fbpx
Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik

Felvásárolhatja a Vodafone Magyarországot a 4iG és a Magyar Állam

Jászai Gellért szerint „ez lehet az iparág legjelentősebb piacformáló tranzakciója Magyarországon az 1990-es években lebonyolított Matáv privatizáció óta”

Előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről, derül ki a kormányközeli 4iG hétfő reggeli, a Media1 részére megküldött közleményéből.

A tranzakció értéke 715 milliárd forint, amely a Vodafone Magyarország 2022. március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA 7,7-szeresét teszi ki.

A 4iG irodája Budapesten, a Montevideo utcában.
A 4iG irodája Budapesten, a Montevideo utcában. Fotó: 4iG

Nagy lépés a 4iG-nak

A 4iG közölte, hogy távközlési és IT portfóliója a Vodafone Magyarországgal kiegészülve jelentős lépés egy nemzeti, piacvezető infokommunikációs vállalatcsoport létrehozásában.
A tervezett tranzakció a keresztértékesítési lehetőségek, a teljes vezetékes- és mobilszolgáltatói konvergenciák, valamint a méretarányok révén jelentős növekedési potenciált és kiaknázható szinergiákat biztosít a 4iG számára a B2B és B2C szegmensekben. A társaságok vezetékes és mobil infrastruktúrájának konszolidációja hosszú távú részvényesi értéket teremt az üzemeltetési és fenntartási költségek, valamint a fejlesztésekből és beruházásokból származó megtakarításoknak köszönhetően.

Az együttes bevétel, költség és beruházási megtakarításokból származó szinergiák nettó jelenértéke a becslések szerint meghaladhatja a 150 milliárd forintot.

A tervezett akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos, a Magyar Állam 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

Az év végére kerülhet Jászai Gellértékhez a Vodafone Magyarország

A tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően 2022 végéig zárulhat, derül ki hétfői közleményükből.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója közölte:

„A Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt. Az akvizícióval egy döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport jöhet létre, amely az ország második legnagyobb szolgáltatójává válhat. Az akvizíció sikeres lezárását követően vállalatcsoportunk Magyarország egyik legnagyobb digitális infrastruktúrájával rendelkezhet, amely kiemelt szerepének köszönhetően hosszú évtizedekre a hazai távközlés meghatározó szereplőjévé válhat.”

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója
Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója. Fotó: 4iG

A 2. legnagyobb hazai mobilszolgáltatót kebelezik be

Az előfizetés részesedés arányában a Vodafone a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője: több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki (mobil 3 millió, vezetékes szolgáltatások 800 ezer), amely által több mint 5 millió bevételt biztosító előfizetéssel (RGU – Revenue Generating Unit, 3 millió mobil, 700 ezer tv, 700 ezer szélessávú internet, 600 ezer vezetékes hang) rendelkezett 2022 júliusában.

A tervezett akvizícióval létrejövő csoport összességében 7,6 millió db RGU-val rendelkezhet 2022 végére.

A 2020-21-es üzleti évben a Vodafone Magyarország éves árbevétele 278 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig meghaladta a 93 milliárd forintot. A vállalat munkavállalóinak létszáma több mint 3 ezer fő.

A 4iG korábban a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is megszerezte, így az AH-n keresztül a Yettel Magyarországban is jelentős érdekeltséggel rendelkezik.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik. Fotó: Vodafone
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások