Gajdics Ottó, a Karc FM főszerkesztője az Echo TV-ben

Bővül a kormányközeli Karc FM vételkörzete, többmilliós bírság a TV2-nek

A Médiatanács e heti ülésén a kormányközeli rádió vételkörzet-bővítése és a TV2 game showjának megbüntetése mellett bírságot kapott a Story4 csatorna üzemeltetője, illetve több más rádiós és tévés döntés is született.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntése alapján a kormányközeli Karc FM üzemeltetője, a Karc FM Média Kft. nyerte meg a Balatonfüred 96,2 MHz helyi és a Győr 88,1 MHz körzeti frekvenciák közösségi használatára kiírt pályázati eljárásokat.

A kesmás rádió vételkörzet-bővítésként használja majd a jogosultságokat.

Az NMHH közleménye ugyan nem említi, de egyébként a Karc FM-mel szemben a másik pályázó a győri frekvenciára a Magyar Katolikus Rádió volt, mely így most nem jutott frekvenciához a térségben. (A Media1 már idén január közepén arról írt, hogy a Médiatanács az idei év során várhatóan megszórja majd a Karc FM-et további rádiós frekvenciákkal, először Dunaújvárosban, majd várhatóan további városokban.)

Rádió 1 közeli cégek egymás ellen több nagyvárosban

A Médiatanács a Dunaföldvár 106,5 MHz,Szekszárd 91,1 MHz, a Baja 94,3 MHz és a Paks 107,5 MHz helyi frekvenciák kereskedelmi jellegű használatának pályázati felhívására beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után egyaránt nyilvántartásba vette a fenti frekvenciák mindegyikére pályázó Alisca Network Kft.-t és Lajta Rádió Kft.-t.

Az NMHH közleménye ugyan ezt sem említi, de a Media1 korábban beszámolt róla, hogy a frekvenciákért „versenyző” két kft. mind a Rádió 1 hálózat partnere, melyek egyébként azonos székhellyel is rendelkeznek.

Eredménytelen a szombathelyi rádiós pályázat

A Szombathely 97,1 MHz helyi frekvencia közösségi használatára kiírt pályázatot a Médiatanács eredménytelennek nyilvánította,  mivel valamennyi pályázati ajánlat érvénytelen volt a grémium szerint.

Kezdődik a budaörsi, a sátoraljaújhelyi, a hatvani és az egri rádiós pályázat

A Médiatanács véglegesítette és a honlapján csütörtökön, illetve pénteken közzétette a Budaörs 104,8 MHz és Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvenciák kereskedelmi, a Hatvan 94,0 MHz helyi frekvencia közösségi és az Eger 91,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívásokat.

Az ajánlatokat a felhívásokban meghatározott, egy-egy szeptemberi határnapon lehet majd benyújtani.

Véglegesítette továbbá a grémium a 2019-ben végleg lejáró kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságok pályázati felhívását is, amit a honlapján csütörtökön tett közzé.

Az idén lejárt Miskolc, Szentendre és Gyomaendrőd telephelyekre kiírt pályázatra az ajánlatokat október 2-án várja a hatóság.

Közel hárommilliós bírság a TV2-nek

TV2 szolgáltatójára a testület 2,8 millió forintos bírságot szabott ki, amiért a Bezár a bazár! című vetélkedő május 9-i és a Mokka című reggeli műsor másnapi adásában az előbbi műsorral kapcsolatban közzétett képsorokat nem megfelelő időben és 12-es karikával sugározta.

A Bezár a bazár! a testület szerint torz, káros magatartásmintát mutatott be, mivel abban az egyik szereplőt azért jutalmazták, hogy – bár intim testrészeit kikockázva, de – meztelenül teljesítse egyik feladatát. Ugyanezt a műsorrészt a másnapi Mokkában újból közreadta a TV2, a stúdióbeszélgetésben résztvevők megvitatták a történteket és dicsérettel illették azt, mindezt az NMHH közleménye szerint humorosan prezentálva.

A Médiatanács – korábbi bírósági ítéleti döntések tartalmára is figyelemmel – azonban megállapította, hogy a műsorrészt csak 16 éven aluliaknak nem ajánlott tartalomként lehetett volna közzétenni, és határozatában kitért arra, hogy a humoros jelleg nem ellensúlyozta a közvetített káros üzenetet.

A Bezár a bazár! című vetélkedő meztelenkedése miatt a TV2 egyébként közel egy hónapja már kapott egy 2 millió forintot meghaladó bírságot, ugyancsak meztelenkedésért.

Büntetés a Friss FM-nek és a KolorTV-nek

A kisvárdai helyi, közösségi Friss FM szolgáltatójára tízezer forintos bírságot szabott ki a grémium, amiért egy április–májusi adáshéten a szerződésében meghatározott vállalásaihoz képest a rádió kevesebb szöveget, magyar zenét, hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort és több ismétlést tett közzé.

A kazincbarcikai KolorTV-n egy vizsgált áprilisi adásnapon a képújság alatt anélkül volt hallható a Rádió TOP helyi kereskedelmi rádió műsora, hogy ahhoz a hálózatba kapcsolódásról engedélyt szereztek volna, ezért a televízió szolgáltatójára ötvenezer forint bírságot rótt ki a testület.

Az NMHH közlése szerint a rádió szolgáltatójának nem volt tudomása a hálózatba kapcsolódásról.

Bírság a Story4 üzemeltetőjének

A Médiatanács megvizsgálta a rádiók és televíziók műsorkvóta-kötelezettségének 2018-as teljesítését is.

A grémium három rádiós, valamint 18 televíziós szolgáltató esetében állapított meg jogsértést.

Közülük a TV4 és a Story4 országos csatornát, valamint a körzeti Galaxy4-et működtető Digital Media and Communications Zrt. 780 ezer forintos, a többi, helyi és körzeti médiaszolgáltató néhány tízezer forintos bírságot kapott. A többi érintett médiaszolgáltatóról az NMHH egyelőre nem tett közzé információt.

Az NMHH-val összefüggő másik hír, hogy a hatóság kiírta az 5G mobilhálózati pályázatot. A héten egyébként adatvédelmi incidens is történt az NMHH-nál, valamint egy kutatási adat alapján kiderült, hogy 5 százalékponttal csökkent tavaly a rádióhallgatók száma.

További tévés és rádiós híreket találnak olvasóink a Media1 tv és rádió rovataiban.

Borító: Gajdics Ottó, a Karc FM főszerkesztője az Echo TV-ben

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Klubrádió

Ismét a Médiatanács kezében a Klubrádió sorsa

Kérelmet adott be pár hete az éppen ma a 18. születésnapját ünneplő, pár éve a Médiatanács által majdnem teljesen elnémított rádió a 2021 elején lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítása ügyében a grémiumhoz. Stock Richárd vezérigazgatót erről kérdezte a Media1.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!