fbpx
Action for Democracy

Támogatást nyert a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Nyomtass Te is! és Miskolc az Action for Democracy-tól

Az Action for Democracy nevű új civil szervezet közleménye szerint azt tűzte ki céljául, hogy tevékenyen segítse azokat a kezdeményezéseket, amelyek a demokratikus értékrend védelmét, illetve helyreállítását szolgálják.

Emiatt az április 3-i választásokat kiemelten fontos mérföldkőnek tartja a magyar demokratikus berendezkedés erősítése szempontjából – közölte a szervezet a Media1.hu-val hétfőn.

Mint írták, az Ukrajna ellen indított háború egyben támadás a nyugati demokratikus értékrend ellen is, ezért első magyarországi kooperációi során az Action for Democracy hangsúlyos szerepet szánt az ukrajnai menekültek támogatásának is.

A véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadsága

Hozzátették, az elmúlt 12 évben a magyar kormány az úgynevezett közszolgálati médiumokat a pártpropaganda eszközeivé tette és a médiapiacba történt masszív beavatkozásainak köszönhetően a magyar lakosság jelentős részét elzárta az objektív tájékoztatástól.

Az Európai Unió Alapjogi Chartája a véleménynyilvánítás szabadsága mellett egyértelműen megfogalmazza a tájékozódás szabadságának jogát. A Nyomtass te is! mozgalom egyszerű eszközzel, egyfajta „XXI. századi szamizdattal” lép fel annak érdekében, hogy mindenki hozzáférjen a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz. Az Action for Democracy büszke arra, hogy támogatni tudja ezt az alapvető jogokat helyreállítani kívánó szervezetet – írták. (A Nyomtass te is! főszerkesztője volt nemrég a Media1 portál podcastjának vendége, ami itt hallgatható meg.)

A Nyomtass Te is mozgalom szegedi konferenciája.
A Nyomtass Te is mozgalom szegedi konferenciája.
Fotó: nyomtassteis.hu

A fékek és ellensúlyok rendszere

Az illiberális állam egyik alapvető ismerve a túlhatalom iránti vágy – írták a közleményben, hozzátéve: az Orbán-kormány 2010 óta szisztematikusan építi le a fékek és ellensúlyok rendszerét, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket, és hosszú távra – akár a kormányzati szerep elvesztése utánra is – biztosítsa a saját hatalmát.

Az Action for Democracy azért döntött a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) támogatása mellett, mert úgy látja, ez a civil szervezet hosszú távon is elkötelezett a demokrácia újjáépítése, a fékek és ellensúlyok rendszerének helyreállítása mellett. Az MMM-nek nyújtott támogatás kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll – szögezték le.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke.
Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke. Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook

Humanitárius segély

Egy harmadik terület támogatásáról is döntött az NGO. Mint írták, Magyarország szomszédságában az elmúlt hét évtized legvéresebb európai háborúja zajlik. Az ukrajnai menekültek megsegítését a magyar emberek, civil szervezetek és önkormányzatok az első pillanattól kezdve példamutatóan végzik, pótolva ezzel az Orbán-kormány évtizedes rombolását és megmutatva ezzel a világnak Magyarország szebbik arcát.

Az Action for Democracy ezért úgy döntött, pénzügyi támogatással segíti Miskolc város önkormányzatát, valamint egy olyan civil koordinációs egyeztető tanács felállítását, amely a menekültekkel foglalkozó civil szervezetek és önkormányzatok munkájának összehangolását célozza.

Mint arról a Media1 beszámolt, az Action for Democracy a múlt héten magyaroknak üzent a New York-i Times Square kivetítőjén, hogy a külföldön élő magyarok is regisztráljanak, valamint vegyenek részt az április 3-i országgyűlési választáson.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: a Nyomtass te is! honlapja. Fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások