fbpx
Kocsis Máté e-mailje a Józsefváros Újság főszerkesztőjének

Újabb e-mail bizonyíték: Kocsis Máté részletekbe menően is beleszólt a Józsefváros Újság működésébe

Olyan további e-maileket hozott nyilvánosságra kedden Pikó András, a kerület új polgármestere, mely egyértelműen bizonyítja, hogy a fideszes frakcióvezetőnek még egy grafikonra is ráhatása volt a kerületi lapnál. Bebizonyosodott az is, hogy a helyi választási iroda vezetője is tanácsokkal látta el a Józsefváros Újság volt főszerkesztőjét.

Facebookon is közvetített sajtótájékoztatót tartott Pikó András, Józsefváros polgármestere kedden. Az októberben megválasztott új városvezető, volt újságíró a sajtótájékoztatón beszámolt az átadás-átvételt követően lezajlott informatikai átvilágítás eredményéről, illetve arról, hogy milyen büntetőjogi és polgári jogi lépésekre készül a 8. kerület új vezetése.

Kocsis Máté még egy grafikon elhelyezésébe is beleszólt

Pikó a sajtótájékoztatón hazugságnak nevezte Kocsis Máté fideszes frakcióvezető tegnapi megnyilvánulását, mely szerint neki, mármint Kocsisnak csak észrevételezési joga volt az őt érintő cikkekkel kapcsolatban, és nem igaz, hogy beleszólása lett volna a lap működésébe.

Pikó emiatt ma újabb levelezést hozott nyilvánosságra. Ez alapján Kocsis Máté még abba is beleszólt, hogy a Józsefváros Újságban milyen legyen egy grafikon, milyen színe legyen a jó és a rossz értékeknek, illetve mi és hogyan legyen elhelyezve az újságban. Kocsis Máté instrukcióját az akkori főszerkesztő, Nyerges Zoltán ezután megfogadta, az újságban ugyanis pontosan úgy jelent meg a grafikon, ahogyan azt a fideszes vezető írta az e-mailben.

Pikó az e-mail alapján úgy gondolja, országos ügyekben is így működhetnek az ügyek a Fidesznél, azaz beleszólnak abba, mely médiumok mit és hogyan írhatnak. Szerinte ha ezek után Kocsis Máté a helyén marad, akkor a Fidesznek is vállalnia kell a felelősséget.

A helyi választási iroda vezetője besegített a választási bizottság kicselezésébe

Rimán Edina, a helyi választási iroda vezetője, egyben a 8. kerület jegyzője is rajta volt a lappal kapcsolatos levelezéseken, amelyet a lap akkori főszerkesztője, valamint Sára Botond és Kocsis Máté folytatott. A választási iroda vezetője például azt írta Nyergesnek, hogy mivel két lapszámmal korábban már interjút közölt a Józsefváros Újság Kocsis Mátéval, majd a következő számban Sára Botonddal (az akkori józsefvárosi polgármesterrel), ezért jó ötlet, ha közös, páros interjú készül velük, mivel a helyi választási bizottság sem tudna az újbóli, ebben a formában történő szerepeltetésükbe belekötni.

Pikó András szerint az, hogy Rimán Edina is részt vett ebben az ötletelési folyamatban, vélhetően nem volt összeegyeztethető a jegyző, illetve a helyi választási iroda vezetőjének hivatali esküjével, neki ugyanis pártatlannak kellett volna lennie, márpedig ezzel részesévé vált a Fidesz kampányának.

Józsefváros jogi lépésekre készül

A polgármester az általa részletesen bemutatott ügyek kapcsán többi jogi eljárást is kilátásba helyezett.

  • Mivel a Józsefváros Újság szerkesztőségének számítógépeinek adatait az önkormányzati választásokat követően az átadáskor megsemmisítették, bizonyos számítógépeket pedig kibeleztek, adathordozók is eltűntek, ezért büntetőfeljelentést is tesz a kerület új vezetése. Hasonló lépést tett Józsefváros egy ausztrál magánszemély által megszerzett Facebook-oldala ügyében is.
  • A volt főszerkesztő, Nyerges Zoltán ellen polgári peres eljárásban kártérítési pert indítanak, mivel az ő regnálására esik az a félmilliós bírság, amit a választási bizottság a Józsefváros Újságra kivetett a választási eljárási törvény megsértése miatt. Pikó szerint nem lenne a fair, ha ezt a bírságot a mostani, új vezetés közpénzből lenne kénytelen fedezni.
  • Pikó ezenkívül kezdeményezi, hogy Rimán Edinát az önkormányzati cég felügyelőbizottságából méltatlanság miatt visszahívják
  • A polgármester a fővárosi főjegyző állásfoglalását kéri, hogy a helyi választási iroda vezetője és a kerület jegyzője, amikor a Józsefváros Újság szerkesztésébe bekapcsolódott, és „részt vett a Fidesz kampányában”, pontosan mely jogszabályokat sérthette meg, illetve emiatt eljárás indítható ellene.

Pikó reméli, a Józsefváros Újság következő száma már jobb lesz

Szóba került a mai sajtótájékoztatón az is, hogy a Józsefváros Újság nemrég megjelent lapszámát sok kritika érte, mivel abban meglehetősen gyakran szerepel Pikó András képmása.

Pikó azt mondta erről, a szerkesztőség autonóm, szabad keze van a tartalmat illetően, vagyis olyan most a működési gyakorlat a szerkesztőségnél, hogy polgármesterként nem lát bele a lap következő számának tartalmába, a lapot a szerkesztőség teljesen önállóan készíti, az önkormányzat legfeljebb információkkal látja el az újságot, válaszol felvetődő kérdésekre.

Pikó azt mondta, az egy-két napon belül megjelenő újabb lapszám tartalmát sem ismeri, ugyanakkor reméli, hogy az már olyan lesz, amit ő is elképzelt, az első szám ugyanis még nem ilyen volt, hanem éppen olyan, mint amit ő is kifogásolt korábban

– adott igazat Pikó a kritikáknak.

Pikó ugyanakkor köszönetét fejezte ki a Józsefváros Újság stábjának, hogy egyáltalán el tudtak készülni a lappal a nehezített körülmények, például a kibelezett számítógépek ellenére. Azt is mondta, az ellenzékbe szorult Fidesz tudomása szerint azért nem szerepelt a polgármesterváltást követő első lapszámban, mert a felkért fideszesek nem éltek a lehetőséggel.

Pikó egyébként a nyilvánosságra hozott e-mailek kapcsán azt mondta, ezeket közhatalmat ellátó személyek, hivatalos e-mail címükről folytatták. Ezek tehát nem magánlevelek, így ezek nyilvánosságra hozatala jogszerű, és kötelességének érzi a történtekről a nyilvánosságot tájékoztatni.

Borító: Pikó András a sajtótájékoztatón bemutatja Kocsis Máté e-mailjét, amit a Józsefváros Újság főszerkesztőjének küldött. Fotó: Facebook Live
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások