origo

Nem jött be az Origo érvelése a bíróságon

Ismét pert bukott az Origo/Origo.hu, a fideszes médiaholding internetes portfóliójának oszlopos tagja. Időhúzásra persze épp megfelelő volt a kifogás, amivel élt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Másodfokon is elvesztette helyreigazítási perét a fideszes médiaholdinghoz tartozó Origo (Origo.hu) , mivel valótlanul állították, hogy Cseh Katalin, a Momentum egyik alapító tagja családi vállalkozásán keresztül hamisított számlákat a párt részére. A 444.hu által megszerzett bírósági ítéletből kiderül, hogy az ügy azért került a bíróságra, mert az érintett hiába szólította fel a lapot, hogy közöljön helyreigazítást a tavaly májusban publikált cikk mellett, mivel a kérést figyelmen kívül hagyták.

A 444 szerint a per során azzal indokolta az Origo a helyreigazítás közlésének mellőzését, hogy Cseh Katalin a helyreigazítást kérő levélben Origót említett, nem pedig origo.hu-t. A helyreigazító levél az Origo.hu szerkesztőségi címére érkezett, megkapta az Origo.hu főszerkesztője és a cikk szerzője is, szerepelt benne az origo.hu-n megjelent cikkre való hivatkozás is, de a helyreigazítást nem az origo.hu-ra, hanem az Origóra kérte.

Márpedig az origo.hu szerint ők nyomtatott sajtóterméket nem szerkesztenek és nem adnak ki, ezért hagyták figyelmen kívül a helyreigazítási kérelmet.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sajtótermék-nyilvántartásában egyébként az origo.hu mellett „Origo” megnevezés is szerepel (idézőjelek nélkül), így emiatt is érthetetlen az Origo/Origo.hu érvelése, hogy nem tudják beazonosítani Cseh Katalin kérését. A bíróságnak sem esett nehezére a beazonosítás, így aztán el is vesztette a pert az Origo. Ám az Origo.hu még ekkor is inkább fellebbezéssel élt, ám mivel a másodfokon eljáró bírónak sem okozott problémát a cikk beazonosítása, így végül közölni kell a helyreigazítást. Emellett a KESMA cégének, a New Wave Media Groupnak ki kell most fizetne 18 ezer forintot, plusz a perköltséget, és 48 ezer forintot a Magyar Állam részére fellebbezési illeték címén.

Az összeg mértéke persze aligha fogja földhöz vágni a portál kiadóját, ráadásul a választási kampánynak is vége, így az egésznek már nincs túl nagy jelentősége, de talán tanulságos lehet, milyen érveléssel próbálkoztak.

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely a teljes hazai energiafelhasználás egyharmadát is meghaladó, éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére a versenypiacon és az egyetemes szolgáltatásban. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Nem indít eljárást a HírTV ellen a Médiatanács a Párbeszéd által kifogásolt kitörés napi riport miatt

A grémium szerint nem sértett jogszabályt a kormányközeli hírcsatorna, amikor „Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” címmel sugározta a Párbeszéd szerint nácimosdató egyik hírösszeállítását. A grémium egyúttal meghosszabbította az egyik Rádió 1-es és Best FM-es partnerrádió médiaszolgáltatási jogosultságát, valamint folytatta több rádiós pályázat lebonyolítását.