fbpx
Friderikusz Sándor, István Dániel és Bochkor Gábor Music FM Önindító c. műsorában

Gazdát cserélt a Music FM, bizonytalan a rádiósok sorsa

A Media1 információja szerint a 89,5 MHz-en sugárzó rádió kétszer is tulajdonost váltott az elmúlt hetekben, de Bochkor Gábor és a Music FM többi rádiósának jövője továbbra is.

A Media1 értesülése szerint rövid időn belül kétszer is tulajdonost váltott a Music FM 89,5 rádiót működtető Prodo Voice Zrt. A rádiós cég új tulajdonosa a budapesti Ferenc körút 44-be bejegyzett CERES MANUFAKTÚRA Kft. lett, melynek ügyvezetője Bene Gábor, anyavállalata pedig egy Partner Project Kft. nevű cég, melynek Bene a tulajdonosa.

A tulajdonosváltásra a Music FM üzemeltetőjénél múlt héten kedden, január 15-én került sor, ami azért érdekes, mert a Music FM budapesti 89,5 MHz-re 7 évvel ezelőtt megszerzett médiaszolgáltatási jogosultsága idén február 7-én lejár. A Médiatanács ugyanis díjtartozásra és a médiatörvény megsértésére hivatkozva tavaly novemberben úgy döntött, nem hosszabbítja meg a rádió koncessziós szerződését 5 évvel, ahogyan azt kérte a médiaszolgáltató. (A Médiatanács hasonlóan döntött a Sláger FM frekvenciájáról is, de a Radu Morar Tematic Mediájához tartozó Sláger végül megoldást talált ez ellen, ugyanis a Rock FM frekvenciájára átköltözik február 2-tól, ahol gyakorlatilag változatlan formában folytatódhat a sugárzás.)

A Music FM esetében egyelőre teljes a bizonytalanság, hogy esetleg át tudnak-e menekülni egy másik frekvenciára, ahogy a Sláger FM teszi majd. Arra kevés az esélyük, hogy ideiglenes frekvenciaengedélyt kapjanak, ugyanis a Médiatanács nem írt ki rádiós pályázatot a frekvenciára, márpedig az ideiglenes frekvencia csak akkor jöhet szóba a médiatörvény alapján, ha már pályáztatás folyik a hullámsávra.

Ha nem sikerül a Music FM-nek frekvenciát szereznie, könnyen úgy járhatnak, ahogy korábban a Michael Mcnutt amerikai üzletember által felvásárolt Class FM, mely először az interneten próbált túlélni a frekvenciája elvesztése után (a 103,3 MHz-e országos kereskedelmi frekvenciát a Fidesz-közeli Retro Rádió kapta meg), de azóta a netes sugárzással is kénytelen volt felhagyni, a Simicska Lajos tulajdonlásakor a G-napig még milliárdos árbevételeket elérő Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen pedig felszámolási eljárás indult.

A Music FM frekvenciája körüli zűrök miatt jelenleg az összes műsorral együtt kérdéses a Bochkor Gábor és István Dániel vezette Önindító című reggeli műsor sorsa is.

A Music FM körül rövid időn belül egyébként ez már a második tulajdonosváltás, hiszen tavaly december elején a Pentavia Kft. és a Hung-Ister Zrt. is kiszállt, és átadta a rádiós céget a CERES-céggel egyébként azonos székhelyen működő ABRAHAM Goldmann Bizalmi Vagyonkezelőnek. Ez azt jelenti, hogy a cég kikerülhetett Nyerges Zsolt – azaz a Fidesz-közeli, Orbán Viktorral és korábban Simicska Lajossal is jó kapcsolatot ápoló üzletember – környezetéből.

A változások ellenére egyébként a cégjegyzék alapján a Music FM-et huzamosabb ideje vezető Kiss Anikó, a Music FM vezérigazgatója a helyén maradhatott. A Media1 felhívta Kiss Anikót, hogy a Music FM körüli tulajdonosváltásról és a rádió jövőjéről kérdezzük, de nem kívánt nyilatkozni.

Andy Vajna halála egyébként nem csupán a tévés, de a rádiós piacra is komoly változást gyakorolhat majd. A néhai kormánybiztos rádiója, a Rádió 1 ugyanis nem került be a fideszes médiaalapítványhoz, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz, így kérdés, hogy a rádiót ki fogja tovább működtetni.

FRISSÍTÉS (2019.02.04.). 79 órával a  Prodo Voice Zrt. (Music FM) médiaszolgáltatási jogosultságának lejárata előtt a mai napon a rádió megkezdte a búcsúzást, mivel nem találtak frekvenciát, illetve megoldást a kialakult helyzetre. A Music FM tehát nem tudja elkerülni sorsát, elbukja a frekvenciát.

Kiemelt kép: Friderikusz Sándor, István Dániel és Bochkor Gábor rádiós műsorvezetők társaságában a Music FM-ben. Fotó: musicfm.hu (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások