fbpx
Rádió 1

Újra lekapcsolták a Rádió 1 illegális sugárzását

Szerda reggelre ismét elnémult a Rádió 1 szekszárdi kalózadása, miután megírtuk, hogy hétfőn délután, a médiahatóság engedélye nélkül visszakapcsolta a médiaszolgáltató az illegálisan sugárzott adást. Úgy tudjuk, másodjára sem az NMHH intézkedett a kalózrádióval szemben, hanem megsejthették, hogy hatósági vizsgálódás van kilátásban.

Mint arról a Media1 korábban beszámolt, a múlt hétvégén először lekapcsolták, hétfőn délután azonban, cikkünk után visszakapcsolták a Rádió 1 adását a szekszárdi FM 91,1 MHz-en, ahol a Rádió 1 helyi üzemeltetőjének médiaszolgáltatási jogosultsága már lejárt, így a médiaszolgáltató egy ideje már engedély nélkül használta a frekvenciát. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közhiteles nyilvántartásában sem szerepelt már a szekszárdi médiaszolgáltató.

Amikor Szekszárdról jelzéseket kaptunk, hogy a Rádió 1 adása hétfő délutántól, témával kapcsolatos első cikkünk után újra visszatért az éterbe, megkérdeztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, tervezi-e, hogy intézkedik a folytatódó illegális rádiós tevékenység miatt, szab-e ki bírságot, lefoglalja-e az eszközöket, illetve leplombáltatja-e a rádióstúdiót, ahogyan más, kalózrádiók esetben el szokott járni. Úgy tudjuk, az újságírói kérdésünket megelőzően az NMHH-hoz már érkezett bejelentés Szekszárdról, hogy valaki illegálisan használja az FM 91,1 MHz-et.

Mire kiért az NMHH mérőkocsija, elnémult a Rádió 1 egykori frekvenciája

Válasz kedden ugyan nem, szerdán azonban érkezett. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatóságának munkatársa közölte portálunkkal, hogy méréseik szerint a Rádió 1 sugárzása mostanra megszűnt Szekszárdon. Arra az NMHH válasza nem tér ki, hogy a több napon át tartó tevékenység miatt indít-e hatósági eljárást, kiró-e bírságot, ahogy az ilyen esetben szokásos.

A Media1 egyébként több más szekszárdi forrásból is megerősítést kapott, hogy a Rádió 1 mostanra ismét elnémult a térségben. Mivel a Rádió 1-nek nincs médiaszolgáltatási jogosultsága, a szekszárdiak most legfeljebb az interneten, a radio1.hu honlapon tudják hallgatni az adást, benne például a Balázsék című műsort.

Úgy tudjuk, nem az NMHH intézkedett a rádióval szemben, hanem maga döntött úgy, hogy a továbbiakban jogkövető magatartást tanúsít, ugyanis megsejthette, hogy a hatóság vizsgálódni készül, ami tettenérés esetén súlyos következményekkel járhatott volna.

A Rádió 1 egyébként most reklámbevételektől is eleshet, ha a hirdetők megtudják, hogy a kampányaik nem teljesülnek.

rádióhallgató
Fotó: Unsplash

A 91,1 MHz épp pályáztatás alatt áll, még nem tudni, mikor lehet rajta újra Rádió 1

A Rádió 1 egyébként két azonos székhellyel rendelkező céggel, a Lajta Rádió Kft.-vel és az Alisca Network Kft.-vel is pályázik a 91,1 MHz-re, de a frekvenciapályázat egyelőre áll, mivel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szeptember 3-ig elvonult nyaralni.  (Emiatt van nagy bajban a Rádió 88 is Szegeden.)

Ha a Médiatanács visszatér az ősszel a hosszú pihenőről, akkor a szekszárdi rádiós pályázat esetében még hátra van a tartalmi vizsgálat is, ezt követően kerülhet sor az eredményhirdetésre. Ha a pályázat eredményes lesz és a Rádió 1 nyer, majd szerződést köt a hatósággal, csak akkortól használhatná törvényesen a frekvenciát.

Jó kérdés, hogy a frekvencia elmúlt napokban megvalósult többszöri illegális használata, a kalózrádiós tevékenység miatt a pályázati eljárást még megnyerheti-e egyáltalán a Rádió 1, vagy következmények nélkül marad a hírközlési szabályok súlyos megsértése. Ezzel kapcsolatban újból kérdést küldünk az NMHH-nak.

A Media1 egyébként még tegnap délelőtt megkereste Rádió 1 sajtókapcsolati munkatársát, hogy rendelkeznek-e valamilyen hatósági engedéllyel Szekszárdon, illetve nem tartanak-e a hatóság szankciójától, de válasz az e-mailes megkeresésre egyelőre nem érkezett. Ha csak a rádió sugárzásának újbóli beszüntetését nem tekintjük egyfajta válasznak.

Az FM 91,1 MHz-es frekvenciával kapcsolatos előzményeket ide kattintva olvashatják el.

Frissítés 08.08

Kiderült, további nagyvárosokban is lekapcsolták a Rádió 1adását, ezzel jelentősen csökkentve a Rádió 1 vételkörzetét.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások