fbpx
Shabtai Michaeli, a 168 Óra és az ELLE Magazint tulajdonló Schwartz & Brit Média új társtulajdonosa

A 168 Óra kiadóját 50%-ban felvásárló, Rogán Antallal baráti viszonyban lévő üzletember cégének címén létesített lakcímet az orosz kémfőnök fia Budapesten

A Rogán Antallal régóta baráti viszonyt ápoló Shabtai Michaeli grúz-izraeli üzletember, a szünetelő 168 Óra nyomtatott hetilap társtulajdonosának érdekeltségébe tartozó budapesti ingatlanban rendelkezett bejelentett magyar lakcímmel Andrej Nariskin, az orosz hírszerzés vezetőjének, Szergej Nariskinnek a fia – derítette ki a Direkt36 tényfeltáró központ.

A Direkt36 oknyomozó műhely cikke szerint Andrej Nariskinről már korábban lehetett tudni, hogy a Rogán Antal által kezdeményezett letelepedési kötvényprogram részeként jutott magyar letelepedési papírokhoz. A programban résztvevő egyik céghez több üzleti szálon is kötődött Shabtai Michaeli (Shabi Michaeli).

Nariskin lakcímét – amely egy Bécsi utcai házban található a Belváros szívében – egy, a Pest Megyei Kormányhivatal által 2022. június 15-én kiállított dokumentum bizonyítja, amelyet a Direkt36-tal egy nyílt forrású nyomozásokkal foglalkozó ukrán csoport, a Molfar osztott meg. A Molfar Ukrajna megtámadása óta az orosz háborús atrocitások felderítése mellett az orosz elit rejtett nyugati vagyontárgyainak felderítésével is foglalkozik.

A magyar hatóságok árulták el a lakcímet egy magánnyomozó irodának

A Molfar megbízott egy Marathon Investigations nevű görög magánnyomozó irodát, amely úgy szerezte meg a Nariskinről dokumentumot, hogy idén tavasszal egy Juscutum nevű ukrán jogi tanácsadó iroda segítségével beadtak egy kérelmet a magyar hatóságokhoz, amelyben kikérték Szergej Nariskinnek és egy másik orosz nemzetbiztonsági vezetőnek, valamint a családtagjaiknak esetleges magyarországi állami nyilvántartásokban szereplő adatait.

Az adatkérés indoklásában az állt, hogy idősebb Nariskin és a másik orosz nemzetbiztonsági vezető „közvetlenül felelősek a döntésért, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, felelősek ukránok ezreinek haláláért, és számtalan háborús bűncselekményért”.

A kormányhivatal elfogadta az ukrán kérelmet, ám válaszukban azt írták, hogy a keresett személyek közül egyedül Andrej Nariskin Bécsi utcai lakcíme szerepel magyar nyilvántartásokban.

A Direkt36 azt írja, hogy a 101 négyzetméteres, kétszobás ingatlant, melyben az orosz kémfőnök fia hónapokkal Ukrajna megtámadása után is be volt jelentve, 2008-ban vásárolta meg Shabtai Michaeli grúz-izraeli üzletember. A tulajdoni lap szerint a lakás jelenleg is a Michaeli érdekeltségében lévő, ügyvezetőként általa irányított TNN Realestate Investments Kft. tulajdona.

Michaeli szerint nem volt közös üzleti ügye Rogánnal, de a barátságot nem tagadta a Media1-nek

Shabtai Michaeliről több lap is azt állította, hogy közeli kapcsolatban áll Habony Árpáddal (Orbán Viktor miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójával), illetve a jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antallal. Michaeli egy tavalyi, a Media1-nek adott interjújában el ismerte, hogy a letelepedési kötvényprogramot is életre hívó „Rogán Antal már több mint tíz éves barátom”.  Shabtai Michaeli akkor adta az interjút, amikor tavaly felvásárolta a 168 Óra című hetilap kiadóját, a Brit Media 50 százalékát. A cég azóta a Michaeli, Schwartz & Brit Media nevet vette fel, majd idén felfüggesztette a hetilap kiadását.

„Rogán Antal tíz éve a barátom, de soha nem volt közös üzleti ügyünk” – Interjú a 168 Óra kiadójának új társtulajdonosával, Shabi Michaeli izraeli-grúz üzletemberrel

A tavaszi választások óta a polgári titkosszolgálatokat, így köztük az orosz kémek elhárítására is hivatott Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) Rogán Antal felügyeli. A Direkt36 azon kérdésére, hogy Rogán rendelkezett-e információkkal barátja és Andrej Nariskin kapcsolatáról, illetve, hogy ezt jelezte-e adott esetben az AH-nak, a Miniszterelnök Kabinetiroda nem válaszolt. A minisztérium ugyanakkor számos más, eddig nem ismert részletet elárult Andrej Nariskin magyarországi tartózkodásáról.

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a Nariskin család 2015 óta meglévő letelepedési engedélyét nemzetbiztonsági kockázat miatt az AH már 2020-ban visszavonta, ám ez a döntés még nem végleges, mert Nariskinék fellebbeztek ellene, és a bíróság még nem határozott az ügyben.

„Az Alkotmányvédelmi Hivatal a kémelhárítási tevékenységét a nemzetközi partnerszolgákatokkal szorosan együttműködve végzi, és Andrej Nariskin tekintetében is a nemzetközi elvárásoknak megfelelően járt el” – hangsúlyozta a minisztérium.

A Kabinetiroda azt is állítja, hogy az orosz kémfőnök fiának családja a letelepedési engedély megszerzése után nem tartózkodott állandó jelleggel Magyarországon, „évente csupán néhány alkalommal, néhány hétig tartózkodtak hazánk területén”, és jelenleg sincsenek itt. A lap további kérdésére ezt a minisztérium később úgy pontosította, hogy Andrej Nariskin 2019 óta nem járt Magyarországon.

A Direkt36 több céges érdekeltségén keresztül is megkereste Shabtai Michaelit, akit mind a Nariskin családhoz, mind a Rogánhoz fűződő kapcsolatáról megkérdezett, ám ő nem reagált. A Rogán-vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a Michaeli cége által birtokolt lakásról azt állította, hogy „az Ön által kérdezett ingatlan vonatkozásában tájékoztatjuk, hogy ott életvitelszerűen senki nem tartózkodik”. Andrej Nariskint nem sikerült elérnie a Direkt36-nak.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Shabtai Michaeli, a 168 Óra és az ELLE Magazint tulajdonló Michaeli, Schwartz & Brit Média új társtulajdonosa
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások