A Pesti Hírlap internetes oldala

Új főszerkesztőt nevezett ki a Pesti Hírlap, a stáb legalább felétől elköszönt a médiavállalat egy nap alatt

Házon belülről találták meg a távozó alapító-főszerkesztő, Kerényi György utódját. Közben minimum 15 fővel megszakadt a közös munka.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Trencséni Dávid lett a napokban a Pesti Hírlap új főszerkesztője – értesült a Media1. Trencséni Dávid annak a Kerényi Györgynek a feladatait vette át, aki még március 24-én, azonnali hatállyal távozott a laptól.

Az új főszerkesztőt, Trencséni Dávidot házon belülről találta meg a Pesti Hírlap: ő eddig szerkesztő-újságíróként dolgozott Milkovics Pál lapjánál, a Global Post Hun Kft.-nél. Nyilvános LinkedIn oldala alapján az új főszerkesztő a Pesti Hírlap előtt tavaly márciustól a Propeller.hu internetes oldal szerkesztője volt, azt megelőzően 2016-tól a New Wave Media Grouphoz tartozó VS.hu-nál, 2012 és 2015 között a stop.hu-nál volt szerkesztő. Trencséni 2008 és 2009 között a Pécsi Híreknél volt főszerkesztő, azt megelőzően 2002-től közel hat éven át a 168 Óra szerkesztő-újságírójaként tevékenykedett.

Trencséni Dávid főszerkesztővé történő kinevezése már látható a pestihirlap.hu internetes oldal aktualizált impresszumában, ahol az is kiderül, hogy a főszerkesztő-helyettesi poszton nincs változás, az Makai József maradt. Az impresszumból kiderül az is, hogy a korábbi töredékére csökkent a szerkesztőség mérete pillanatok alatt.

A Pesti Hírlap stábjának mérete a felére csökkent

A pestihirlap.hu internetes oldalon teszi most közzé tartalmait a szerkesztőség, mely idén január 30-tól március 16-ig nyomtatott napilapot jelentetett meg Budapesten, ám annak megjelentetését a koronavírus világjárványra hivatkozva a tulajdonos, Milkovics Pál leállíttatta, majd nem sokkal később az interneten kezdett el tevékenykedni a szerkesztőség.  Egy nappal később került sor Kerényi György alapító-főszerkesztő távozására.

Kerényi azzal búcsúzott egy e-mailben a külsősöktől, hogy reméli, hamarosan hozzájuthatnak a honoráriumukhoz.

A Pesti Hírlap rikkancsa
A Pesti Hírlap rikkancsa korábban, még a világjárvány kitörését megelőzően.  Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

Már Kerényi György távozásakor jelezte Milkovics Pál a Media1 érdeklődésekor, hogy létszámleépítésre kényszerül a cég. Bár ennek mértékéről akkor még nem esett szó, ezzel kapcsolatban a Pesti Hírlap működésére rálátó forrásunk 15-20 fő távozásáról szerzett tudomást. Hasonló mértékű változás látszik az oldal impresszumában bekövetkezett változásokból is. Az internetes oldalak tartalmát tároló Web.Archive szerint az oldal impresszumban pár héttel ezelőtt 29 fő neve volt feltüntetve szerkesztőségi munkatársként (köztük több rovatvezetővel és fotóssal, akik közül többen vezető médiumoktól érkeztek a laphoz), de mostanra 15 fő névvel kevesebb szerepel az oldalon.

Íme a pár héttel ezelőtti impresszum:

A Pesti Hírlap márciusi impresszuma
A Pesti Hírlap márciusi impresszuma. Forrás: Web.Archive.org

Ez pedig a mostani stáblista:

A Pesti Hírlap aktuális impresszuma
A Pesti Hírlap aktuális impresszuma

Úgy tudjuk, hogy több, az impresszumban nem nevesített külsőstől is kénytelen volt megválni a vállalat, hogy visszafogja költségeit, így valójában ennél több emberrel is befejeződött a közös munka.

A járvány előtt, február 17-én Kerényi György (az azóta távozó) főszerkesztő és Milkovics Pál tulajdonos volt a Media1 műsor február 17-i adásának vendége. A beszélgetés teljes egészében visszahallgatható podcastunkról IDE kattintva.

További médiás hírek olvashatók a Media1-en, ahol a hétvégén beszámoltunk arról is, hogy a Whitereport prognózisa szerint a koronavírus miatt jelentősen csökkenhet a magyarországi tartalomkínálat: minimum két számjegyű, akár 25 százalék körüli csökkenés is lehet a magyar tartalomiparban, ami 40-100 milliárd eltűnésével járhat.

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!