fbpx
A kormány nemzeti konzultációt népszerűsítő bombás plakátja Gyulán.

Az NMHH sem foglalkozik a bombás reklámkampánnyal

Egyelőre nem érkezett bejelentés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) a kormány most zajló nemzeti konzultációjának reklámkampánya miatt. A hatóság vizsgálat nélkül viszont nem kíván állást foglalni a kampány jogszerűségéről.

Ezt az NMHH a hvg.hu kérdésére közölte, néhány órával a kormányzati akció december 15-i, éjféli lezárása előtt.

A médiahatóságtól a kormányzati kampány jogszerűségével kapcsolatos állásfoglalást azért kért a portál, hiszen a médiatörvény előírja:

választási kampányidőszakon kívül politikai reklám kizárólag már elrendelt népszavazással összefüggésben közölhető. Márpedig éppen nincs kampányidőszak, a sajtóban és a tévében mégis közölnek a konzultációt népszerűsítő reklámokat, holott ezügyben népszavazásnak még csak az ötlete sem merült fel, nemhogy elrendelt referendum lenne róla.

A portál szerint a törvény szerint politikai reklám minden „párt, politikai mozgalom vagy a kormány népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, illetve azok nevét, célját, tevékenységét, jelszavát, emblémáját népszerűsítő műsorszám”.

A kormány reklámszpotja itt látható:

Csak hatósági ügyben

A hatóság a fenti probléma jogértelmezése tekintetében nem mutatkozott segítőkésznek. Azt írták:

„a hatóság nem jogosult hatósági eljárási jogviszonyon kívül felmerült jogi kérdésekben jogértelmezési tartalmú – a jövőbeli hatósági eljárások tartalmát bármilyen módon érintő – állásfoglalást adni, mivel azzal megkerülné a törvény rendelkezéseit, garanciáit, jogorvoslati rendszerét.”

Válaszukból kiderül továbbá az is, hogy kizárólag

„egyedi hatósági ügyben, az ügy körülményeinek vizsgálata során megállapított tényállás keretében alkalmazhatja, értelmezheti a vonatkozó rendelkezéseket, amelyet kizárólag hatósági döntésbe foglalhat”.

A rendőrség sem foglalkozik vele

A hvg.hu írta meg, hogy ha médiahatósághoz nem is fordultak a nemzeti konzultáció miatt, a rendőrségen a DK-s Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi polgármester feljelentést tett rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés bűntettének gyanújával, ám feljelentését a rendőrség elutasította.

A kormányzati propagandaakcióval több szervezet, intézmény is kénytelen-kelletlen foglalkozott már, de érdemben egyik sem vizsgálta. Mint azt a Media1 megírta, a Magyar Reklámszövetség, majd a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is arra jutott: nincs itt semmi látnivaló, de ha mégis, az nem tartozik rájuk.

Nem indít eljárást a kormány bombás plakátjai miatt a Magyar Reklámszövetség

A nemzeti konzultáció eredetileg december 9-ig tartott volna, de a kormány meghosszabbította december 15-ig.

Fideszes propagandaoldal támadja a kormányt

Hiába a válság, 7,8 milliárd forintot költhet Rogán Antal hivatala kormányzati kampányra

További hírek

Borítókép: A kormány nemzeti konzultációt népszerűsítő bombás plakátja Gyulán. Fotó: Kasza János / Media1.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások