fbpx
Deák Bálint, a Figyelő és a Világgazdaság főszerkesztője. Fotó: Mediaworks

Távozik Deák Bálint, a Figyelő és a Világgazdaság főszerkesztője, a kormánypárti médiaholding gazdasági divíziójának vezetője

A Media1 információi szerint Deák Bálint utódja Szajlai Csaba lett. A változásokat nem verték nagy dobra.

A Media1.hu úgy tudja, hogy Csermely Péter, a fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Mediaworks Hungary Zrt. tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese néhány nappal ezelőtt összehívta a tavaly óta nyomtatásban már nem megjelenő Világgazdaság (VG.hu) szerkesztőségét, ahol is közölte a stábtagokkal, hogy a gazdasági divízió vezetője és egyben a VG főszerkesztője most már Szajlai Csaba.

A feladatot eddig betöltő Deák Bálint egyszerre volt a Figyelő és a VG főszerkesztője az elmúlt években. Deák távozik, a kiszivárgó információk szerint azért, mivel nem fogadta el az átszervezést.

Mint arról a Media1 tavaly júniusban beszámolt, a Mediaworks / KESMA tavaly nyáron a gazdasági helyzetre hivatkozva szüntette meg alig néhány hónappal az országgyűlési választások után a Figyelő és a Világgazdaság nyomtatott kiadását. Interneten, a figyelo.hu és a vg.hu oldalon azonban továbbra is folytatták a tartalomgyártást és a gazdasági divízió más Mediaworks-termékek számára is biztosít gazdasági tartalmakat. Érdekesség, hogy a Mediaworks oldalán a termékek menüpont alatt a Figyelő / figyelo.hu meg sem található jelenleg, pedig a weblapot láthatóan nem túl gyakran frissítik, hiszen a közéleti és gazdasági lapok között továbbra is szerepel a 888.hu is, ami még februárban beolvadt az Origóba.

A Mediaworks közéleti és gazdasági lapjai 2023.05.09-én a cég elavult weblapja szerint
A Mediaworks közéleti és gazdasági lapjai 2023.05.09-én a cég elavult weblapja szerint

A Figyelő nyomtatott kiadásának bezárásakor egyébként már tavaly azonnal több mint féltucatnyian távoztak. E távozók száma nő most tovább az eddigi főszerkesztő, Deák Bálint távozásával.

Több mint féltucatnyian távoztak a Figyelő és a Világgazdaság múlt heti bezárásakor, és ezzel várhatóan még nincs vége a nagy kormánypárti nadrágszíjhúzásnak a Mediaworksnél

A párhuzamosságok megszüntetése, ékkő

A Media1 informátora szerint a változásokat bejelentő szerkesztőségi értekezleten Szajlai Csaba a lapok között szinergiák kihasználásáról és a párhuzamosságok megszüntetéséről beszélt, de közben igyekezett nyugtatni az online lapok munkatársait.

Csermely Péter vezérigazgató-helyettes az értekezleten a Mediaworks ékkövének nevezte a VG-t.

Az új vezető, Szajlai Csaba korábban az Echo TV műsorvezetője volt, majd a Figyelő főszerkesztő-helyettese. A most távozó Deák Bálint 2019-től volt a Figyelő főszerkesztője, a pozíciót Lánczi Tamástól vette át. Deák a Világgazdaságot 2016 novemberétől irányította főszerkesztőként.

Deák Bálint pályafutását 1995-ben, a Napi Gazdaságnál gyakornokként kezdte, ezután a Magyar Távirati Iroda Gazdasági Főszerkesztőségében dolgozott 1998 és 2004 között újságíróként, majd a Világgazdaság tőzsde rovatának volt a szerkesztője. Ezt követően az Origo gazdasági rovatát vezette 2005 és 2008 között. Utána újra megfordult a Napi Gazdaságnál, először mint a tőzsde rovat szerkesztője, majd lapszerkesztő lett. Deák Bálint a 2015. szeptember 1-jén induló Magyar Időknél töltött be lapszerkesztői munkakört, majd innen került Mezősi Tamás helyére a Világgazdaság élén 2016 novemberében.

Nem verték nagy dobra a változást

Deák távozásáról a hosszú közös munka ellenére nem érkezett sajtóközlemény. A KESMA-val / Mediaworks Hungary-val több szálon is szoros összefonódásban működő, – a Digitális Közönségmérési Tanács e.gemius mérése szerint a tegnapi napon 36 látogatót és 80 oldalmegtekintést produkáló – fideszes kézbe került médiaoldal, a Médiapiac.com sem számolt be a változásokról.

A Mediaworks weboldalán a hírek menüpont alatt 2022-ből származik a legutóbbi hír jelenleg. Ugyanakkor a vg.hu impresszumát megnyitva már felfedezhetjük, hogy Szajlai Csaba lett a főszerkesztő, ami néhány nappal ezelőtt még nem így volt: akkor még Deák Bálint nevét szerepeltették főszerkesztőt.

A Media1 telefonon érte el Deák Bálintot, hogy távozása okairól és körülményeiről és jövőbeni terveiről érdeklődjünk, de nem nyilatkozott.

Főszerkesztőváltás volt a Magyar Nemzet élén

Liszkay Gábor emberével a Kesmába olvasztanák az erdélyi médiaholdingot Demeter Szilárd kudarcai után

Máshol romlott a sajtószabadság helyzete, Magyarországon eleve rossz, így most előreléptünk a listán

Bocsánatot kért Bayer Zsolt, amiért demens vénembernek hívta a pápát

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Deák Bálint, a Figyelő és a Világgazdaság főszerkesztője. Fotó: Mediaworks / Media1-archívum
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások