fbpx
Rákóczi Feri, Sebestyén Balázs, és Vadon Jani, a Rádió 1 műsorvezetői

Elbukta a Rádió 1 a hevesi frekvenciáját

A Médiatanács újabb frekvencián némítja el Andy Vajna néhai filmügyi kormánybiztos volt rádióját, mely sorra veszti el a korábban óriási terjeszkedéssel behúzott városokat. Pedig Rádió 1 korábban, Andy Vajna idején még a Médiatanács nagy kedvence volt.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Elutasította szeptember 3-i, múlt heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Rádió 1, illetve a helyi Rádió 1-partner, a Rádió Hello Kft. médiaszolgáltatási jogosultságának a Heves FM 93,7 MHz frekvenciára vonatkozó, hosszabbításra irányuló kérelmét – erről hírportálunk, a Media1 a testület ma nyilvánosságra került, az NMHH oldalán is fellelhető jegyzőkönyvéből értesült, miután az NMHH Médiatanács múlt heti, a sajtónak kiadott összefoglalójában az NMHH igyekezett egyáltalán nem nagy dobra verni a döntést, magyarán egyáltalán nem említette meg azt az összefoglalójában.

Még a múlt héten a Media1 kérdést küldött az NMHH-nak az FM 93,7 MHz médiaszolgáltatási jogosultság ügyében, de a médiahatóság nem reagált a kérdésünkre, így csak találgatni lehetett, valóban elveszik-e a frekvenciát a Rádió 1-től a hevesi frekvenciát.

Ám az időközben nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv egyértelmű választ ad a kérdésre, hogy valóban úgy határoztak-e, hogy nem teszik lehetővé a továbbiakban, a hét éve szerzett médiaszolgáltatási jogosultság lejáratát követően a frekvencia használatát.

Internetre kényszerülhetnek a Rádió 1 hallgatói a térségben

A Heves FM 93,7 MHz rádiós spektrumra vonatkozó döntés várhatóan azzal jár majd, hogy 2019. november 24-én le kell majd kapcsolni az adást a frekvencián.

Emiatt például a Balázsék című műsor sem lesz hallható a térségben, legfeljebb az interneten, a radio1.hu internetes honlapon lesz hallható Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani.

A szebb napokat látott Rádió 1 sorra bukja a városokat

A Rádió 1 az elmúlt időszakban már több más nagyvárosban elnémult a Médiatanács hasonló korábbi döntései miatt (például Pakson, Baján, Dunaföldváron, Szekszárdon), sőt a Balatonnál is ez történt a nyári nyaralószezon kezdetén. Igaz, a Rádió 1 egy ideig a médiaszolgáltatási jogosultság lejártát követően, kalózadásként még néhány városban jogosultság hiányában is elérhető maradt, de az NMHH végül mérőautót küldött a helyszínre, a mérőautó érkezését megneszelő Rádió 1 pedig, hogy elébe menjen a stúdióberendezések lefoglalásának, kénytelen volt beszüntetni az illegálisan sugárzott műsorát.

rádió, mikrofon, stúdió
Fotó: Alexey Ruban, Unslash

Régen még a Médiatanács nagy kedvence volt a Rádió 1

Ami a Rádió 1 körül történik, azért is érdekes, mert a Rádió 1 korábban, még a kormánybiztos tulajdonlása idején sorra nyerte az újabb és újabb frekvenciákat a Médiatanácstól (a frekvenciáik száma már bőven meghaladta a 40-et is).

A Médiatanács a Rádió 1 terjeszkedése érdekében jogsértésektől sem riadt vissza a pályázati eljárások során. Ennek ellenére (vagy épp ezért) a Médiatanács tagjai a törvénytelenségek ellenére is helyükön maradhattak, sőt épp most úgy néz ki, hogy akár további évekig is a helyükön maradhatnak a grémium tagjai, mivel a Fidesz nemrég obstrukcióval megakadályozta, hogy a Médiatanács lejárató mandátumú tagjainak helyére új jelölésekről döntsön az Országgyűlés. (A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint ez súlyos sajtóvészhelyzetet eredményez a választásokat megelőzően, ami a választások kimenetelére is hatással lehet.)

Mi lesz így a Rádió 1-gyel?

A piacon egyébként hosszú ideje találgatások vannak a Rádió 1 jövőjét illetően, vagyis arról, hogy kiköt-e végül a fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványl (KESMA) a rádió, ahogyan az történt az országos Retro Rádióval is, vagy a Rádió 1 megmaradhat-e közvetett delaware-i offshore tulajdonban a mostani, ismeretlen tulajdonosnál.

Ilyen médiatanácsi döntések mellett azonban nem lesz könnyű a működést piaci alapon biztosítani, pláne mivel a Rádió 1 körül egyébként is szorul az állam hurka, mivel az állami reklámbevételeik is visszaestek Vajna halála óta. Ráadásul a Rádió 1-nek már a tavalyi üzleti eredményei sem lettek túl fényesek.

A különböző frekvenciák elvesztése már rövid távon is a hallgatótábor szűkülésével, középtávon pedig a reklámbevételek csökkenésével járhat.

A Media1 most kérdést küld a Rádió 1 sajtókapcsolati munkatársának, hogyan tervezi a jövőt a mostanra egyre csökkenő vételkörzet miatt, illetve megkérdezzük azt is, eleget fognak-e tenni a lekapcsolási kötelezettségnek a mostani jogosultság lejáratakor. Ha válaszolnak, akkor a témára még visszatérünk.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában, ahol arról is beszámoltunk ma, hogy Bochkor Gábornak, a februárban bezárt Music FM volt műsorvezetőjének milyen szakmai tervei vannak.

Borító: A Rádió 1 legismertebb műsorvezetői, Balázsék
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!