fbpx
Az Országház épülete Budapesten.

Freedom House: már csak részben szabad az internet Magyarországon

Magyarország most már olyan országok mellett szerepel a Freedom House listájában mint Banglades, Nicaragua és Srí Lanka.

A Freedom House (FH) a 2022-es, internetszabadságot elemző jelentésében Magyarországot először sorolta a „részben szabad” országok közé – írta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mely maga is közreműködött a jelentés létrejöttében.

Az FH 2022-es jelentése 70 országot vizsgált, és három fő kategória alapján osztályozta azok internet szabadságát. A jelentés részletesen vizsgálta az internethozzáférés különböző akadályait, a tartalmi korlátozásokat, illetve felhasználói jogok sérülését.

Az összesen 100 pontos rendszerben 70 pont felett teljesítő országok kaptak „szabad” besorolást. Mivel Magyarország 69 ponttal zárt, a „részlegesen szabad” kategóriába sorolták.

Több probléma is van Magyarországon a FH szerint

A washingtoni székhelyű kutató és nemzetközi jogvédő szervezet, a Freedom House listáján a kategória besorolásának változtatásához a 2021-es előválasztás körüli, több weboldalt érintő túlterheléses, úgynevezett „DDoS” támadások is hozzájárultak.

A jelentés szerint Magyarországon 2020 óta csökken az internet szabadsága. Hiába széleskörű és megfizethető az internethez való hozzáférés, illetve nem számottevő a nyílt tartalomkorlátozás, a kutatás szerint a kormány tovább erősíti a távközlési és médiakörnyezet feletti ellenőrzését.

A vizsgált időszak (2021. június – 2022. május) alatt a politikai ellenzék jelentős kibertámadásokkal szembesült az előválasztások során. Ezen felül, a vizsgált időszakban, a magyar Országgyűlés meghosszabbította a veszélyhelyzetet. Magyarország, éppúgy mint az EU többi tagállama, az Európai Tanács rendeletének megfelelően blokkolta az állami tulajdonban lévő orosz weboldalakat is. Ezenkívül a kormány elismerte, hogy olyan kémprogram-technológiát vásárolt, amelyet újságírók és ügyvédek megcélzására használtak.

Az elemzés kiemelte, hogy a 2010-es választások óta a kormány olyan alkotmányos és jogi változtatásokat vitt véghez, amelyek lehetővé tették az ország független intézményei feletti ellenőrzés megszilárdítását. A Fidesz vezette kormány a közelmúltban olyan jogszabályok bevezetésére törekedett, amelyek hátráltatják az általa kedvezőtlennek ítélt ellenzéki csoportok, újságírók, egyetemek és civil szervezetek működését.

A jelentés kiemelte a vizsgált időszak legfontosabb fejleményeit is:

  • a vezetékes szélessávú és mobilinternet-hozzáférés egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelemben (GNI) kifejezett költsége egyes mérési források szerint tovább csökkent;
  • 2021 júliusában egy vizsgálat feltárta, hogy az izraeli NSO Group által értékesített Pegasus kémprogrammal magyar állampolgárokat figyeltek meg. A törvényszéki elemzések megerősítették, hogy a kémprogramot legalább három újságíró mobileszközére telepítették;
  • a 2021 őszén tartott ellenzéki előválasztások során a választási szerverek és a választási eredményekről tudósító médiumok szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások célpontjai voltak;
  • 2022 januárjában a kormányhoz kötődő 4iG megvásárolta a DIGI mobil- és internetszolgáltató magyarországi operációját. Majd 2022 augusztusában bejelentették, hogy megvásárolnák a Vodafone Magyarországot is. A bejelentés szerint a 4iG 51, a magyar állam pedig 49 százalékos tulajdonosa lesz a Vodafone-nak;
  • 2022 májusában a kormány az ukrajnai háborúra hivatkozva ismét meghosszabbította a veszélyhelyzetet, amelyben szigorú szankciók szabhatóak ki rémhírterjesztésért. A vészhelyzet azt is lehetővé teszi, hogy a kormány rendeletekkel kormányozzon.

A teljes jelentést ide kattintva lehet elolvasni.

Frissítés

Reagált a hírre a Jobbik, mely megdöbbenésének adott hangot, és szabad internetet követel, erről különálló hírünkben bővebben is olvashat.

Visszaköveteli a szabad internetet a Jobbik

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: az Országház épülete Budapesten. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások