fbpx
Tóth Ákos, a Józsefváros Újság mb. főszerkesztőjének búcsúzása a lap december 18-i számában

Búcsúzik Tóth Ákos, a Józsefváros Újság megbízott főszerkesztője

A Józsefváros Újság most megjelent újabb lapszámában úgy búcsúzott el az ideglenes főszerkesztő, hogy közben elmagyarázta, mi történt az előző alkalommal, ami a bírálatokhoz vezetett. A mostani számban egyébként interjú jelent meg a fideszes frakció egyik tagjával, Pikó András polgármester képmása pedig szinte teljesen eltűnt.

Megjelent a Józsefváros Újság legújabb, XXII. évfolyamának 35. száma, de talán beszédesebb, ha inkább azt írjuk, a 2019. decemberi 18-i, vagyis az újság 2. száma azután, hogy a 8. kerületiek még októberben leváltották Sára Botond fideszes polgármestert és csapatát, illetve Pikó András volt rádiós újságíró lett a kerület polgármestere. Az előző vezetés távozása után a szerkesztőség számítógépeit kibelezve találták meg, eltűntek egyes adathordozók, eltűntek adatok is, ami miatt büntetőfeljelentést tett az új vezetés.

A Media1 is beszámolt azokról a bírálatokról, amelyek a polgármesterváltás után a számítógépek kibelezése és Nyerges Zoltán, a fideszes korszak főszerkesztőjének távozása miatt csak viszonylag sokára megjelenő első lap tartalmát érték, nem is csak jobbról, de balról is. A bírálatok többnyire azt rótták fel, hogy a megújult Józsefváros Újságban a váltás után meglehetősen sokszor volt látható Pikó András fotója.

Maga a polgármester is azt mondta a bírálatok kapcsán, hogy a lap első (előző) száma nem olyan lett, mint amilyennek remélte, illetve a kampányban ígérte. Pikó ugyanis a polgármesterré választását megelőző kampány kezdetén még azt vállalta, hogy gondoskodik róla, hogy a lap eddigi propagandisztikus jellegét megszüntesse. Azt is mondta, hogy bár ő egyáltalán nem mutatkozhatott be a lapban korábban (nem úgy mint Kocsis Máté és Sára Botond, akinek többszöri szerepeltetéséhez a helyi választási iroda akkori vezetője adott tippeket e-mailben, hogyan lehetne ezt úgy megtenni, hogy a választási bizottság ne köthessen bele), az új kerületi vezetés az ellenzékbe szorult fideszeseknek, illetve a bírálatoknak is teret biztosít majd, a cél ugyanis az, hogy valódi közszolgálat legyen az újságból, vitákkal.

Pikó az új korszak első Józsefváros Újságát ért bírálatok kapcsán ugyanakkor azt is mondta, ő nem lát bele a lapba előzetesen, az előző korszakkal ellentétben, amikor még Kocsis Máté fideszes frakcióvezető e-mailben részletes instrukciókkal látta el Nyerges Zoltánt, a lap akkori főszerkesztőjét, mi hogyan legyen a lapban. Most önállóan végzi a dolgát a stáb, de a polgármester reményét fejezte ki, hogy a következő szám már közelebb áll ahhoz, amilyet ígért a szavazóknak.

A Józsefváros Újság újabb, most megjelent száma óriási előrelépés az előzőhöz képest

A második, a most megjelent december 18-i keltezésű számot átnézve minőségi ugrás észlelhető az előzőhöz képest.

Pikó arca például szinte teljesen eltűnt a lapból. A 36 oldalas kiadványban csupán egy, a lakossági fórumról szóló beszámoló mellett láttuk az arcát, igaz, ott kétszer is, de a többi ember társaságában, visszafogottan, és mivel az eseményen ő válaszolt a lakosság kérdéseire, nyilván nehéz is lett volna másképpen beszámolni róla.

Ennél is fontosabb, hogy a lapban immáron az ellenzékbe szorult Fidesz hangja is megjelenik. Többoldalas interjút közöl ugyanis a Józsefváros Újság Ferencz Orsolyával, a Fidesz-frakció tagjával, űrkutatásért felelős miniszteri biztossal, aki többek között arról beszélt, hogy a kerületi szavazók majdnem fele egyértelműen Kocsis Máté, majd Sára Botond nevével fémjelzett időszak értékei mellett foglaltak állást, illetve szólt az elmúlt időszakban elért eredményekről is.

 Ferencz Orsolya minszteri biztos, a Fidesz-frakció tagja nyilatkozik a Józsefváros Újságnak, írásban
Ferencz Orsolya minszteri biztos, a Fidesz-frakció tagja nyilatkozik a Józsefváros Újságnak, írásban

A lapban olvashatunk szórakoztató és komoly témákról is. Olvashatunk a klímaváltozásról, a Corvin-negyedről, nehéz helyzetben lévő emberekről és sikeres, nemzetközileg is elismert fotóművészről, Déri Miklósról is. (Frissítés: a Media1 egyik olvasója szerint Déri egyébként nyilatkozott Pikó András idén nyáron bemutatott kampányfilmjében is mint Pikó támogatója.)

Déri Miklós fotóművész a Józsefváros Újságban
Déri Miklós fotóművész a Józsefváros Újságban

A lap receptet és keresztrejtvényt közöl, programkínálatot tesz közzé.

Vagyis a Józsefváros Újság eddigi propagandisztikus jellegét a lap aktuális száma feledteti.

Van azonban a lapban még valami, ami fontos.

Tóth Ákos búcsúzik, de eredetileg is így tervezte

A lapot megbízott főszerkesztőként, azaz átmenetileg irányító Tóth Ákos (ő néhány hónappal ezelőttig még a 168 Óra hetilap főszerkesztője volt) a lap közélet rovatában lévő beköszöntő cikkében valójában nem beköszön, hanem elbúcsúzik az olvasóktól, valamint elmagyarázza, mi történt az előző szám körül.

Azt írta, ő november második hetében kapta a felkérést, hogy újítsa meg a Józsefváros Újságot, miután az addig tetemes közpénzből előállított lap szerkesztői úgy érezték, a korábbi önkormányzati vezetés kisebbségbe szorulásával nekik már több dolguk a közzel.

Tóth Ákos a Józsefváros Újságot készítő elődökről azt is írja, „csapot-papot, tisztességet hátra hagyva” távoztak. Felidézte, hogy nem maradtak meg utánuk adatok, képek, és „trógerságuk miatt” nem tudott egy ideig megjelenni az új szám. Ezután az új főszerkesztőnek alig pár hete volt összerakni az új lapot, ami azután december 4-én megjelent. Vállalása már akkor úgy szólt, hogy távozásáig, januárig létrehoz egy hivatását komolyan vevő személyekből álló szerkesztőséget. Mivel úgy érzi, a feladatokkal végzett, ezért búcsúzik most.

Elmagyarázta, miért nem volt a Fidesz hangja is jelen

Szó esik az újságban az előző számot ért bírálatokról is. Tóth Ákos szerint az előző számot ért baráti bírálatok gellert kaptak egy hiszterizált környezetben, lehetőséget adva arra, hogy össze lehessen mosni a lap az elődök által készített időszakát a mostanival.

Tóth Ákos azt írta példaként, hogy a Fidesz hangjának ők helyet biztosítottak volna az előző számban is. A felkért interjúalany, Juharos Róbert (a Fidesz józsefvárosi alapítója és fontos helyi politikusa), el is vállalta a szereplést, de az utolsó pillanatban ígéretével ellentétben mégis visszatáncolt az interjútól. Tóth Ákos szerint ez nehéz helyzetbe hozta az újság készítőit.

Ferencz Orsolya rendelkezésre állt, de sajnos csak írásban

A főszerkesztő ugyanakkor örül, a mostani számban Ferencz Orsolya (Juharos Róbert frakciótársa, űrkutatási biztos) a rendelkezésükre állt, igaz, csak írásban, e-mailben, így nem maradt lehetőség arra, hogy a szerkesztőség megfelelően visszakérdezzen, párbeszéd alakuljon ki, vagyis valódi interjú legyen. Így a szerkesztőség végül megjegyzésekkel ellátva tudta közölni az anyagot.

Tóth a bírálatra visszautalva azt is írta, nem tartja extrémnek, hogy Pikó Andrással 2,5 oldalas interjút közöltek az előző számban, hiszen 10 év után tudta leváltani valaki az előző vezetést, és még nem volt módja a helyi nyilvánosságban, a Józsefváros Újságban megszólalni, ráadásul a lap a váltás után, a kibelezett számítógépek miatt nem tudott megjelenni, így nyilván volt is miről beszélni.

Azt ugyanakkor Tóth Ákos is elismeri, hogy hiba volt Pikó fotóját annyiszor szerepeltetni a lapban, de elmondása szerint azért is alakult így, hiszen a vele készített interjút nehéz lett volna mással illusztrálni.

Pikó András első interjúja a Józsefváros Újságban
Pikó András első interjúja a Józsefváros Újság előző számában

A megbízott főszerkesztő végül azzal búcsúzik, hogy amit vállalt, a Józsefváros Újság megújítását, mostanra elvégezte:

„Amit vállaltam, teljesítettem. Ez már egy másik Józsefváros, mint amilyet az előző vezetés idején megszokhattak. Januártól pedig egy új, fölkészült és lelkiismeretes szerkesztőség áll az önök szolgálatában, készen arra, hogy folyamatosan bizonyítsa: a lap nem az önkormányzaté, hanem a helyieké. Megtisztelő figyelmüket köszönve búcsúzik önöktől: Tóth Ákos.”

Akit érdekel, milyen lett a Józsefváros Újság 2. száma, ide kattintva töltheti le, illetve alább bele is tudnak lapozni.

Borító: Tóth Ákos, a Józsefváros Újság mb. főszerkesztőjének búcsúzása a lap december 18-i számában
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások