fbpx
Shabi Michaeli izraeli-grúz üzletember, a Brit Media 50 százalékos tulajdonosa.

Feljelentést terveznek a 168 Óra Rogán Antal barátjaként ismert társtulajdonosának letelepedési kötvényes cége ellen

Bűncselekmény gyanújával feljelentést tervez és megkárosítva érzi magát több olyan orosz állampolgár, akik magyar letelepedési kötvényt és az Európai Unióban szabad utazást biztosító vízumot vásároltak a VolDan Investments Limited nevű közvetítőcégen keresztül, ám állításuk szerint a kötvényük futamidejének lejártával nem kapták vissza a cégtől a kötvény áraként befizetett pénzüket.

A Direkt36 a károsultakat képviselő egyik ügyvédet, Fridman Róbertet megszólaltatva azt írja, a VolDan liechtensteini anyacége 2022 őszén már nem kommunikált az ügyfelekkel, cégbírósági iratok szerint pedig a magyarországi fiókcég ellen 2022. november 9-én kényszertörlés indult és eltiltották a további működéstől. A VolDan elérhetetlenné válásáról számolt be egy másik, névtelenséget kérő budapesti ügyvéd is, aki szintén egy orosz letelepedési kötvényes ügyfél pénzét próbálta sikertelenül visszaszerezni.

A liechtensteini cég és annak magyarországi leágazásai több szálon is Shabtai Michaeli (Shabi Michaeli) grúz–izraeli üzletemberhez kötődnek.

Michaeli a médiaiparban is érdekelt: a résztulajdonában álló médiavállalat, a Schwartz & Brit Media a 168 Óra, a Pesti Hírlap, a Neokohn, az ELLE, a Jazzy Rádió, a Klasszik Rádió és a Cosmopolitan kiadása mellett a közterületi reklámpiacon is terjeszkedik.

Shabtai Michaeliről több lap is azt állította, hogy közeli kapcsolatban áll Habony Árpáddal (Orbán Viktor miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójával), illetve a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antallal, Michaeli azonban a Media1-nek adott interjújában ebből csak annyit ismert el 2021-ben, hogy a letelepedési kötvényprogramot is életre hívó „Rogán Antal már több mint tíz éves barátom”.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a VolDan a kötvények ellenértékét jelentő 300 ezer eurós összegek mellett a kötvényvásárlóknak fejenként 60 ezer eurós ügyintézési díjat is felszámított, melyet nem kell visszafizetniük, és így utóbbiakból a cég több mint 7 milliárd forintos bevételre tett szert. Most azonban az orosz ügyfelek ügyvédjeinek állítása szerint a cég bizonyos esetekben még a kötvények ellenértékét sem fizeti vissza.

„Mivel a pénzt magyar bankszámlára kellett befizetni, és a bűncselekmény helyszíne álláspontunk szerint Magyarország, így első körben a magyar hatóságokhoz fordulunk”

– mondta a Direkt36-nak Fridman Róbert ügyvéd, aki szerint sikkasztás gyanúját veti fel, hogy a VolDan nem fizeti vissza az ügyfelek pénzét. A névtelenséget kérő budapesti ügyvéd szintén gondolkozik polgári és büntetőjogi lépéseken is.

„Az ügy büntetőjogi, ha bizonyítható, hogy az egészet előre megfontoltan úgy tervezték, hogy a végén ne kelljen visszafizetniük a pénzt. Sikkasztás és csalás is felmerülhet”

– magyarázta az ügyvéd.

Lichtensteinben kell megtenni a feljelentést

Mivel azonban az ügyfelek minden esetben a liechtensteini bejegyzésű VolDannal szerződtek, így jó eséllyel nem a magyar, hanem a liechtensteini igazságszolgáltatás és hatóságok segítségével kell majd megpróbálniuk a pénz nyomára bukkanni.

A Rogán Antal által még 2013-ban kezdeményezett, 2017-ben felfüggesztett letelepedési kötvényprogram egyik sajátossága, hogy más országok hasonló programjaitól eltérően a letelepedési engedélyt és schengeni vízumot biztosító államkötvények nem a kötvény igénylőjének, hanem a külföldi közvetítőcégnek a birtokába kerülnek. Amit a kötvényesek kapnak a közvetítőcégtől, az csupán egy váltó.

Az ötéves futamidejű eurókötvényeket a lejárat után a magyar állam folyamatosan fizeti ki, 2020 végén például 121 milliárd, 2021 végén pedig 80 milliárd forintnyi kötvény értékét utalta vissza. Ez a pénz az olyan közvetítőcégekhez kerül vissza, mint például a VolDan – az viszont már a cégeken múlik, hogy a pénzek mikor és hogyan jutnak vissza a letelepedési kötvényprogramban részt vevő külföldiekhez.

Sokáig reménykedtek, hogy visszakapják a pénzt

Fridman kilenc letelepedési kötvényes orosz állampolgárt képviselt, közülük a Direkt36 cikkének állítása szerint négyen nem kapták vissza a pénzüket, összesen 1,2 millió eurót. Van, akinél 2022 júniusában, de olyan is, akinél már lassan egy éve, 2022 márciusában lejárt az a határidő, amíg a VolDannak vissza kellett volna utalnia az összeget. Az ügyvéd szerint az ügyfelek sokáig reménykedtek, hogy ha késedelmesen is, de kifizetik őket, és eddig ezért nem fordultak a hatóságokhoz, illetve a nyilvánossághoz.

A másik budapesti ügyvéd egy olyan ügyfelet képvisel, aki csak a pénze felét kapta meg. Őt 2022. június végéig kellett volna teljesen kifizetnie a VolDannak, de két-három hónapos csúszással is csak 150 ezer eurója érkezett meg.

Fridman tudomása szerint saját ügyfelein kívül mások is pórul jártak, és így jóval több érintett lehet: belső ügyvédi fórumokon korábban több kollégája is segítséget kért, mert a VolDan nekik sem adta vissza a pénzüket. A károsultak pontos számát és a VolDannál maradt pénz teljes összegét ugyanakkor nem lehet megbecsülni.

A VolDan liechtensteini és magyar vállalata, valamint a kötvényeket az állam részéről árusító Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem reagált a Direkt36 megkeresésére. A Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a részletes kérdésekre csupán annyit válaszolt, hogy

„felhívjuk figyelmét, hogy a letelepedési kötvényprogram hat évvel ezelőtt lezárult”.

„Nyugodtan jelentse fel a céget!”

2022 tavaszán még ugyanabban a Bécsi utcai házban működött a VolDan Hungary Pénzügyi Szolgáltató Kft. irodája, ahol az orosz kémfőnök fia is lakcímet kapott.

A 168 Óra kiadóját 50%-ban felvásárló, Rogán Antallal baráti viszonyban lévő üzletember cégének címén létesített lakcímet az orosz kémfőnök fia Budapesten

Fridman Róbert addigra már sokadszor kopogtatott a VolDannál, hogy megtudja, miért nem kapják vissza ügyfelei a 300-300 ezer euróikat. Az orosz kötvényesek hivatalosan ugyan a liechtensteini VolDan Investments Limiteddel szerződtek, ám a kötvényekkel kapcsolatos hivatalos ügyeket a kezdetektől a magyarországi cég elegáns belvárosi irodájában kellett intézniük. Fridmant állítása szerint a voldanosok eleinte azzal nyugtatgatták, hogy bár lejártak a kifizetési határidők, de minden rendben van. Kérték, hogy még egy kicsit várjon.

Visszapattanó levelek, türelmet kérő Shabtai Michaeli

Azonban továbbra sem történt semmi, ráadásul a VolDan Hungarynek feladott hivatalos ügyvédi levelek is elkezdtek kézbesítetlenül visszaérkezni a feladóhoz. Fridman ezért 2022 nyarán megint bement a Bécsi utcába, hogy megkérdezze, mégis mit kell tenniük ahhoz, hogy az ügyfelek megkapják a pénzüket. Az ügyintéző azt tanácsolta neki, hogy próbáljon meg levelet írni a liechtensteini VolDannak.

Fridman ragaszkodott hozzá, hogy személyesen beszélhessen a VolDan Hungary ügyvezetőjével, akit az utcán meg is várt. Amikor a Shabtai Michaeli több érdekeltségében is pozíciókat betöltő magyar ügyvezető végül megérkezett, Fridman odalépett hozzá, hogy magyarázatot kérjen.

„Barátságos volt, de ő is csak azt mondta, hogy várni kell”

– idézte fel Fridman a beszélgetést. A névtelenséget kérő ügyvéd is hasonlóan járt.

Fridman Róbert eközben már teljesen feladta, hogy a Bécsi utcai ügyfélközponttól próbáljon válaszokat kapni, és inkább elkezdett leveleket írni a liechtensteini VolDan Investmentsnek. A tértivevénnyel feladott leveleket ott átvették, ám semmilyen érdemi válasz nem érkezett tőlük sem. Ezért Fridman 2022 őszén még egyszer visszament a Bécsi utcai irodába, ahol meglepetésére már senki nem dolgozott. Amikor az ügyvéd megpróbálta az épületben dolgozó több Michaeli-érdekeltség egyik munkatársát kérdőre vonni, az azzal próbált megszabadulni tőle, hogy csak nyugodtan jelentse fel a liechtensteini VolDan Investmentset, ha valami nem tetszik neki.

A Bécsi utcai munkatárs azt is állította az ügyvédnek, hogy a VolDan Hungary megszűnt, és a cégnek munkatársai sincsenek már, akikkel beszélhetne. (Valójában a cég megszűnése hivatalosan a mai napig nem végleges.)

Már az orosz-ukrán háború előtt is jelentkeztek gondok

Nyilvános cégbírósági adatok szerint az orosz állampolgárságú letelepedési kötvényesek felé ügyfélközpontként működő VolDan Hungary Pénzügyi Szolgáltató Kft.-nél már évekkel korábban – még bőven az Ukrajna elleni orosz invázió kitörése előtt – jelentkeztek problémák.

A NAV először 2020 januárjában indított végrehajtást a cég ellen, amit 2021 nyarán előbb egy adószámtörlés, majd még egy végrehajtás követett. A cégbíróságon a Direkt36 által megtekintett iratokból kiderült, a NAV problémája az lehetett, hogy a VolDan Hungary már legalább 2020 óta nem tett eleget a számviteli törvénynek, és nem adta le a hivatalos beszámolóját.

Miután a cég többszöri felszólítás ellenére sem pótolta a hiányosságot, az adószám törlése 2022 júniusában hatályba lépett, majd 2022. november 9-én a VolDan Hungary ellen kényszertörlés indult, eltiltották a tovább működéstől, illetve 100 ezer forint illeték megfizetésére kötelezték. A kényszertörlés további részleteihez a lap nem fért hozzá, mivel a cégbíróság alkalmazottja szerint a betekintéshez a cég vezetőinek engedélye is szükséges.

A cégnyilvántartásban a VolDan Hungary hivatalos elérhetőségeként Schönek Béla ügyvéd e-mailje van feltüntetve, aki már a parlament gazdasági bizottsága előtt is képviselte a VolDan Investments Limitedet. Schönek nem reagált az oknyomozók megkeresésére. A VolDan Investments Limited több e-mail címére is küldött a lap kérdéseket, de a levelek visszapattantak azzal, hogy a voldangroup.com-os címek már nem léteznek.

Blokkolja a bank a számlát

Tavaly decemberben a budapesti ügyvéd, akinek ügyfele csak a pénz feléhez jutott hozzá, végül egy új magyarázatot kapott a VolDantól. „Arra fogták, hogy a Gránit Bank blokkolta a számlájukat, ők nem engedik a kifizetést” – idézte fel az ügyvéd. A VolDannal továbbá azt állították, hogy 2022 októbere óta egy kifizetés sem történt emiatt, és hogy az ügyvéd félig kifizetett ügyfele volt az utolsó, akinek az utalását a Gránit Bank engedélyezte – legalábbis félig.

Ezután 2023 januárjában és februárjában több körben is beszélt a Gránit Bank munkatársával, aki azt állította, hogy vannak bizonyos ügyfelek, akik valamiféle háromoldalú – ügyfél, VolDan, Gránit Bank – szerződést kötöttek, és ők elsőbbséget élveznek a kifizetéseknél. Az ügyvéd csak félig kifizetett ügyfele pedig akkor tud majd hozzájutni a pénzéhez, „ha a feltételek teljesülnek” a VolDan oldaláról. A bank nem mondta ki egyértelműen, hogy a számlát miért blokkolták, vagy hogy miféle feltételekről van szó. Az emlegetett háromoldalú szerződésekről pedig az ügyvéd korábban sosem hallott. (A Gránit Bank nem reagált a Direkt36 megkeresésére.)

Fridman Róbert ügyfeleinek a Gránit Bankhoz semmilyen közük nem volt, neki a VolDan korábban egészen más kifogást hozott fel.

„Arra céloztak, hogy mivel orosz állampolgároknak kell utalni, ez a háború utáni helyzetben nem egyszerű. De semmi konkrétumot nem jelöltek meg”

– mondta Fridman. Az ügyvéd az orosz állampolgárságra hivatkozást azért sem értette, mert a kilenc ügyfele közül az az öt, akit rendesen kifizettek, ugyanolyan orosz, mint az a négy, akit nem.

Fridman és a névtelenséget kérő ügyvéd ügyfelei mellett akadtak olyan pórul járt orosz kötvényesek is, akik a moszkvai magyar nagykövetségen is próbálkoztak információt szerezni és segítséget kérni. Az egyik ilyen orosz kötvényessel kapcsolatban álló forrás szerint a magyar nagykövetségen többeknek is egy bizonyos ügyvédet javasoltak, hogy ha őt megbízzák, az majd segít visszaszerezni a pénzüket. Csakhogy a forrás szerint a végén ez a bizonyos ügyvéd sem tudott segíteni.

Korábbi hivatalos adatok szerint a letelepedési kötvényprogramban 384 orosz befektető és családtagjaik vettek részt, összesen 1265 orosz állampolgár. Egy kötvényvásárló a 300 ezer euróért cserébe saját magának és közvetlen családtagjainak – feleség, férj, kiskorú gyerekek – szerezhetett magyar papírokat.

„Ha azt a taktikát alkalmazzák, hogy tíz ügyfélből mondjuk csak egynek-kettőnek felejtik el visszafizetni a pénzét, és ezt felszorozzuk az összes orosz kötvényvásárlóval, már az is egy szép összeg”

– mondta a névtelenséget kérő budapesti ügyvéd.

„Rogán Antal tíz éve a barátom, de soha nem volt közös üzleti ügyünk” – Interjú a 168 Óra kiadójának új társtulajdonosával, Shabi Michaeli izraeli-grúz üzletemberrel

Felfüggesztik a 168 Óra hetilap megjelenését és a Pesti Hírlap sem tér vissza a sajtópiacra a csak nyárra ígért felfüggesztésből

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Shabi Michaeli izraeli-grúz üzletember, a Brit Media 50 százalékos tulajdonosa. Borító: Media1-archívum
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások