fbpx
A Rádió 1 reggeli műsorában Sebestyén Balázs és Rákóczi Feri műsorvezetők. Forrás: Facebook Live

Balázsék a Velencei-tónál: L. Simon László kastélya és a zűrös médiatanácsi pályázat

A Rádió 1 megkezdte a napokban a sugárzást a Velencei-tónál. Összeszedtük, milyen kalandos és törvénytelenséggel is átszőtt történet tette ezt lehetővé. Tanulságos történet a mai Magyarország működéséről, melyben még L. Simon László fideszes képviselő közpénzből felújított kastélya is előbukkan.

Tapasztalataink szerint néhány napja immáron a Velencei-tó és annak közelében is elérhetővé vált a Rádió 1, és így benne például a Balázsék című műsor, illetve természetesen a kormány sikerpropagandáját közpénzből és társadalmi célú reklámként sugárzó reklámszpotok. Autórádióval fogtuk be ezt Gárdony, Velence és Kápolnásnyék térségéből, de hallható volt az adás Rádió 1 az M7-es autópályáról is, valamint jöttek olvasói jelzések Agárd irányából és más környékbeli településekről is, hogy megjelent náluk a Rádió 1 az FM 90,4 MHz-en.

A Médiatanács törvénytelen eljárása tette lehetővé

Ekörül az úgynevezett  „meleg-hegyi” 90,4 megahertzes frekvencia körül óriási kavarás volt a médiatanácsi pályázat során. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa – történetében nem először – letért a törvényesség útjáról. Az egyik pályázó az akkor még Belénessy Csaba volt MTI-elnök nevén szereplő, a pályázat előtt nem sokkal bejegyzett B & T Szolgáltató Kft. volt. Ők már ekkor is Andy Vajna rádiós hálózatával összekapcsolódva képzelték el el a sugárzást a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz frekvencián. Igaz, a pályázatukban néhol mégis tévesen DJ FM-et írtak, illetve több más szarvashiba is becsúszott a pályázati anyagukba, például önhatalmúlag átírták a kötelezően alkalmazandó formanyomtatványokat. A Médiatanács ezeket mégsem tartotta aggályosnak, és ennek a kormányközeli cégnek ítélte a frekvenciát, pedig volt egy másik érvényes pályázati anyagot benyújtó médiaszolgáltató is, a közeli Fehérvár Rádió, mely így akart Székesfehérvár mellett terjeszkedni a tó irányába. (A pályázók között volt egyébként több más cég, például a VLNC FM Kft. is, mely akkoriban a Sláger FM-mel összefogva a Sláger FM-et vitte volna el a térségbe, de a Fehérvár Rádión és a B & T Kft.-n kívül a Médiatanács mindenkit kizárt formai hibákra hivatkozva. A VLNC FM egyébként azóta szerzett magának a térségben egy másik frekvenciát, ahol Best FM néven indít rádiót, ami arra utal, hogy mostanra ők is irányt váltottak.)

A Médiatanács a bíróság döntését is szabotálta

A velencei frekvencia ügyéből pereskedés lett, mivel a Médiatanács először arra sem volt hajlandó, hogy a végeredmény megállapítása után megmutassa a Fehérvár Rádiónak a Vajnával szövetséges cég, azaz a győztessé nyilvánított B & T Kft. pályázatát. Amiatt is jogvita alakult ki, hogy a Médiatanács a súlyos hibák ellenére hozta ki a győztesnek a kormányközeli B & T Kft.-t. A pert a Fehérvár Rádió nyerte meg, méghozzá jogerősen. A bíróság megállapította, hogy a Médiatanács jogsértően járt el, de a grémium ezután hosszú hónapokon át szabotálta a bírósági ítélet végrehajtását, miközben a pályázati eljárás határideje már régen lejárt, és nem adták oda a frekvenciát a Fehérvár Rádiónak. A Karas Monika vezette Médiatanács tagjai a közigazgatási törvénnyel ellentétes módon hónapokig semmit sem válaszoltak az akkor még a Radetzky Jenő tulajdonában lévő Fehérvár Rádió vezetőségének hivatalos leveleire.

Radetzkyék bár eleinte háborúztak az igazukért, végül odaadták a Fehérvár Rádiót

A Fehérvár Rádió azonban tavaly júliusban tulajdonost váltott. Az akkor 72 éves tulajdonos, Radetzky Jenő és a vele céget közösen alapító fia, Radetzky András végül úgy döntött, elfogadják az Andy Vajna közeléből érkező Paál Ákos, a Rádió 1 műszaki igazgatójának vételi ajánlatát, vagyis eladják a Fehérvár Rádiót a Paál nevén szereplő PureDigital Kft.-nek. Mivel a Fehérvár Rádió 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága idén, 2019-ben jár le, a hosszabbításról pedig a Médiatanács dönthet, így Radetzkyék talán attól is tarthattak, amikor a cég átadásáról döntöttek, hogy a Médiatanács nem hosszabbítaná meg a jogosultságukat, így pedig jobbnak látták átadni a céget a vételi ajánlatkor. Radetzky András, az eladáskor viszont azt mondta, nem a médiatanács bosszújától tartottak. Így nyilatkoztak:

„Mi azzal számoltunk, hogy a Médiatanács 2019-ben 5 évvel meg fogja hosszabbítani a jogosultságunkat, hiszen semmi olyan nem történt az elmúlt időszakban, ami ennek ellenkezőjére mutatott volna. Sem súlyos bírságunk nem volt, sem ismételt jogsértést nem követtünk el, ami kizáró ok lenne a hosszabbítás szempontjából. Egyszerűen arról van szó, hogy kaptunk egy megfelelő ajánlatot egy szakmai befektetőtől, aki komoly garanciákat vállalt. Kizárólag ilyen feltételekkel voltam hajlandó egyáltalán a tárgyalóasztalhoz ülni.”

Radetzky magyarázatként azt is mondta, egy ideje már fontolgatta, hogy inkább más vállalkozásaira koncentrál, és megválik a rádiótól:

„Az elmúlt időszakban több ajánlatot is kaptunk a Fehérvár Rádió megvásárlásárára, de most találkoztunk az első olyan szakmai befektetővel, akit egyrészt hosszú évek, talán 15 éve ismerek, és aki olyan szakmai befektető, aki garanciát vállalt arra, hogy a Fehérvár Rádió márka megmarad, ahogy megmarad az eddigi csapat és a rádió is a mostani formájában. Ez nekem nagyon fontos szempont volt, hiszen mégiscsak 24 évet töltöttem itt el, és a rádiót a saját gyermekemnek tekintem.”

Paál Ákosék be nem tartott ígérete

Radetzkyék azonban túlságosan naivnak bizonyultak. Miután Paál Ákos, a Rádió 1 hálózat műszaki igazgatója a PureDigital Kft. nevű cégen keresztül tulajdonos lett, a Radetzky-nek tett ígéret ellenére az új tulajdonos gyakorlatilag azonnal eldobta a Fehérvár Rádió márkát, és a Fehérvár Rádióból Rádió 1-et csinált, majd több neves, a Fehér Rádió több évtizedes története szempontjából meghatározó műsorvezető is távozott.

A tulajdonosváltás miatt esett el a végén Velence is

Ráadásul a Fehérvár Rádiónál történt tulajdonosváltás azzal járt a jogszerűtlenül akkor még mindig lezáratlanul álló velencei rádiós frekvencián, hogy a Médiatanács aktivizálta magát, és a tulajdonosváltozás miatt formai hibával kizárta a céget a 90,4 MHz-ért folyó küzdelemből. Így került a végén a hibás rádiós pályázatot benyújtó B & T Kft.-hez a 90,4 MHz, ahol ezentúl a Rádió 1 műsorait továbbítják.

A B & T Kft. és L. Simon László közpénzből felújított kastélya közötti szálak

Érdekesség egyébként, hogy az Opten céginformációs rendszere szerint időközben a B & T Kft. szintén tulajdonost váltott. A kft.-nek már nem Belénessy Csaba a tulajdonosa és vezetője, hanem a Tó-feszt Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság. Változott az ügyvezető személye is, aki Vágó Tamás Bence lett, aki a nonprofit kft-nek is társtulajdonosa Somossy Eszter mellett, aki a Velencei-tó Térségi TDM Nonprofit Kft. és a Gárdony város és térsége Turisztikai Egyesület vezetőjeként egyszer már került a sajtó figyelmébe,  amikor kiderült, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, L. Simon Lászlónak közpénzből is szépített kastélyának felújítási munkálataihoz is köthető személye. Somossy vezette ugyanis a kastély felújítási munkálatait végző Zsongó Bárka Egyesületet az ezzel foglalkozó 2014-es átlátszós cikk idején.

A Rádió 1 jelenleg már 40-nél is több rádiós frekvencián érhető el. A terjeszkedést több esetben a Médiatanács hasonló módszerekkel segítette.

Kiemelt kép: A Rádió 1 reggeli műsorában Sebestyén Balázs és Rákóczi Feri műsorvezetők. Forrás: Facebook Live
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások