fbpx
Rónai Sándor, a DK EP-képviselője.

Az Europolhoz fordul a Pegasus-bizottság a magyar kormány által is használt izraeli kémszoftver miatt

Új szintre lép a bizottság vizsgálata.

„Nem hagyjuk, hogy az Orbán-kormány egyszerűen elkenje a Pegasus-megfigyelések kivizsgálását, ezért a Pegasus-bizottsággal az Europolhoz fordulunk” – kezdte mai, csütörtöki Facebook-bejegyzését Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője, a vizsgálóbizottság tagja.

A politikus úgy folytatta: azt kérik az uniós hatóságtól, hogy helyezzenek nyomást azokra a tagállamokra, ahol civilek ellen használták a kémszoftvert, a helyi hatóságok azonban mégsem mutatnak hajlandóságot az ügy részletes kivizsgálására.

Rónai hozzátette: az Europol egyébként épp idén júniustól szorgalmazhat vizsgálatot a nemzeti hatóságoknál olyan bűncselekmények esetében, amelyeket uniós érdekek ellen követettek el.

Az Europol, azaz az Európai Rendőrségi Hivatal az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés legfontosabb intézménye.

A Pegasus kémszoftverrel Magyarországon egyebek mellett újságírókat, kormánykritikus médiatulajdonosokat, ügyvédeket és ellenzéki politikusokat figyeltek meg. A Pegasus magyarországi beszerzésének körülményeiről tegnap, szerdán a Direkt36 cikke nyomán a Media1 is írt; az üggyel kapcsolatos korábbi írásainkat ide kattintva tudja elolvasni.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Rónai Sándor, a DK EP-képviselője. Fotó: Rónai Sándor / Facebook.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások