origo

Nem jött be az Origo érvelése a bíróságon

Ismét pert bukott az Origo/Origo.hu, a fideszes médiaholding internetes portfóliójának oszlopos tagja. Időhúzásra persze épp megfelelő volt a kifogás, amivel élt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Másodfokon is elvesztette helyreigazítási perét a fideszes médiaholdinghoz tartozó Origo (Origo.hu) , mivel valótlanul állították, hogy Cseh Katalin, a Momentum egyik alapító tagja családi vállalkozásán keresztül hamisított számlákat a párt részére. A 444.hu által megszerzett bírósági ítéletből kiderül, hogy az ügy azért került a bíróságra, mert az érintett hiába szólította fel a lapot, hogy közöljön helyreigazítást a tavaly májusban publikált cikk mellett, mivel a kérést figyelmen kívül hagyták.

A 444 szerint a per során azzal indokolta az Origo a helyreigazítás közlésének mellőzését, hogy Cseh Katalin a helyreigazítást kérő levélben Origót említett, nem pedig origo.hu-t. A helyreigazító levél az Origo.hu szerkesztőségi címére érkezett, megkapta az Origo.hu főszerkesztője és a cikk szerzője is, szerepelt benne az origo.hu-n megjelent cikkre való hivatkozás is, de a helyreigazítást nem az origo.hu-ra, hanem az Origóra kérte.

Márpedig az origo.hu szerint ők nyomtatott sajtóterméket nem szerkesztenek és nem adnak ki, ezért hagyták figyelmen kívül a helyreigazítási kérelmet.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sajtótermék-nyilvántartásában egyébként az origo.hu mellett „Origo” megnevezés is szerepel (idézőjelek nélkül), így emiatt is érthetetlen az Origo/Origo.hu érvelése, hogy nem tudják beazonosítani Cseh Katalin kérését. A bíróságnak sem esett nehezére a beazonosítás, így aztán el is vesztette a pert az Origo. Ám az Origo.hu még ekkor is inkább fellebbezéssel élt, ám mivel a másodfokon eljáró bírónak sem okozott problémát a cikk beazonosítása, így végül közölni kell a helyreigazítást. Emellett a KESMA cégének, a New Wave Media Groupnak ki kell most fizetne 18 ezer forintot, plusz a perköltséget, és 48 ezer forintot a Magyar Állam részére fellebbezési illeték címén.

Az összeg mértéke persze aligha fogja földhöz vágni a portál kiadóját, ráadásul a választási kampánynak is vége, így az egésznek már nincs túl nagy jelentősége, de talán tanulságos lehet, milyen érveléssel próbálkoztak.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Karas Monika, az NMHH elnöke néhány nappal ezelőtt

A Karas Monika vezette médiahatóság a NAIH félrevezetésével leplezné törvénytelenségét

Az információszabadságról szóló törvény teljesen egyértelmű szövege ellenére a Péterfalvi Attila elnökölte Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hagyta magát megtéveszteni és asszisztált ahhoz a törvénytelenségsorozathoz, ami a médiahatóságnál zajlik. A NAIH először az időt húzta, majd törvénybe ütköző határozattal söpörte le az NMHH-ra vonatkozó panaszokat az asztaláról.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!