fbpx
Spirit FM lesz a Broadway Rádió helyén

Indul az ATV-közeli rádió, a Spirit FM

Szeptember 2-től alakul át a budapesti Broadway Rádió Spirit FM-re. A csatorna programigazgatója és főszerkesztője végül Korvin Tibor lesz, aki egy vele megjelent interjúban az ATV és az ATV Spirit rádiójaként emlegeti a rádiót. A Médiatanács késlekedése a névváltás kapcsán azonban elvben még okozhat kellemetlenségeket, de Németh S. Szilárd, a rádió és az ATV vezetője a Media1-nek azt mondta, reméli ez nem így lesz.

A Media1 számolt be arról elsőként még júniusban, hogy Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója (a Hit Gyülekezete egyházat vezető Németh Sándor fia) megvásárolta a budapesti 87,6 MHz-en elérhető Broadway Rádiót. (Mivel a rádiót egy egyesület működteti, a tulajdonosváltás a gyakorlatban az egyesület tagjainak változását jelenti.)

Németh S. Szilárd a Media1 június közepi érdeklődésekor megerősítette, hogy valóban ő intézte a rádió megvásárlását és átvételét, amiről azt mondta, nagyon elégedett, mivel sikeres volt az egész folyamat, és az vele a cél, hogy egy színvonalas rádiót működtessenek az említett frekvencián, valamint az interneten.

Németh S. Szilárd arról is beszélt akkor, hogy nemrég zajlott le a tulajdonosváltás üzleti része, és még most is sok adminisztratív teendőjük van a rádió kapcsán. Kérdésünkre azt is mondta, hogy a rádió tartalmi stratégiájának újragondolásán dolgoznak.

Átnevezik Spirit FM-re

A rádió új tulajdonosa megerősítette továbbá azt is, hogy valóban beadtak az NMHH Médiatanácsához egy kérelmet, mivel szeretnék átnevezni a Broadway Rádiót Spirit FM-re. A névváltás feltétele az, hogy a testület ehhez engedélyt adjon. Az ATV vezérigazgatója, aki a rádiót működtető egyesületnek a vezetőjeként is tevékenykedik ezután, júniusban úgy nyilatkozott portálunknak: bár valóban az ATV új, idén januárban indított tévécsatornáját is Spiritnek hívják, „nem ATV-rádió felépítése” a céljuk.

Beszámoltunk arról is, hogy a rádióval az ATV-t tulajdonló Hit Gyülekezetéhez és az ATV-hez köthető, a rádiót működtető Közösségi Rádiózásért Egyesületbe tagként is belépő magánszemélyek egy úgynevezett gospel típusú rádiót szeretnének működtetni az FM hullámsávon. Tervezik azt is, hogy a rádió vételkörzetét esetleg a későbbiekben kibővítik majd, de ez még nem a rövidtávú terv része, és sok tényező alakulásán múlik.

ATV-s műsorvezetők is hallhatók lesznek a szeptemberben startoló Spirit FM-en

A Spirit FM-mel kapcsolatban a legújabb hír, hogy az atv.hu-nak nyilatkozott kedden Korvin Tibor, a csatorna programigazgatója, akit egyébként az ATV Híradójának egyik műsorvezetőjeként is ismerhetünk.

Az interjúból kiderül, hogy szeptember 2-án indul a Spirit FM, méghozzá az ATV-ből ismert műsorvezetők is hallhatók lesznek.

(Korábban írtunk arról is, hogy a Spirit FM főszerkesztője várhatóan Szobota Zoltán lesz, de mint hivatalos forrásból megtudtuk, ebben időközben változás történt, így Korvin Tibor a programigazgatói mellett főszerkesztői feladatokat is ellát.)

„A Spirit FM az ATV, illetve az ATV Spirit rádiója”

Az atv.hu-s interjúban Korvin Tibor arra, hogy a média ATV-közeli rádióként aposztrofálta a Spirit FM-et, azt válaszolta, hogy „a Spirit FM az ATV, illetve az ATV Spirit rádiója”.

„Ez egy komoly lépés az ATV részéről, hiszen egy teljesen új, mondhatni ismeretlen piacra lép ki, de hosszú távú terveink vannak a Spirit FM-mel. Nem elhanyagolható az sem, hogy ezzel is bővült a cég portfóliója, hiszen két csatorna mellett már egy rádiófrekvencia fölött is rendelkezik. Ez mindenképpen stabilitást ad, erősíti a piaci helyzetünket” – húzta alá a programigazgató, felidézve, hogy Németh S. Szilárd, a csatorna vezérigazgatója látta meg a lehetőséget a korábban Broadway Rádió néven futó frekvenciában és döntött a vásárlás mellett.

Az interjú alapján a rádió azért kapta a Spirit FM nevet, mert elsősorban az ATV Spirit tévécsatornájának a szemléletéhez fog hasonulni a műsorkínálata.

„Ez azt jelenti, hogy közéleti témákkal foglalkozunk, de könnyed, szórakoztató formában. A programkínálatunkban portréműsorok, kultúra, és sport éppúgy helyet kap, mint a humor, és nem utolsó sorban spirituális, keresztény tartalmak.”

Korvin Tibor azt is mondta, hogy a Spirit FM ATV-hez való tartozását mi sem jelzi jobban, minthogy a csatorna számos arca lesz egyben a rádió műsorvezetője is.

Holló Márta, Gajdos Tamás, Schwajda Gergő, Nemes Anna, Beleznay Endre és sokan mások

A rádióban magazinműsorral fog jelentkezni – mások mellett – Holló Márta, Gajdos Tamás, Schwajda Gergő és Nemes Anna is. A programigazgató ismertetése szerint a reggeli élő showműsorban Novák András fog szerepet kapni, illetve hallhatóak lesznek a Spirit FM-en máshonnan ismert nevek, mint például Beleznay Endre, vagy Lutter Imre is.

A programigazgató hozzátette, az volt a céljuk, hogy az ATV műsorvezetőinek új arcát ismerhessék meg az emberek. Éppen ezért szinte szabad kezet kaptak a műsorvezetők: mindenki olyan tematikájú, stílusú műsort készíthet, ami érdekli, amit szeret.

Gajdos Tamás például sporttal és az autókkal foglalkozhat, Schwajda Gergő kulturális portréműsort készít, Dézsi Zoltán pedig retro zenei magazinnal fog jelentkezni,

Weben is fogható lesz

A programigazgató szólt arról is, hogy bár a Spirit FM csak a budapesti belvárosi kerületekben, a 87,6 MHz-es frekvencián fogható, de néhány héten belül elkészül a rádió webes felülete is, amelyen keresztül a világ bármely pontjáról hallgatható lesz.

A reggeli showműsor pedig a Facebookon is követhető lesz.

rádió, mikrofon, stúdió
Fotó: Gritte / Unsplash

Mainstream rádióvá alakítják

Korvin Tibor azt is mondta az interjúban, hogy a cél az, hogy a rádió a lehető legtöbb korosztályhoz és társadalmi réteghez eljusson, „mondhatni, mainstream rádió szeretnénk lenni.”

Hozzátette: mivel kiemelten fontos a rádió számára a kereskedelmi korosztály elérése, ezért készülnek kimondottan fiataloknak szóló műsorokkal is, és a zenei kínálatot is igyekeznek majd modern, kortárs tartalommal feltölteni. Ugyanakkor a földi sugárzású rádiófrekvencia miatt a rádió hangsúlyozottan budapesti lesz.

Napi pártpolitika nélküli közéleti csatorna, spirituális tartalmakkal kiegészítve

Arra, hogy mennyiben tekinthető keresztény / spirituális adónak a Spirit FM, a programigazgató azt nyilatkozta: alapvetően közéleti lesz a csatorna arculata, de fontos szerepet szánnak a spirituális tartalmú műsoroknak is, nem véletlenül választották ezt a nevet a rádiónak.

Így aztán lesznek istentisztelet-közvetítések és elindítják az ATV-n régóta futó 700-as klub rádiós változatát is, de terveznek keresztény világnézetű embereket bemutató portréműsorokat is.

A magyar és nemzetközi zenék mellett sok gospelt is fognak adni, a spirituális tartalmakat szeretnék újszerűen tálalni a hallgatóknak.

Napi pártpolitika nem lesz hallható a Spirit FM-en, kivéve a hírblokkokat. Korvin Tibor elmondása szerint ugyanis az a cél, hogy az ATV nézőközönségén felül új rétegekhez érjenek el, és „ebbe beletartozik az a réteg is, amelyet nem érdekel, hogy egy politikus hogyan reagált egy másik politikus korábbi nyilatkozatára”.

Korvin Tibor azt is mondta: „nyilvánvalóan vannak olyan megkerülhetetlen témák, amelyekkel kell és akarunk is foglalkozni. Mondok egy példát: biztosan nem fogunk a műsorainkban foglalkozni azzal, hogy a pártok polgármester-jelöltjei a kampány alatt hogyan üzengetnek egymásnak, de azzal már igen, hogy mikor kezdik el építeni a beígért szuperkórházat”.

A Médiatanács még nem döntött a névváltás engedélyezéséről, de mindenképp elindulnak az új névvel

A Media1 információja szerint egyébként az NMHH Médiatanács még nem döntött, hogy megadja-e hozzájárulását, hogy a Broadway Rádió felvegye a Spirit FM nevet, pedig a rádiót működtető egyesület már viszonylag régen benyújtotta a névváltásra vonatkozó kérelmét a grémiumhoz.

Ezt Németh S. Szilárd is megerősítette szerda reggel a Media1 érdeklődésére.

Németh S. Szilárd hozzátétette: nagyon bíznak benne, hogy a Médiatanács pozitívan áll majd a kérdéshez, és hamarosan foglalkozik a hozzájárulás kérdésével, hiszen a rádió már elkészült az új szignálokkal, így nem szeretnének késedelmet szenvedni a jövő heti, szeptember 2-i indulással.

Mint ismert, az NMHH Médiatanácsa július közepétől szeptember 3-ig szabadságra vonult, bár éppen tegnap rendkívüli ülést tartott a Rádió 88 ügyében. A Broadway Rádió / Spirit FM ügye azonban a testület tegnapi ülésének napirendjén sem szerepelt, legalábbis a médiahatóság honlapja szerint.

Erre a frekvenciára menekült volna a Music FM is, de nem jött össze

A Media1 értesülése szerint egyébként a Broadway Rádiót szerette volna az év elején a Music FM-et tulajdonló Prodo Voice Zrt. is megszerezni akkor, amikor a rádió vezérigazgatója, Kiss Anikó megpróbált alternatív frekvenciát szerezni a Music FM-nek, mielőtt a Médiatanács végül kíméletlenül elnémította volna a Music FM-et.

A Prodo Voice Zrt. kísérlete azonban kudarcba fulladt, mivel végül nem tudott megegyezni a Broadway Rádió üzemeltetőjével a cég, a Music FM pedig ezután más szóba jöhető, megszerezhető frekvenciát nem talált, a Médiatanács pedig nem írt ki pályázatot a 89,5 MHz-es Music FM frekvencia hasznosítására, ami egyébként azóta is kihasználatlan.

Az ATV-vel függ össze az a keddi hír is, miszerint Tatár Csilla saját gyártású műsort kap az ATV-n.

Folyamatosan új rádiós hírekkel jelentkezünk a Media1 rádió rovatában! Érdemes követni bennünket a Facebookon is.

Frissítés 08.29

Válaszolt az NMHH

Folytatjuk a témát, ugyanis válaszokat kértünk az NMHH-tól, miért nem bírálta el a Broadway Rádió / Spirit FM névváltásra hónapokkal ezelőtt benyújtott kérelmet. Az NMHH rövid válasza ide kattintva érhető el.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások