Kocsis Máté e-mailje a Józsefváros Újság főszerkesztőjének

Újabb e-mail bizonyíték: Kocsis Máté részletekbe menően is beleszólt a Józsefváros Újság működésébe

Olyan további e-maileket hozott nyilvánosságra kedden Pikó András, a kerület új polgármestere, mely egyértelműen bizonyítja, hogy a fideszes frakcióvezetőnek még egy grafikonra is ráhatása volt a kerületi lapnál. Bebizonyosodott az is, hogy a helyi választási iroda vezetője is tanácsokkal látta el a Józsefváros Újság volt főszerkesztőjét.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Facebookon is közvetített sajtótájékoztatót tartott Pikó András, Józsefváros polgármestere kedden. Az októberben megválasztott új városvezető, volt újságíró a sajtótájékoztatón beszámolt az átadás-átvételt követően lezajlott informatikai átvilágítás eredményéről, illetve arról, hogy milyen büntetőjogi és polgári jogi lépésekre készül a 8. kerület új vezetése.

Kocsis Máté még egy grafikon elhelyezésébe is beleszólt

Pikó a sajtótájékoztatón hazugságnak nevezte Kocsis Máté fideszes frakcióvezető tegnapi megnyilvánulását, mely szerint neki, mármint Kocsisnak csak észrevételezési joga volt az őt érintő cikkekkel kapcsolatban, és nem igaz, hogy beleszólása lett volna a lap működésébe.

Pikó emiatt ma újabb levelezést hozott nyilvánosságra. Ez alapján Kocsis Máté még abba is beleszólt, hogy a Józsefváros Újságban milyen legyen egy grafikon, milyen színe legyen a jó és a rossz értékeknek, illetve mi és hogyan legyen elhelyezve az újságban. Kocsis Máté instrukcióját az akkori főszerkesztő, Nyerges Zoltán ezután megfogadta, az újságban ugyanis pontosan úgy jelent meg a grafikon, ahogyan azt a fideszes vezető írta az e-mailben.

Pikó az e-mail alapján úgy gondolja, országos ügyekben is így működhetnek az ügyek a Fidesznél, azaz beleszólnak abba, mely médiumok mit és hogyan írhatnak. Szerinte ha ezek után Kocsis Máté a helyén marad, akkor a Fidesznek is vállalnia kell a felelősséget.

A helyi választási iroda vezetője besegített a választási bizottság kicselezésébe

Rimán Edina, a helyi választási iroda vezetője, egyben a 8. kerület jegyzője is rajta volt a lappal kapcsolatos levelezéseken, amelyet a lap akkori főszerkesztője, valamint Sára Botond és Kocsis Máté folytatott. A választási iroda vezetője például azt írta Nyergesnek, hogy mivel két lapszámmal korábban már interjút közölt a Józsefváros Újság Kocsis Mátéval, majd a következő számban Sára Botonddal (az akkori józsefvárosi polgármesterrel), ezért jó ötlet, ha közös, páros interjú készül velük, mivel a helyi választási bizottság sem tudna az újbóli, ebben a formában történő szerepeltetésükbe belekötni.

Pikó András szerint az, hogy Rimán Edina is részt vett ebben az ötletelési folyamatban, vélhetően nem volt összeegyeztethető a jegyző, illetve a helyi választási iroda vezetőjének hivatali esküjével, neki ugyanis pártatlannak kellett volna lennie, márpedig ezzel részesévé vált a Fidesz kampányának.

Józsefváros jogi lépésekre készül

A polgármester az általa részletesen bemutatott ügyek kapcsán többi jogi eljárást is kilátásba helyezett.

  • Mivel a Józsefváros Újság szerkesztőségének számítógépeinek adatait az önkormányzati választásokat követően az átadáskor megsemmisítették, bizonyos számítógépeket pedig kibeleztek, adathordozók is eltűntek, ezért büntetőfeljelentést is tesz a kerület új vezetése. Hasonló lépést tett Józsefváros egy ausztrál magánszemély által megszerzett Facebook-oldala ügyében is.
  • A volt főszerkesztő, Nyerges Zoltán ellen polgári peres eljárásban kártérítési pert indítanak, mivel az ő regnálására esik az a félmilliós bírság, amit a választási bizottság a Józsefváros Újságra kivetett a választási eljárási törvény megsértése miatt. Pikó szerint nem lenne a fair, ha ezt a bírságot a mostani, új vezetés közpénzből lenne kénytelen fedezni.
  • Pikó ezenkívül kezdeményezi, hogy Rimán Edinát az önkormányzati cég felügyelőbizottságából méltatlanság miatt visszahívják
  • A polgármester a fővárosi főjegyző állásfoglalását kéri, hogy a helyi választási iroda vezetője és a kerület jegyzője, amikor a Józsefváros Újság szerkesztésébe bekapcsolódott, és „részt vett a Fidesz kampányában”, pontosan mely jogszabályokat sérthette meg, illetve emiatt eljárás indítható ellene.

Pikó reméli, a Józsefváros Újság következő száma már jobb lesz

Szóba került a mai sajtótájékoztatón az is, hogy a Józsefváros Újság nemrég megjelent lapszámát sok kritika érte, mivel abban meglehetősen gyakran szerepel Pikó András képmása.

Pikó azt mondta erről, a szerkesztőség autonóm, szabad keze van a tartalmat illetően, vagyis olyan most a működési gyakorlat a szerkesztőségnél, hogy polgármesterként nem lát bele a lap következő számának tartalmába, a lapot a szerkesztőség teljesen önállóan készíti, az önkormányzat legfeljebb információkkal látja el az újságot, válaszol felvetődő kérdésekre.

Pikó azt mondta, az egy-két napon belül megjelenő újabb lapszám tartalmát sem ismeri, ugyanakkor reméli, hogy az már olyan lesz, amit ő is elképzelt, az első szám ugyanis még nem ilyen volt, hanem éppen olyan, mint amit ő is kifogásolt korábban

– adott igazat Pikó a kritikáknak.

Pikó ugyanakkor köszönetét fejezte ki a Józsefváros Újság stábjának, hogy egyáltalán el tudtak készülni a lappal a nehezített körülmények, például a kibelezett számítógépek ellenére. Azt is mondta, az ellenzékbe szorult Fidesz tudomása szerint azért nem szerepelt a polgármesterváltást követő első lapszámban, mert a felkért fideszesek nem éltek a lehetőséggel.

Pikó egyébként a nyilvánosságra hozott e-mailek kapcsán azt mondta, ezeket közhatalmat ellátó személyek, hivatalos e-mail címükről folytatták. Ezek tehát nem magánlevelek, így ezek nyilvánosságra hozatala jogszerű, és kötelességének érzi a történtekről a nyilvánosságot tájékoztatni.

Borító: Pikó András a sajtótájékoztatón bemutatja Kocsis Máté e-mailjét, amit a Józsefváros Újság főszerkesztőjének küldött. Fotó: Facebook Live

Szóljon hozzá!

A 168 Óra címlapja 2020.06.11-én

Bréking: Átalakul a 168 Óra és a Neokohn tulajdonosi szerkezete, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa a Brit Media vezetője és résztulajdonosa lesz

A Media1 információi szerint a Pesti Hírlapot teljes egészében megvette a 168 Óra hetilapot, a 168ora.hu és a neokohn.hu internetes oldalakat tulajdonló, de hamarosan a tévés és rádiós szegmensben is erősíteni kívánó Brit Media, és a Brit Mediában ugyanakkor ezután résztulajdonosként és vezérigazgatóként is megjelenik hamarosan Milkovics Pál, a Pesti Hírlap eddigi tulajdonosa. A Pesti Hírlap és a 168 Óra összeköltözik. A Brit Mediánál pozíciót kap Keresztesi Péter, a Lokál egykori vezetője is.

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.