fbpx
Pikó András, a Klubrádió volt műsorvezetője, Józsefváros leendő polgármestere

Megkérdeztük Pikó Andrást, miért szerepel olyan sokszor a fotója a megújított Józsefváros Újságban

Sok kritikát kapott az elmúlt napokban az új 8. kerületi polgármester, mivel korábban azt ígérte, úgy újíttatja meg a kerületi újságot, hogy az kiegyensúlyozottabb legyen, ám ez egyelőre nem így történt. A Media1 ezzel szembesítette az újságíróból lett új polgármestert, aki a sajtósán keresztül reagált.

„Pikó Andrásnak a személyi kultusz jelenti a független újságírást” – ezzel a címmel jelent meg a minap egy írás a Fidesz-közeli PestiSrácok című internetes oldalon, mely felrótta, hogy a nemrég megújított Józsefváros Újságban, a nyolcadik kerületiek lapjában nagyon sokszor szerepel az új polgármester, Pikó András volt rádiós újságíró fotója.

A Nemzeti Együttműködési Rendszerének propagandaoldala úgy számolta, hogy a Józsefváros Újság legalább harmadát Pikó András tölti ki.

Bár a PestiSrácok cikke nem nélkülözi a lapra jellemző erős kirohanásokat, és pont egy közpénz-finanszírozott kormánypárti oknyomozó újság szájából hangzik a legkevésbé hitelesnek, ha valakin propagandát kér számon, de ezt leszámítva, a PestiSrácoknak azonban ezúttal tényleg igaza van abban, hogy az új polgármester nem épp ilyen kerületi sajtóterméket ígért.

Ezek voltak a vállalások

Pikó még júniusban, a polgármesterré választását megelőző kampány kezdete előtt a Media1 érdeklődésekor még teljesen más fajta Józsefváros Újságról beszélt. Azt mondta, első feladatainak egyike lesz, hogy a kerületi újság észak-koreai propagandista jellegét megszünteti. Néhány héttel ezelőtt (november elején) pedig a Facebookon bejelentette, hogy az újságban helye lesz az ellenzékbe szorultak véleményének is, vagyis nem akar bosszút állni az elmúlt időszakért, amikor ennek ellenkezője volt igaz Józsefvárosban.

Ekkoriban tett Pikó András egy másik fontos bejelentést is, hogy a Polyák Gábor és Urbán Ágnes nevével fémjelzett Mérték Médiaelemző Műhely munkatársait megbízza a Józsefváros Újság médiaombudsmani feladataival, illetve a lap monitoringjával annak érdekében, hogy a lap kiegyensúlyozottságát külső fél is ellenőrizze.

Pikó azt is újra megígérte: a Józsefváros Újságban teret biztosítanak majd a polgármester munkáját bíráló kritikáknak is, annak érdekében, hogy társadalmi vita alakulhasson ki.

Mégsem ilyen lett a Józsefváros Újság

A PestiSrácok mostani cikkét megelőzően, napokkal ezelőtt a vállaltan balos, épp ezért fideszes elfogultsággal aligha vádolható Merce.hu is a PestiSrácokhoz hasonló okok miatt bírálta a megújított Józsefváros Újságot és Pikót. A Mérce összeszámolta, hányszor látható Pikó képmása a lapban, illetve hányszor említik a nevét, majd „A Józsefvárosi Újság (sic!) bemutatja: hogyan NE szakítsunk a propagandával” címmel számolt be a polgármesterváltást követően első alkalommal megjelent lap tartalmáról.

Kiemelték, hogy a Józsefváros Újság első, Pikó érában megjelent lapszámában kétkolumnás bevezető anyagban kap szót az új polgármester: az írásban az ellenzék sikeres stratégiájáról esik rengeteg szó, majd jön egy ennél valamivel hosszabb interjú az új polgármesterrel, amit még egy oldal követ, a kerület új vezetőségének terveiről. Az ellenzékbe szorult Fidesznek nem jutott ezúttal megszólalási lehetőség.

Pikó András és Karácsony Gergely biciklivel a Józsefváros Újságban
Pikó András és Karácsony Gergely biciklivel a Józsefváros Újságban

 

Pikó András első interjúja a Józsefváros Újságban
Pikó András első interjúja a Józsefváros Újságban

Megkerestük Pikóékat

Nem sokkal a megújított Józsefváros Újság megjelenése után a Media1 kérdést küldött Pikó Andrásnak a [email protected] címre, szembesítve a polgármestert az ígéretével és a lapban megjelentekkel. Válasz azonban erre sem egykori rádiós kollégámtól, sem egyetlen munkatársától nem érkezett, ám nem adtuk fel, így a kérdést elküldtük közvetlenül Békési Zsuzsannának, Pikó András sajtókapcsolati munkatársának, a VIII. kerület polgármesteri hivatalának munkatársának e-mail címére is. Nem sokkal később erre érkezett is válasz, melyben legelőször is elnézésünket kérték, amiért az elsőként próbált e-mail címre küldött kérdésekre nem válaszoltak, de mint kiderült, az előbbi elérhetőség már nem él, azt csak a kampányban használta a polgármester stábja.

A Mértékkel még nem szerződtek, rohammunkával magyarázzák a történteket

A sajtókapcsolati munkatárson keresztül érkezett válasz érdemi részében Pikóék azt írják:

„A Józsefváros Újság addig nem, de a választás óta független hetilap. Annak tartalmába a polgármester nem szól bele, ahogyan ezt elmondta Pikó András a kampányban és ehhez is tartja magát a kabinetjével együtt, ezért most sem és a jövőben sem fogja kommentálni a lap tartalmát.”

Rákérdeztünk arra is, mit szólt a Mérték Médiaelemző Műhely a lapban látottakhoz, azt helyénvalónak találta-e. Ezzel kapcsolatban Pikóék ezt válaszolták a Media1-nek:

„A Mérték Médiaelemző Műhellyel még folyamatban van a szerződéskötés. Ők természetesen véleményezni fogják a lapot, az ön által említett első lapszámot is”. Végül még annyit hozzátettek, hogy a Józsefváros Újság új szerkesztősége még kialakulóban van, „ezért nagy volt rajtuk a nyomás, hogy akárhogy is, ki kell jönnie a lapnak. Az ilyen rohammunkának mindig ára van”.

A válaszból ítélve tehát úgy tűnik, a lappal kapcsolatos kritikákat a 8. kerületi polgármesteri hivatalban is jogosnak érezhetik, és talán még reménykedhetünk benne, hogy Pikó betartja majd, amit ígért, és mindössze kezdeti nehézségekről van szó.

A megújult Józsefváros Újság megbízott főszerkesztője egyébként az a Tóth Ákos lett, aki idén szeptemberben távozott a 168 Óra hetilap éléről. Az ő kinevezésére azután került sor a kerületi laphoz, hogy az előző főszerkesztő, aki miatt súlyos bírságot szabtak ki a lapra a választási eljárási törvény megsértése, kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt, távozott.

A Józsefváros Újság teljes archívuma PDF-ben egyébként ide kattintva érhető el, ha valaki szeretné megnézni, milyen volt és milyen lett a lap Pikó előtt és Pikó után.

További sajtópiaci hírek, cikkek olvashatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások