az MKKP-től átvett állításokat követően, a folytatásban egyébként már valóban a 444-től átvett információkat használt.

Még lehet fellebbezni

Az önkormányzat egyébként közzétette honlapján az ítéletet eredeti változatban is. Ebből kiderül, hogy azt a Fővárosi Törvényszék hozta, és ellene a Fővárosi Ítélőtáblánál fellebbezéssel lehet élni, ezek szerint tehát az még nem jogerős.

Az Ezalényeg.hu egy tavaly ősszel, az önkormányzati választásokat megelőzően indult MSZP-közeli honlap: a lapot működtető vállalkozás, a perben másodrendű alperes, az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa összefüggésbe hozható az MSZP volt komlói polgármesterével, Páva Zoltánnal. Az internetes oldal erősen ellenzéki, kormánykritikus hangütésű.

Borító: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke Felcsúton, 2017-ben. Fotó: Wikipedia
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!