fbpx
RTL Klub

Nézettség: Az RTL Klub minden este kikapott, a TV2 újabb hetet nyert fölényesen

A Nielsen Közönségmérés adatai alapján az RTL Klub új műsorrendje továbbra sem hozza a számokat, a nézők pedig inkább például Palik László dominikai sportvetélkedőjét választják, amiből még van pár hétnyi friss epizódja a TV2-nek. Alig volt olyan műsora a múlt héten az RTL-nek, ami jól ment volna. Kikapott a Barátok közt és a Mellékhatás is.

A Nielsen Közönségmérés adatai alapján a 18. hét után a 19. hetet, azaz a múlt hetet is a TV2 nyerte a nézettségi háborúban. A TV2 közönségaránya a kereskedelmi okokból kiemelten figyelt 18-49-es korcsoportban 13,9 százalék, míg az RTL Klubé 9,3 százalék lett.

Az RTL Klub egy héttel korábban legalább egy napot még meg tudott nyerni az átlagos közönségarányok tekintetében, de most egyetlen este sem jött össze számára a győzelem.

  • Az RTL Klub hétfőn 11,1, a TV2 12 százalékos közönségarányt,
  • kedden az RTL Klub 10,3, a TV2 13,1 százalékos közönségarányt,
  • szerdán az RTL Klub 8,9, a TV2 14,6 százalékos közönségarányt,
  • csütörtökön az RTL Klub 8,2, a TV2 16,4 százalékos közönségarányt ,
  • pénteken az RTL Klub 10,0, a TV2 15,8 százalékos share-t,
  • szombaton az RTL Klub 9,3, a TV2 9,7 százalékos közönségarányt,
  • vasárnap az RTL Klub 7,6, a TV2 15,7 százalékos közönségarányt ért el.

Az elmúlt hetek alapján külső szemlélő számára úgy is tűnhet, az RTL Klub vagy tudatosan átengedi ezt az időszakot a TV2-nek és a csatorna inkább az őszi időszakra koncentrál, hiszen most úgyis jelentős visszaesések vannak a reklámpiacon (szóval inkább nem sütik el most a költségesebb, prémium tartalmakat, hanem majd ha üzletileg kifizetődőbb), vagy valami nagyon félrement a programmingon. Mi inkább előbbire, a tartalékolásra tippelnénk, hiszen valószínűleg az RTL-nél sem gondolhatták azt, hogy a Válótársak ismétlése fel tudja majd venni a versenyt a TV2-vel, de az elképzelhetőnek tűnik, hogy abban reménykedtek, hogy a TV2-nél előbb elfogynak a friss tartalmak.

A TV2 mindenesetre amíg csak teheti, képernyőn tartja az Exatlon Hungary című, a Dominikai szigeteken felvett, Palik László vezette sportvetélkedőt, amiért a nézők egyelőre lelkesednek. Várhatóan május végéig így is lesz.

TV2 Exatlon Hungary
A TV2 Exatlon Hungary című sportvetélkedője

Szinte minden RTL-es műsor gyengélkedett

Az RTL Klub szempontjából nem túl kedvező, hogy a megújult Barátok közt, továbbá a Bűnös lelkek című új bűnügyi magazin, a Toplista című műsor az új évada, az Isten veled Magyarország! új évadának aktuális epizódja, a Cápák között új része, a Különben dühbe jövünk, a Made in Karantén, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Maradj haza magadnak!, a Segítség itthon vagyok! és tényleg szinte minden RTL-es produkció nagyon csúcsán kikapott a TV2-től a 19. héten.

Külön szomorúság lehet az RTL Klub szempontjából, hogy a Mellékhatás című magyar fejlesztésű sorozat megint kikapott, pedig a béranyaságról szóló széria kifejezetten izgalmasra sikerült.

A Mellékhatás egyik epizódjának részlete
A Mellékhatás egyik epizódjának részlete

Alig volt RTL-es műsor a múlt heti toplistában, pedig általában pont fordítva szokott lenni

Jellemző a múlt hétre, hogy a top10 legnézettebb magyarországi tévéműsorok listájába alig került be RTL-es műsor, csak a május 5-i RTL Híradó és a május 8-i Fókusz tudott bekerülni a top10-be. A lista első, második és negyedik, valamint hetedik, kilencedik helyén mind az Exatlon Hungary valamelyik adása végzett. A Nagyfiúk című, a TV2-n sugárzott amerikai vígjáték a hét harmadik legnézettebb műsora lett, míg a Fák jú Tanár úr német vígjáték 2. része a hatodik.

Ilyen rossz nézettségi adatok mellett normál piaci körülmények között azt mondanánk, hogy az RTL Klub műsorrend-változtatásra reagálhat, de hogy a jelenlegi speciális időszakban ezt most majd megteszik-e, vagy csak szimplán kiülik, amíg május végére el nem fogynak az Exatlon Hungary előre felvett részei a TV2-n, és addig inkább elszenvedik, hogy a sajtó egy része megírja, hogy most milyen rosszul teljesít az RTL Klub, az majd ezután derül ki.

A 19. hét legnézettebb tévéműsorai a Nielsen Közönségmérés adatai alapján
A 19. hét legnézettebb tévéműsorai a Nielsen Közönségmérés adatai alapján

Egyébként az RTL Klub még a gyenge elmúlt két hétnyi eredmények ellenére is tartja masszívan piacvezető pozícióit a főműsoridős esték tekintetében, hiszen az idei főműsoridős esték 66 százalékát ő nyerte meg (ez 87 estét jelent), míg a TV2 csupán a primetime 34 százalékát (44 estét), így tulajdonképpen viszonylag nyugodtan tarthatnak pár „elengedősebb” hetet az RTL-esek, de ha ez hosszabb távon is így maradna, az már veszélyesebb játék lehet.

Olcsóbb nézettségmérést szeretnétek a magyarországi tévécsatornák

A napokban számoltunk be arról a tévés hírről is, hogy a Magyarországon működő tévécsatornák közös szakmai érdekképviseletét ellátó Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) levélben próbált 30 százalékos árengedményt kiharcolni a Magyarországon a nézettségmérésben még mindig egyeduralkodó Nielsen Közönségméréstől, de a cég elutasította a kérést.

Átalakul a Mészáros-féle Life TV

Ma számoltunk be arról is, hogy a TV2 egykori programigazgatóját, Kiss Pétert nevezte ki a ma munkába álló Hajdú Péter vezérigazgató a Media Vivantis Zrt., a Life Tv és az Ozone TV csatornákat működtető, Mészárosné Kelemen Beatrix (Mészáros Lőrinc felesége) tulajdonában lévő tévétársaságnál, míg György Bence, az eddigi programigazgató kereskedelmi igazgatóként folytatja karrierjét a cégnél. Hajdú a Media1-nek azt is megerősítette, hogy elbocsátás is lesz a cégnél, de egyelőre még a munkatársak kvalitásait mérik fel a várható átalakítások előtt. További tévés hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások