Balázsék

Balázsék és a Rádió 1 nélkül maradt Szekszárd, és ez így is lesz egy darabig

Bizonytalan időre a hétvége óta szünetel a Rádió 1 adásának továbbítása a Tolna megyei városban, és ez akár hetekre, sőt hónapokig is így maradhat. A velenceiek is hiába várták ma reggel a Balázsék című műsort, de ők kedden valószínűleg már hallgatni tudják az adást.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Hiába várták ma reggel a szekszárdiak Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani közös reggeli, Balázsék című műsorát, a Media1 információi szerint ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának ezzel kapcsolatos korábbi döntésének következtében le kellett kapcsolni a hétvégén a Rádió 1 szekszárdi adótornyát.

Ennek következtében a Rádió 1 az eddig megszokott helyi frekvencián, a Szekszárd FM 91,1 MHz-en már nem érhető el, és nem is tudni, mikor folytatódhat az adás, de ez most szinte biztosan így marad hosszabb ideig.

A helyiek legfeljebb az interneten, a radio1.hu honlapon, illetve a különböző egyéb internetes megoldások, streaming segítségével tudják hallgatni a központi adást, benne reggelente Balázsékkal.

Lejárt a Rádió 1 jogosultsága, a pályázat még nem zárult le

Az ügy előzménye, hogy a Tolna megyei városban a Rádió 1 helyi partnerének lejárt a médiaszolgáltatási jogosultsága, és az NMHH pályázaton keresi a frekvencia leendő birtokosát, de az új médiaszolgáltató kiválasztására irányuló tendereztetés még nem ért véget.

Az NMHH Médiatanács honlapján lévő nyilvántartásból már napokkal ezelőtt le is került a Rádió 1 szekszárdi frekvenciajogosultsága, de helyi forrásaink azt mondták, a Rádió 1 egy darabig még ezután is fogható volt.

Hónapok is eltarthat, mire újra szólhat a szekszárdi Rádió 1

Valamikor a későbbiekben egyébként még várható, hogy a Rádió 1 visszatér Szekszárdra, ám nem tudni, pontosan mikor.

Ez akár hónapokba is beletelhet, ugyanis az NMHH Médiatanács egészen szeptember 3-ig szabadságra vonult, emiatt aggódnak most ugye a szegediek is, ahol a Rádió 88 fennmaradása vált kérdésessé, és ha csak nem történik valamilyen fordulat (például nem rendelik vissza a tanács tagjait szabadságról), a Rádió 88 várhatóan kénytelen lesz beszüntetni az adását augusztus végén.

Két Rádió 1 -es cég pályázott a szekszárdi frekvenciáért

Az NMHH pályázati eljárása Szekszárdon egyelőre a pályázatok alaki vizsgálatánál tart, így ha az NMHH meg is adja az engedélyt a folytatáshoz, a visszatérés a Szekszárd FM 91,1 MHz-re még biztosan eltart majd egy darabig, hiszen még hátravan a tartalmi vizsgálat, majd ha hirdet Médiatanács győztest, akkor következik még a szerződéskötés és a rádióengedély kiadása, majd az adótorony visszakapcsolása.

A szekszárdi kereskedelmi rádiós frekvenciáért egyébként két azonos székhelyen lévő Rádió 1 cég, a Lajta Rádió Kft. és az Alisca Network Kft. „küzd”, így egyébként nem valódi verseny folyik, hiszen csak az a kérdés, hogy melyik Rádió 1 cég nyeri el a jogosultságot, vagy esetleg dönthet úgy a Médiatanács, hogy senkinek sem adja ott a 91,1 MHz-et.

Balázsék Velencén sem szóltak, de ott csak átmenetileg volt gond

Sebestyén Balázsék hallgatóinak egyébként ma reggel Velencén is csalódniuk kellett. Hiába hangoltak ugyanis a térségben lévők az FM 90,4 MHz-re, mivel a hétvégén itt is elnémult a Rádió 1, és ez ma reggelre sem változott meg. Az adás a Velencei-tónál végül csak hétfőn késő délelőtt tudott folytatódni.

Itt feltehetőleg valamilyen műszaki ok, az adótorony valamilyen meghibásodása vagy egyéb technikai körülmény okozhatta a szünetet, ugyanis a frekvenciát csak idén év elején kezdte el használni a Rádió 1, egy egyébként meglehetősen botrányos NMHH-s pályázati eljárásnak köszönhetően, így itt a jogosultságból még jó pár év hátravan.

Múlt héten egy RTL-es forgatás kavart be a Balázséknak

Az, hogy Balázsék című műsor ma sem Szekszárdon, sem Velencén nem volt hallható, már csak azért is kellemetlenül érinthette a rádióhallgatókat, mert a múlt héten pénteken Balázs nem is volt hallható a nevét viselő műsorban egy RTL-es titkos forgatás miatt, és akkor azt ígérték, hogy a műsorvezető a megszokott kerékvágásban hétfőn már hallható lesz.

Ez végül az említett két frekvencián, Szekszárdon és Velencén az említett okok miatt nem tudott megvalósulni.

A Rádió 1 adása egyébként nyár óta a Balatonnál is szünetel, emögött ott ugyancsak a Médiatanács okolható. Győrben pedig egy új frekvenciára települ át a Rádió 1, hogy elindulhasson a Best FM.

A Rádió 1 egyébként meglehetősen nehéz helyzetbe került, ugyanis mint beszámoltunk róla korábban, az állami hurok ugyanis nőtt a cég körül.

Frissítés 08.06. 14:19

Visszakapcsolták a Rádió 1 adását Szekszárdon, holott az NMHH közhiteles nyilvántartása szerint nincs médiaszolgáltatási jogosultság a frekvencián. Erről és hogy mi lehet a háttérben, ide kattintva érhetik el friss cikkünket.

Frissítés 08.07. 13:35:

Másodjára is lekapcsolták mára a Rádió 1 illegális adását Szekszárdon. Valószínűleg megijedhetett a kalózkodó Rádió 1 az NMHH esetleges vizsgálódásától és annak következményeitől.

További rádiós hírek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: A Balázsék három műsorvezetője a Balázsék ábrás védjegyen. Forrás: SZTNH
Szóljon hozzá!