fbpx
Varga Endrére, az Index lapigazgatójára, a Totalcar ügyvezetőjére, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnökére emlékeztető arc Pápai Gábor karikatúráján

Fél évvel kinevezése után máris távozott Varga Endre, a Totalcar ügyvezető igazgatója az autós lap kiadójának éléről – dühös kommunikáció az Indamediától (Frissített)

Ügyvezető igazgatót váltott az Indamedia csoporthoz tartozó Totalcar autós magazin kiadója – értesült a Media1. Rákérdeztünk a változás okaira és a lappal kapcsolatos tervekre. Először nem válaszoltak, végül hiszterikus hangvételű levelet küldtek, érdemi válaszok nélkül, melyben lapunkat pocskondiázták.

Információinkat a változásról az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgáltatása is megerősítette. Ebből kiderül az is, hogy Varga Endre utódja Molnár Barbara lett a TotalCar.hu Kft. ügyvezetői igazgatói posztján. Az új ügyvezető, Molnár Barbara a szintén az Indamediához tartozó Port.hu főszerkesztője és ügyvezető igazgatója, valamint tartalomért felelős vezetőként egy tavaly júniusi bejelentés szerint már eddig is támogatta a Totalcar szerkesztőségének munkáját.

Varga Endre mindössze fél éven át vezette az autós magazin kiadóját: 2022. június 21-én derült ki, hogy a tavaly februártól az Index.hu lapigazgatói feladatait is átvevő Vargát kinevezte a tulajdonos a Totalcar.hu ügyvezetőjének is, és ekkor derült ki az is, hogy Vargát megválasztották a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnökének.

Varga totalcaros korszakát leginkább a káosz szó jellemezte: ez alatt tömeges távozásokra került sor, számos meghatározó munkatárs távozott ez alatt a rövid idő alatt, több alkalommal főszerkesztőcserére is sor került.

Néhány hete a szerkesztőség egy cikkben arról írt, hogy sok hibát követtek el mostanában, ezért újragondolják működésüket, ekkor újabb személyi változásokra is sor került a szerkesztőség irányításában. Ez egészül most ki egy újabb személyi változással az ügyvezetői poszton.

Kívülről nem túlságosan sikeresnek tűnő totalcaros korszaka ellenére, Vargára – aki néhány hónapja a sajtószabadság ellen tevők nemzetközi feketelistáján szerepel – az autós portál kiadójának éléről történő távozása után is számít az Indamedia csoport más termékeinél: mint arról a Media1 már beszámolt, ügyvezetői igazgatói posztot kapott a médiacsoporthoz tartozó Napi.hu-nál és neve az Index impresszumában is szerepel jelenleg, ahová tavaly februárban került.

Kereste az ügyvezetőváltás ügyében a Media1 még vasárnap az Indamedia Presst, a tulajdonos médiacsoport sajtóosztályát. Arról érdeklődtünk, hogy mi az oka, hogy Varga Endre ilyen rövid idő után máris távozott a Totalcar ügyvezetői posztjáról, és ez a távozás összefüggésben áll-e azzal, hogy nemrég az autós portál szerkesztősége egy nyilvános cikkben arról írt, hogy hibákat követtek el és újra kell gondolni a dolgokat. Rákérdeztünk arra is, hogy amióta ez a most lecserélődő ügyvezetés volt, a lapnál tömeges távozások és állandó változások zajlanak, meghatározó figurák mentek el, és most, hogy az ügyvezető átkerül a Napi.hu élére, nem tart-e az Indamedia attól, hogy hasonló sikertelenség jellemzi majd ott is Varga munkáját, pláne, hogy a Napi.hu-nál amúgy is eléggé kaotikus helyzet alakult ki azután, hogy először Domokos László főszerkesztő, majd nemrég a Napi.hu teljes régi stábja távozott egy tisztogatásszerűnek tűnő folyamat során.

Kapósnak bizonyulnak a Napi.hu tömegesen távozni kényszerülő munkatársai

Megkérdeztük azt is, mennyire volt elégedett az Indamedia Varga Endre munkájával, illetve Varga kérte-e az áthelyezését a cégcsoporton belül máshová, vagy pedig a cégcsoport kezdeményezte-e a változást, esetleg a két félben épp egyszerre fogalmazódott meg a gondolat, hogy az autós lap után most a gazdasági lap élén legyen első számú vezető az Indamedia előtt a Magyar Nemzeti Banknál dolgozó szakember.

Kérdeztük azt is, mik a terveik a Totalcarral, illetve mik az elképzeléseik a Napi.hu-val a jövőt illetően.

Sajnos válasz egyelőre nem érkezett kérdéseinkre, de ha később mégis reagálnak ezekre, arról még beszámolunk.

Frissítés 13:28

Válaszok helyett végül csak egy hiszterikus hangvételű levelet küldött az Indamedia

Végül hétfőn 13:26-kor, hírünk megjelenése után mintegy 2 órával az Indamedia Press magát felfedni nem kívánó, névtelenségbe burkolózó munkatársa meggondolta magát és mégis reagált vasárnap délután küldött megkeresésünkre, de érdemi választ egyetlen fenti kérdésünkre sem adott. A szimplán csak Indamedia Press aláírással, tehát a válaszért felelősséget nem vállaló személy nevének említése nélkül mindössze lapunkat pocskondiázta.

Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata
Az Index és az Indamedia a Budasquare irodaházban található irodájának homlokzata
Fotó: Ladányi András / Media1

Az Indamedia anonim munkatársa kijelentette, hogy a Media1 valamennyi, az Indamediát érintő írásától elhatárolódik és hogy „egyéb kiadóknak” szívesen válaszolnak, amennyiben a kérdéseik építő jellegűek, fejlesztésekre, hirdetési formátukokra stb. irányul, a Media1-nek azonban nem, mivel szerinte portálunk rendszeresen valótlanságot közöl a médiacsoportról. (Ez természetesen egyáltalán nem fedi a valóságot, sőt épp az ellenkezője az igaz: az Indamedia portfóliójába tartozó Index közölt valótlanságot tartalmazó álhírt a Media1-ről, melyet többszöri írásos helyreigazítási kérelmeink ellenére nem korrigált tavaly július, annak publikálása óta, míg az Indameda soha, semmilyen helyreigazítási pert ellenünk nem indított, válaszaikat pedig mindig a megfelelő formában közöltük.)

Ezek szerint tehát nem építő jellegű az ügyvezetőváltás okára rákérdezni, vagy arra, hogy elégedettek voltak-e Varga Endrével, vagy hogy mik a terveik a Totalcarral vagy a Napi.hu-val.

Az Indamedia válaszát kordokumentumként szó szerinti formában is beidézzük, noha ránk nézve több valótlan tartalmú tényállítást tartalmaz:

„Tisztelt Szalay Dániel!

A Media1 az Indamedia Csoportról, annak munkatársairól és kiadványairól rendszeresen megtévesztő, félrevezető információkat közöl. Ahogy azt már korábban az Indexen keresztül közzétettük, elhatárolódunk valamennyi, az Indamedia Csoportot érintő, a Media1 portálon megjelenő hírtől.

Az Indamedia Csoport a Media1 részére tájékoztatást továbbra sem ad, tekintettel arra, hogy az információk nem az eredeti tartalomnak megfelelően jelennek meg a lapban. A Media1-en közzétett publikációk feltételezéseken alapulnak és nem ellenőrzött hírforrásból származnak.

Az Indamedia Csoportnál továbbra is készséggel válaszolunk egyéb kiadóktól érkező valamennyi építő jellegű megkeresésre kiadványok, fejlesztések, hirdetési formátumok, valamint médiapiaci kérdések vonatkozásában egyaránt. Emellett, a korábbi gyakorlatnak megfelelően, az olvasók és a hirdetők számára releváns témákról közleményben, hírlevélben is beszámolunk.

Üdvözlettel:

Indamedia Press”

A Media1 a következő választ adta az Indamedia Press nevét fel nem vállaló, velünk kapcsolatban valótlanságokat állító munkatársának:

„Tisztelt Indamedia Press!

Tudomásul vettük, hogy nem kívánnak válaszolni. Az Önök által alább leírt vádakat visszautasítjuk, azok nem fedik a valóságot. 

Ellenben az Önök portfóliójába tartozó Indexen a mai napig álhír olvasható a Media1-ről, melyet a helyreigazító kérelem ellenére nem korrigáltak annak valótlan tényállításai ellenére egy 2019-es NMHH-s sajtótájékoztató ügyében.

Üdvözlettel


Szalay Dániel
főszerkesztő
www.media1.hu”

 

Helyreigazítási kérelemmel fordultunk az Indexhez a Media1-et lejáratni próbáló valótlan tényállítások miatt

 

Távozik a Napi.hu ügyvezető igazgatója, az utódja a feketelistán szereplő Varga Endre lesz

Megszüntette a bíróság az Index lapigazgatójának a Media1 elleni eljárását

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Varga Endre a Media1 Pápai Gábortól rendelt karikatúráján. (c) Media1 / Pápai
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások