fbpx
Nagy Gergely Miklós, a 24.hu újságírója átveszi az elismerését

A 24.hu munkatársa kapta az idei Transparency-Soma díjat

Nagy Gergely Miklós, a 24.hu munkatársa nyerte el az idén már 22. alkalommal átadott, egymillió forinttal járó Transparency-Soma Díjat.

Az egyik legrangosabb hazai oknyomozói újságírói elismerést a Transparency International (TI) Magyarország által szervezett díjátadó eseményen adták át szerda este, derül ki a korrupcióellenes szervezet Facebook-oldaláról.

Nagy Gergely Miklós azon 2022 szeptemberi cikkért kapta, mely az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozási gyakorlatának hátterével foglalkozott. A díjazott, a 24.hu oldalon megjelent cikk szerint a 2022. áprilisi parlamenti választásokon egységesen induló ellenzéki tömb eltanulta a Fidesz és holdudvara kampányfinanszírozási megoldásait, így került hozzá mintegy 2 milliárd forint az Egyesült Államokból.

A cikk szerint a 2010 óta regnáló Fidesz-KDNP pártok kampányüzeneteit hozzá közel álló szereplők, egyebek mellett a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű, az államhatalomtól formailag elkülönült, valójában azonban a kormány érdekeit szolgáló civil szervezet is terjesztette.

A 2022. évi Transparency-Soma Díj győztese cikkében azt mutatta be, hogy a kormányoldalon a CÖF által ellátott kampányfinanszírozási feladatokat az ellenzéki térfélen a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) hajtotta végre.

Az MMM az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű szervezettől több milliárd forintnak megfelelő összegű támogatáshoz jutott hozzá. Mivel a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt által alapított és vezetett MMM nem pártként, hanem civil szervezetként van bejegyezve, így a szervezetre még az egyébként sem túl szigorú párt- és kampányfinanszírozási szabályok sem vonatkoznak.

Az üggyel egyébként még 2022 márciusában a Media1 foglalkozott elsőként, amikor hírül adtuk, hogy a New York-i Time Square kivetítőjét is használó Action for Democracy pénzügyi támogatást ad a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak, valamint a Nyomtass Te is! mozgalomnak és Miskolc városának. Előbbi írásunkra maga Márki-Zay Péter is hivatkozott, amikor 2022 végén a dollárbaloldalizni kezdő Fidesz számon kérte rajta, hogy miért „titkolták” el a támogatás tényét – a volt miniszterelnökjelölt azzal védekezett, hogy a támogatásról a Media1 még márciusban, a választások előtt beszámolt.

A TI Magyarország díjára beérkezett 34 nevezés közül shortlistre kerültek az atlatszo.hu, a Direkt36, valamint a 444 munkatársainak tényfeltáró munkái is.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalálhat minket Facebookon is és ott vagyunk Telegramon is.

Borító: Nagy Gergely Miklós, a 24.hu újságírója átveszi az elismerését. Fotó: Transparency International Magyarország
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások