A 168 Óra hetilap legutóbbi lapszámának egy részlete

Főszerkesztőváltás a 168 Óránál

Rózsa Péter, a Klubrádió eddigi főszerkesztő-helyettese veszi át a hetilap irányítását Tóth Ákostól. Távozik Lakner Zoltán és Krajczár Gyula, Tóth Ákos két helyettese is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Hamarosan főszerkesztőt vált a 168 Óra című hetilap, melyet miután a lapot 27 éven át irányító Mester Ákos főszerkesztő 2016 tavaszán nyugdíjba vonult, Tóth Ákos, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese irányított az elmúlt több mint három évben.

A Media1 úgy tudja, hogy a Telegráf Kiadó Kft. által megjelentetett 168 Óra irányítását októbertől Rózsa Péter, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese és több rádióműsor műsorvezetője veszi át Tóth Ákostól.

Ezt az információt Tóth Ákos, a 168 Óra hetilap leköszönő főszerkesztője is megerősítette kedden délben. Azt írta a Facebookon, hogy Krajczár Gyula és Lakner Zoltán főszerkesztő-helyettesek is távoznak. Tóth Ákos búcsúzásként a szerkesztőségben elmondott búcsúbeszédét tette közzé, melyben az elmúlt időszak sikereiről esett szó. Azt is írta, hogy a tulajdonossal feloldhatatlannak bizonyuló konfliktusa volt. Tóth Ákos a Facebookon általa közzétettekhez a Media1 érdeklődésére nem kívánt többet hozzátenni.

A 168 Órát kiadó Telegráf Kft. a Brit Media Kft. tulajdonában van, mely résztulajdonosa a Klubrádiónak is. A Brit Media Kft. az EMIH-hez (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség), azon keresztül pedig Köves Slomó rabbihoz  köthető.

A Facebookon Czeglédi Zoltán, a lap egyik szerzője is publikált az ügyben. Azt írta, számára a 168 Óra ezzel megszűnt. Azt is írta, számított a fejleményre, mivel szerinte Köves Slomó gyakran nyilvánul meg fideszes kampányfelületeken.

 

Rózsa Péter műsorait megtartja, de a klubrádiós vezetői pozícióját nem

A Media1 úgy tudja, a változások érinteni fogják Rózsa Péter klubrádiós aktivitását is, ugyanis a „zebrás rádióban” a főszerkesztő-helyettesi pozícióját leadja, de már keresik is az utódját, viszont még nem született végleges döntés ezzel kapcsolatban. A rádióban Rózsa Péter továbbra is hallható lesz, vagyis műsorvezetést a 168 Óra irányítása mellett is vállal majd Rózsa Péter.

Rózsa Péter későbbre, a szerkesztőségi ülést követő időpontra ígért nyilatkozatot a Media1 számára. (Frissítés: Rózsa Péter végül valóban nyilatkozott a Media1-nek, terveiről, a váltás körülményeiről ide kattintva olvashatnak bővebben.)

Rózsa Péter, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese és műsorvezetője, a 168 Óra hetilap leendő főszerkesztője
Rózsa Péter, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese és műsorvezetője, a 168 Óra hetilap leendő főszerkesztője

A Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség (MATESZ) 2019 III. negyedéves adatai alapján a 168 Óra nettó nyomott heti példányszáma 18.207 darab volt. Ebből összesen aktívan vásárolt 8.862, összesen terjesztett 9.258 volt.

Rózsa Péterről

A 168 Óra leendő főszerkesztője, a 66 éves Déri János díjas újságíró, aki 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje díjat is megkapta, de azt 2016-ban tiltakozásul Bayer Zsolt publicista Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetése miatt visszaadta, idén az MSZP által alapított Szabad Sajtó-díjat is megkapta Alföldi Róbert színművész mellett.

Rózsa Péter az alábbi klubrádiós műsorokban hallható rendszeresen:

  • Esti gyors
  • Hetes Stúdió
  • Reggeli gyors
  • Utcafront
  • Filmklubrádió
  • Reggeli gyors/Reggeli személy
  • Ami összeköt és ami elválaszt – húsvéti/pészahi beszélgetés
  • Európa választ!
  • Csak semmi majré – magyar zsidó történetek

Ez utóbbi, a Csak semmi majré idén nyár óta hallható, egy zsidó vitaműsor.

A 168 Óra leendő főszerkesztője a Wikipedia szerint 1972–1978 között a Nehézipari Műszaki Egyetem vegyipari gépészmérnök szakán tanult. 1979–1980 között elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskolát.

1978–1979 között a Hírlapkiadó Vállalat munkatársa volt. 1979-től 10 évig a Magyar Rádió belpolitikai rovatának dolgozott. 1989-től a Magyar Televízió szerkesztő-műsorvezetője volt. 1990–1991 között a Magyar Tv-s Dolgozók Kamarájának elnöke volt. 1991–1995 között a Nyilvánosság Klub ügyvivője volt. 1991–1993 között a Tv-Tv szerkesztője volt. 1993–1998 között a Magyar Rádió Krónika rovatának szerkesztő-műsorvezetője volt. 1995-ben a Fantázia Sajtóügynökség ügyvezető igazgatója, a Rádió M főszerkesztője volt. 1997-től a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának kommunikáció szakán tanít. 1998-tól a Magyar Televízió Napzárta, Mélyvíz, Záróra, Galéria, Kultúrház, Öt órai tea című műsorának szerkesztő-műsorvezetője volt.

2012–2014 között az internetes Fuga Rádió főszerkesztő-műsorvezetője, főszerkesztő-helyettese volt. Ezután lett műsorvezető, illetve főszerkesztő-helyettes a Klubrádiónál.

További, a nyomtatott sajtó világával összefüggő hírek találhatók a Media1 sajtó rovatában.

Borító: A 168 Óra hetilap legutóbbi lapszámának egy részlete
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!