fbpx
Balázsék

Balázsék és a Rádió 1 nélkül maradt Szekszárd, és ez így is lesz egy darabig

Bizonytalan időre a hétvége óta szünetel a Rádió 1 adásának továbbítása a Tolna megyei városban, és ez akár hetekre, sőt hónapokig is így maradhat. A velenceiek is hiába várták ma reggel a Balázsék című műsort, de ők kedden valószínűleg már hallgatni tudják az adást.

Hiába várták ma reggel a szekszárdiak Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani közös reggeli, Balázsék című műsorát, a Media1 információi szerint ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának ezzel kapcsolatos korábbi döntésének következtében le kellett kapcsolni a hétvégén a Rádió 1 szekszárdi adótornyát.

Ennek következtében a Rádió 1 az eddig megszokott helyi frekvencián, a Szekszárd FM 91,1 MHz-en már nem érhető el, és nem is tudni, mikor folytatódhat az adás, de ez most szinte biztosan így marad hosszabb ideig.

A helyiek legfeljebb az interneten, a radio1.hu honlapon, illetve a különböző egyéb internetes megoldások, streaming segítségével tudják hallgatni a központi adást, benne reggelente Balázsékkal.

Lejárt a Rádió 1 jogosultsága, a pályázat még nem zárult le

Az ügy előzménye, hogy a Tolna megyei városban a Rádió 1 helyi partnerének lejárt a médiaszolgáltatási jogosultsága, és az NMHH pályázaton keresi a frekvencia leendő birtokosát, de az új médiaszolgáltató kiválasztására irányuló tendereztetés még nem ért véget.

Az NMHH Médiatanács honlapján lévő nyilvántartásból már napokkal ezelőtt le is került a Rádió 1 szekszárdi frekvenciajogosultsága, de helyi forrásaink azt mondták, a Rádió 1 egy darabig még ezután is fogható volt.

Hónapok is eltarthat, mire újra szólhat a szekszárdi Rádió 1

Valamikor a későbbiekben egyébként még várható, hogy a Rádió 1 visszatér Szekszárdra, ám nem tudni, pontosan mikor.

Ez akár hónapokba is beletelhet, ugyanis az NMHH Médiatanács egészen szeptember 3-ig szabadságra vonult, emiatt aggódnak most ugye a szegediek is, ahol a Rádió 88 fennmaradása vált kérdésessé, és ha csak nem történik valamilyen fordulat (például nem rendelik vissza a tanács tagjait szabadságról), a Rádió 88 várhatóan kénytelen lesz beszüntetni az adását augusztus végén.

Két Rádió 1 -es cég pályázott a szekszárdi frekvenciáért

Az NMHH pályázati eljárása Szekszárdon egyelőre a pályázatok alaki vizsgálatánál tart, így ha az NMHH meg is adja az engedélyt a folytatáshoz, a visszatérés a Szekszárd FM 91,1 MHz-re még biztosan eltart majd egy darabig, hiszen még hátravan a tartalmi vizsgálat, majd ha hirdet Médiatanács győztest, akkor következik még a szerződéskötés és a rádióengedély kiadása, majd az adótorony visszakapcsolása.

A szekszárdi kereskedelmi rádiós frekvenciáért egyébként két azonos székhelyen lévő Rádió 1 cég, a Lajta Rádió Kft. és az Alisca Network Kft. „küzd”, így egyébként nem valódi verseny folyik, hiszen csak az a kérdés, hogy melyik Rádió 1 cég nyeri el a jogosultságot, vagy esetleg dönthet úgy a Médiatanács, hogy senkinek sem adja ott a 91,1 MHz-et.

Balázsék Velencén sem szóltak, de ott csak átmenetileg volt gond

Sebestyén Balázsék hallgatóinak egyébként ma reggel Velencén is csalódniuk kellett. Hiába hangoltak ugyanis a térségben lévők az FM 90,4 MHz-re, mivel a hétvégén itt is elnémult a Rádió 1, és ez ma reggelre sem változott meg. Az adás a Velencei-tónál végül csak hétfőn késő délelőtt tudott folytatódni.

Itt feltehetőleg valamilyen műszaki ok, az adótorony valamilyen meghibásodása vagy egyéb technikai körülmény okozhatta a szünetet, ugyanis a frekvenciát csak idén év elején kezdte el használni a Rádió 1, egy egyébként meglehetősen botrányos NMHH-s pályázati eljárásnak köszönhetően, így itt a jogosultságból még jó pár év hátravan.

Múlt héten egy RTL-es forgatás kavart be a Balázséknak

Az, hogy Balázsék című műsor ma sem Szekszárdon, sem Velencén nem volt hallható, már csak azért is kellemetlenül érinthette a rádióhallgatókat, mert a múlt héten pénteken Balázs nem is volt hallható a nevét viselő műsorban egy RTL-es titkos forgatás miatt, és akkor azt ígérték, hogy a műsorvezető a megszokott kerékvágásban hétfőn már hallható lesz.

Ez végül az említett két frekvencián, Szekszárdon és Velencén az említett okok miatt nem tudott megvalósulni.

A Rádió 1 adása egyébként nyár óta a Balatonnál is szünetel, emögött ott ugyancsak a Médiatanács okolható. Győrben pedig egy új frekvenciára települ át a Rádió 1, hogy elindulhasson a Best FM.

A Rádió 1 egyébként meglehetősen nehéz helyzetbe került, ugyanis mint beszámoltunk róla korábban, az állami hurok ugyanis nőtt a cég körül.

Frissítés 08.06. 14:19

Visszakapcsolták a Rádió 1 adását Szekszárdon, holott az NMHH közhiteles nyilvántartása szerint nincs médiaszolgáltatási jogosultság a frekvencián. Erről és hogy mi lehet a háttérben, ide kattintva érhetik el friss cikkünket.

Frissítés 08.07. 13:35:

Másodjára is lekapcsolták mára a Rádió 1 illegális adását Szekszárdon. Valószínűleg megijedhetett a kalózkodó Rádió 1 az NMHH esetleges vizsgálódásától és annak következményeitől.

További rádiós hírek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: A Balázsék három műsorvezetője a Balázsék ábrás védjegyen. Forrás: SZTNH
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások