fbpx
Az Index.hu szerkesztőségének bejárata

Megszólalt az Index új vezérigazgatója: Nem bezárni érkezett

Ződy Zsolt azt mondta, nem a Nemzeti Együttműködés Rendszere küldte őt az Indexhez. Dull Szabolcsot nem váltja le a főszerkesztői posztról és biztosította a szerkesztőséget a transzparens működésről, de nem szeretné, ha más portálokon látná viszont a belső információkat. A Közszolgálati Egyetemről érkező vezérigazgató elárulta, már hetekkel ezelőtt megkereste őt Bodolai László, hogy lépjen be a céghez, de csak ősztől, ám a folyamatot felgyorsította Pusztay András vezérigazgató távozása.

A hvg360-nak adta kinevezése utáni első interjúját Ződi Zsolt az Index napokban bejelentett új vezérigazgatója, aki legelőször is arra, hogyan volt lehetséges, hogy miután Pusztay András, az eddigi vezérigazgató bejelentette a lemondását kedden, már azonnal be is tudták mutatni, azaz olyan, mintha az utódot küldték volna, azt mondta, nincs politikai kapcsolata, nem a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) küldte, hogy bezárja, tönkretegye az Indexet.

Ződi Zsolt szerint épp az ellenkezője az igaz: egy régi barátja, Bodolai László, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke hívta, hogy segítse megmenteni a lapot.

Már korábban is majdnem ő lett az Index vezérigazgatója

Az új vezérigazgató ezután elmesélte, hogy Bodolai már 2017-ben is őt szerette volna kinevezni vezérigazgatónak, de ez akkor végül meghiúsult egy rajtuk kívülálló ok miatt. (Az nem derült az interjúból, mi volt az ok.)

Ződi Zsolt elmondta, hogy Bodolaival régóta ismerik egymást, hiszen a Complex Kft. jogelődjénél Ződi volt a főnöke a kilencvenes években. Bodolai ezután három héttel ezelőtt újra megkereste, hogy egy esetleges őszi belépéssel menjen a céghez, amire akkor Ződi igent is mondott. Bodolai azonban a napokban újra felhívta, hogy Pusztay András úgy döntött, távozik, és nem szeretné, hogy az Index vezérigazgató nélkül maradjon.

Ződi elmondása szerint ezután szó szerint csapot-papot otthagyott, és rohant, hogy még odaérjen az értekezletre Óbudán.

Nem tudott nemet mondani a hívásra

Arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem után, ahová egy éve ment, miért találta vonzónak a felkérést, azt mondta, jól érezte magát az egyetemen, de nem tudott nemet mondani arra, hogy Magyarország egyik legfontosabb médiacégét vezesse. Az új vezérigazgató úgy érzi, megtiszteltetés, hogy segíthet a csapatnak. Ződi azt mondta, 2017-ben úgy hagyta ott a kiadói világot, és tért vissza az egyetemi életbe és az MTA Jogtudományi Intézetébe, hogy soha nem tér vissza, de valójában hiányzott a pörgés, amit 53 évesen még bír is.

Ződi Zsolt hozzátette: nem ő jelentkezett, hanem hívták, mert bíznak benne, ami jó érzés és nagy kihívás is, de emellett benne van a hübrisz is.

Az Index vészjelzője
Az Index vészjelzője

Úgy mondott igent Bodolainak, hogy nem ismerte meg az Indamediával kötött megállapodások tartalmát

Arra, hogy egy, a NER által körülvett, és ostromolt erődöt fog vezetni, azt mondta, csaknem húsz évet dolgozott kiadókban, vezető beosztásban, ezért tudja, hogyan működik egy ilyen üzem, szakmailag alkalmasnak érzi magát.

„Én is olvasok újságot, tudom, hol élek, és tisztában vagyok az Index helyzetével, de Bodolai biztosított róla, hogy a politikai szálakat tudja kezelni, nekem azzal nem lesz dolgom” – mondta a hvg360-nak.

Nem könnyű a helyzet

A beszélgetésben szóba került, hogy az Index gazdaságilag sincs könnyű helyzetben, hiszen az Indexet fenntartó alapítványnak jelentős tartozása van a NER-es Indamedia felé, melynek a törlesztése elviszi a hasznot, ami ráadásul az elmúlt öt évben ötödére csökkent. Ráadásul az árbevétel nem ebben, hanem egy NER-es cégben képződik. A hvg360 újságírója rákérdezett: nem lehet-e felbontani a szerződést az Indamediával, de az új Index-vezér így felelt:

„Ismerve a magyar média helyzetét, mindenhol vannak anyagi gondok. Ahol nincsenek, ott más hiányzik. Az, hogy az árbevétel nem nálunk képződik, valóban nagyon furcsa számomra, de ez nem jelenti, hogy semmi ráhatásunk ne lenne rá. Én még nem láttam ezt a szerződést, így nem tudok nyilatkozni róla.”

Hozzátette, neki és a szerkesztőségnek is vannak ötletei arra, hogy a cég saját forrásokhoz jusson, de ezekről nem akar beszélni.

Arra, hogy az elődje, Pusztay András nem akart belemenni az Index szétdarabolásába, kiszervezésébe, Ződi megismételte, amit Bodolai László a Media1-nek nyilatkozott vasárnap, vagyis azt, hogy a kiszervezéssel járó megszorítás, a szétdarabolás lekerült a napirendről, nem fogadták el az erre vonatkozó koncepciót.

Nem ördögtől való a kiszervezés, de a szerkesztőség félelmei miatt elvetették

Ződi Zsolt hozzátette, hogy egy cég életében a kiszervezés bevett gyakorlat, ő is átélt már néhány ilyet, de megérti a szerkesztőség félelmeit is, ezért került le a téma a napirendről. Ződi azt is megígérte, hogy nem lesz kiszervezve semmi az Indexből, sőt megígérte azt is, hogy nem lesznek megszorítások.

Hozzátette, ez utóbbit nem örökre ígéri meg, hiszen nem tudja, hogyan alakul a reklámpiac, lesz-e második üteme a járványnak, illetve lesz-e valamilyen más tényező. A vezérigazgató ugyanakkor kijelentette, hogy nem arra vették fel, hogy embereket küldjön el. (Ezt az előző vezérigazgatónak a világjárvány kitörésekor már meg kellett tennie néhány hónappal ezelőtt, ami információink szerint 5 százalékos leépítést jelentett ténylegesen.)

Transzparencia lesz, de nem akkora, hogy belső információk egy másik portálon jelenjenek meg

Ami a szerkesztőség által kért garanciákat illeti, Ződi Zsolt azt nyilatkozta, hogy a szerkesztőség transzparenciát szeretne, és ezt meg is fogják adni, akár a falig is elmennek ebben, de azért ott, a falnál megállna, mert

„fontos ugyan a sajtószabadság, de attól nagyon ideges lenne, ha belső információkat olvasna egy másik portálon. ”

Dull Szabolcs marad a főszerkesztő

Arra, hogy Bodolai László, a tulajdonos alapítvány elnöke nemrég Dull Szabolcs főszerkesztőt okolta, amiért a céges információk a versenytárs 24.hu-n jelentek meg, azt mondta az új vezérigazgató, bízik a főszerkesztőben, ezért

a főszerkesztői poszton nem lesz változás, illetve úgy általában véve sem tervez személycseréket.

Időközben egyébként az elvetett koncepciót kidolgozó Gerényi Gábor a blogjában utasította vissza a vádakat, mi szerint az Index kiszervezésével szét akarna volna verni a céget. Állítása szerint épp ellenkezőjéről van szó, részletesen is el magyarázta, miért.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: az Index bejáratánál lévő cégtábla a budapesti Buda Square irodaházban a III. kerületben. Fotó: Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások