fbpx
Istenes Zsolt

Kényszerpálya: Új dokumentumfilm egy volt HírTV-sről, aki 10 év után inkább pályaelhagyó lett, miután kirúgták a csatorna újrafideszesítésekor

Tóth Olivér Márk új dokumentumfilmjében nyomon követhetjük, hogyan vált Istenes Zsoltból, a HírTV-nél még a nem kormánypárti időszakban munkába álló egykori riporterből és hírszerkesztőből programozó, miként próbál pályaelhagyóként új szakmát tanulni, miközben betekintést enged a magyar média világába is.

Tóth Olivér Márk, a hvg.hu munkatársa Kényszerpálya címmel forgatott dokumentumfilmet, amelynek középpontjában Istenes Zsolt újságíró áll, akit elbocsátottak a HírTV-től, miután a Fidesz érdekeit képviselő médiabirodalom, a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) bekebelezte a csatornát, majd összeolvasztotta az Echo TV-vel.

Istenes Zsolt a 2015-ös G-nap után, a Hír Televízió épp kormányfüggetlenné váló időszakában igazolt a HírTV-hez, amikor Simicska Lajos volt a tulajdonos. A dokumentumfilmen Istenes Zsolt azt mondja, eleinte szabadon végezhette munkáját. Azonban miután 2018-ban a Fidesz újra nyert kétharmaddal a választáson, a HírTV addigi tulajdonosa, Simicska Lajos pedig eladta a tévécsatornát, a médiumot először egy Fidesz-közeli üzletember, Nyerges Zsolt vette meg, majd nem sokkal a történtek után Nyerges a csatornát odaajándékozta a KESMA-nak, illetve a HírTV-t és az Echo TV-t teljesen összevonták. A riportert ezután bocsátották el tavaly.

Istenes Zsolt beszél a filmben a tulajdonosváltás utáni és a teljes összeolvadás előtti időszakról is, amit a dokumentumfilm egy pontján így jellemzett:

„Amikor elkezdték összefűzni a két tévét, akkor a régi Echo TV-nél, amit átmatricáztak HírTV-nek, elkészültek a szövegek, tévés- és híradós anyagok, amelyeket átküldtek a HírTV-nek egy belső rendszeren keresztül, ahol már csak be kellett tenni adásba. Nyilván próbáltuk szerkeszteni az anyagokat, amiket küldtek, de a vége felé már csak kattintgattunk. Azt akartuk, hogy legyen már vége az egésznek, mert hülyeség, úgy ahogy van. Nem a munkánkra volt szükség, hiszen az csak egy hibaforrás, ha hozzányúlunk a kész hírhez.”

A Hír TV volt riportere arra az időszakra utalt, amikor még névlegesen külön-külön működött az Echo TV és a HírTV, de már sokszor ugyanazok az anyagok mentek le a két csatornán.

Istenes Zsolt elmesélte a dokumentumfilmben azt is, hogy nem egyik pillanatról a másikra változott meg a HírTV arculata, viszont idővel egyre inkább érezhetőbbé vált az irányváltás. Ez egészen odáig fajult, hogy a dolgozók elkezdték szégyellni a munkájukat, és sokan nem akartak kimenni terepre, mivel akkor látszódott volna az arcuk. Elmondása szerint akkori kollégái közül a legtöbben csak próbáltak kitartani addig, amíg új munkahelyet nem találnak.

Ismert: az összeolvadást követően a HírTV teljes vezetősége lecserélődött. Miután a Tóth Olivér Márk által készített dokumentumfilmben bemutatott riporter elbocsátására is sor került, Istenes Zsolt úgy döntött, új szakma után néz, 10 év után elhagyja a médiát. Ekkor ötlött fel benne, hogy elvégez egy programozótanfolyamot. A dokumentumfilm ennek a pályaváltási folyamatnak a nehézségeit is bemutatja.

A hvg.hu munkatársa által készített dokumentumfilm itt érhető el.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n, ahol arról is olvashatnak, hogy Hajdú Péter lesz a Mészáros Lőrinc feleségéhez tartozó tévécsatornák, az Ozone és a LifeTv vezérigazgatója.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások