fbpx
Józsefváros Újság

A Fidesz cenzúrával vádolja a Józsefváros Újság főszerkesztőjét, Tóth Ákos visszautasítja a vádakat

A Fidesz józsefvárosi sajtóirodája Észak-Koreát emlegető közleményt adott ki a Józsefváros Újság legújabb, minap megjelent friss lapszámával kapcsolatban. Tóth Ákos, a leköszönő megbízott főszerkesztő a Media1-nek azt mondta, szó sincs ilyesmiről.

Mint arról a Media1 csütörtökön délelőtt már beszámolt, megjelent a Józsefváros Újság című kerületi lap legújabb, Tóth Ákos (a Köves Slomó vezette, a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló izraelita hitközség, az EMIH érdekkörébe tartozó 168 Óra idén szeptemberben távozó főszerkesztője) által készített második lapszáma.  Ebben a Józsefváros Újság vezetésének feladatát novemberben eleve csak december végéig ideiglenesen elvállaló, hamarosan tehát leköszönő megbízott főszerkesztő beköszöntőjében reagált az első lapszámot ért bírálatokra, illetve beszámolt a józsefvárosi polgármesterváltást követően a kibelezett számítógépek és az eltűnt szerkesztőségi adatok miatt nagy nehezen utcára dobott első szám elkészítésének körülményeiről, például arról, hogy az első, sokak által bírált lapszámban azért nem szerepelt a Fidesz,

mert a józsefvárosi Fidesz alapítója, Juharos Róbert az ígéretét követően állítólag visszalépett az interjútól.

Ezúttal Juharos Róbert frakciótársánál próbálkoztak

A leköszönő mb. főszerkesztő beszámolt arról is, hogy a mostani szám kapcsán sikerült legalább Juharos fideszes frakciótársát, Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztost megkérdezniük, aki csak írásban (e-mailben) és lapzártakor válaszolt a neki feltett kérdésekre, és mivel nyomdába kellett adni a lapot, az újságírónak már nem volt lehetősége visszakérdeznie, ahogyan egy normális interjú esetében elvárható lenne.

Emiatt, ahogyan azt Tóth Ákos jelezte is a beköszönő (és egyben elbúcsúzó) írásában, az „interjú” válaszai alatt dőlttel különválasztva közzétették a Ferencz Orsolya által említettek tényszerű cáfolatát is.

Tóth Ákos sorai az Ferencz Orsolyától kapott válaszok kapcsán
Tóth Ákos sorai az Ferencz Orsolyától kapott válaszok kapcsán

A Fidesz emiatt emleget cenzúrát

A Józsefváros Újságban közölt beszélgetés kapcsán a Fidesz józsefvárosi szervezete csütörtökön délután sajtóközleményt juttatott el a Media1-hez, melyben azt írják:

„Megdöbbentő és példa nélküli az a cenzúra és manipuláció, amelyet a Pikó András-féle Józsefváros Újság alkalmaz. A lap úgy adta közre egy fideszes képviselő írásban adott interjúját, hogy annak tartalmát – engedély és értesítés nélkül – egyoldalúan és manipulatív módon átírták, hogy a feltett kérdéseket utólag megváltoztatták, a válaszokból kiollóztak részeket, megváltoztatták annak szövegét, sőt, kommentárokat is fűztek hozzá. Hozzátesszük: a főszerkesztő egy szélsőbalos újság éléről érkezett, így ez a hozzáállás várható volt.”

A közlemény ezután így folytatódik:

„Ez a magatartás mind erkölcsi, mind jogi értelemben kifogásolható, ezért addig, amíg Pikó András nem kér bocsánatot, és a jelenlegi helyett nem kerül kinevezésre új, a szakmai követelményeknek minimálisan megfelelni képes főszerkesztő a Józsefváros Újság élére, a józsefvárosi Fidesz-KDNP nem ad nyilatkozatot Pikó András észak-koreai stílusú lapjában.”

Mielőtt rátérnénk Tóth Ákos erre adott reakciójára, következzék a Fidesz által problémásnak talált 2 oldalas szöveg Ferencz Orsolyával.

Ferencz Orsolya minszteri biztos, a Fidesz-frakció tagja

Ferencz Orsolya miniszteri biztos, a Fidesz-frakció tagja a Józsefváros Újságban
Ferencz Orsolya miniszteri biztos, a Fidesz-frakció tagja a Józsefváros Újságban

Tóth Ákos szerint ők korrekten jártak el, forduljon a Fidesz bírósághoz

A Media1 a közlemény kapcsán csütörtökön délután felhívta Tóth Ákost, aki két gondolattal reagált a Fidesz Észak-Koreát emlegető közleményére.

A főszerkesztő egyik gondolata az volt, hogy

„ha a Fidesznek bármiféle problémája van a lapban megjelentekkel, tegyen jogi lépéseket. A Józsefváros Újság szerkesztősége áll elébe, hogy egy független fél, a bíróság megítélje, mi történt, és valóban történt-e cenzúra, vagy hangulatkeltésről van-e szó.

Tóth Ákos hozzátette:

„Szerencsére a Fidesznek nem kell az önmagára kirótt bojkottot fenntartania, mert mint jeleztem, december végén távozom a szerkesztőség éléről, melyet új főszerkesztő irányít majd.”

Tóth Ákos arra, hogy merre folytatja karrierjét, azt mondta, erről egyelőre korai lenne beszélni.

Korábban a Fidesz grafikonokat mozgatott át a Józsefváros Újságnál, az ellenzék teret sem kapott

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a napokban nyilvánosságra hozott e-mailek tanúsága szerint a mai közleményben Észak-Koreát (vagyis kemény diktatúrát) emlegető Fidesz regnálása alatt Kocsis Máté fideszes frakcióvezető részletekbe menően instrukciókkal látta el Nyerges Zoltánt, a Józsefváros Újság akkori főszerkesztőjét például arról, hogy hogyan kell megjeleníteni egy grafikont, Nyerges pedig eleget tett a fideszes képviselő kérésének, hogy hol legyen a jó és a rossz érték. (Hogy a történteket bemutató e-mailek egyébként hitelesek lehetnek, az abból is kitűnik, hogy a 888.hu elnevezésű NER-es (kesmás) oldal szerint bepanaszolták Pikó András polgármestert, és ezért a NER-es lap előre tudja, hogy milliókra büntetik majd, amiért nyilvánosságra hozta a levelezést. Pikó szerint egyébként ő közhivatali feladatokat ellátó személyek hivatalos e-mail címről folytatott, közérdeklődésre számot tartó levelezését mutatta be, így a levelek tartalmát jogszerűen ismertette, hogy feltárja a városi újságnál korábban történteket.)

A Józsefváros Újság archívumát fellapozva tény, hogy az elmúlt években a Fidesz egyértelműen a saját céljaira kisajátította. Szintén tény, hogy ezek szerint Tóth Ákos két kísérletet is tett az ellenzékbe szorult Fidesz-prominensek megszólítására a lapban.

Azt azonban, hogy a Ferencz Orsolyától kapott válaszok közlése kapcsán pontosan mi történt – egyszerű terjedelmi okokból történő rövidítés, egyszerű szerkesztés, vagy valami több, ahogyan azt a Fidesz állítja a közleményében – az érintettek között folytatott levelezés, egyeztetések ismerete nélkül nem tudjuk megítélni. A feleknek tehát nyilvánosságra kellene hozniuk a teljes, a témáról folytatott levelezésüket, hogy a történtek pontosan visszaidézhetőkké váljanak.

Egy biztos, hogy az interjú műfaji sajátossága, hogy abban a megkérdezett személlyel párbeszéd alakul ki, a kapott válaszokra vissza lehet kérdezni. Ha erre nincs lehetőség, például egy e-mailben át kell küldeni a kérdéseket, és az erre érkező válaszokra már nincs mód visszakérdezni, legfeljebb álinterjúról, illetve nyilatkozatok idézéséről beszélhetünk. Hogy egy ezek szerint álinterjú vagy egyoldalú kinyilatkoztatás közlésébe miért ment bele a főszerkesztő, arra talán az lehet a válasz, hogy minden áron terepet kívánt biztosítani az ellenzékbe szorult Fidesznek is, ha már ez az előző szám esetében a józsefvárosi Fidesz-alapító által lemondott beszélgetés meghiúsult, és a lap végül tényleg problémás lett.

A szerkesztőség kommentárjai a Ferencz Orsolyától kapott válaszok alatt annyiban mindenképpen rendben lévőnek tűnik, hogy mint arra a főszerkesztő a beköszöntő cikkében külön is felhívta a figyelmet, már nem volt lehetőség a visszakérdezésre, és nem akarták, ha a tévedések válasz nélkül jelennek meg a lapban. Azt azonban jelenleg nem lehet megítélni, hogy érdemi részek maradtak-e ki az interjúból, vagy szimpla rövidítésekről van-e szó.

A Józsefváros Újság aktuális lapszáma ide kattintva tölthető le pdf-ben, benne a 10. és 11. oldalon a Ferencz Orsolyától idézett mondatokkal. A Józsefváros Újság archívuma, beleértve a korábbi, Nyerges Zoltán által készített lapszámokat is, szintén elérhető ITT.

Frissítés 17:38 – A Fidesz Észak-Koreát emleget és bojkottot hirdet

A Fidesz józsefvárosi szervezete észak-koreai cenzúrát, manipulációt emleget a lapban közölt Ferencz Orsolya anyag kapcsán. Tóth Ákos, a leköszönő főszerkesztő a Media1-nek adott nyilatkozatában visszautasította a vádakat, és arra szólította fel a Fideszt, ha komolyan gondolja a vádakat, forduljon bírósághoz.

További médiás hírek, cikkek olvashatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások