fbpx
Kovács András, az Origo újságírója a HírTV Napi Aktuális című műsorában.

A Kúria is bűnösnek találta Kovács Andrást, az Origo munkatársát

A legfőbb bírói grémium ítélete szerint Origo munkatársa a legalapvetőbb szakmai ellenőrzést sem végezte el, mielőtt közölte rágalmazó írását a lapban. Kovács tavaly magas állami kitüntetést kapott Orbán Viktor javaslatára Áder János köztársasági elnöktől.

Több mint két évvel azután, hogy a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság, majd 2021 áprilisában a Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki Kovács Andrást, a fideszes médiaholdinghoz (KESMA / Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tartozó Origo munkatársát nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében, a Kúria is hasonlóképp döntött, és bűnösnek találta a portál munkatársát – derül ki a megrágalmazott Czeglédy Csaba Facebook-oldaláról.

A Kúria ítélete Kovács Andrásról, az Origo munkatársáról
A Kúria ítélete Kovács Andrásról, az Origo munkatársáról

Czeglédy felidézte, hogy Kovács András tavaly márciusban a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését kapta Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnöktől a Szabad Sajtó ünnepén „a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként”, a mostani, a Kúriától kapott ítélet azonban egy még 2017 nyarán megjelent írása nyomán kimondja:

„[Kovács András] nem tartotta be a rá irányadó szakmai szabályokat, és nem járt el jóhiszeműen akkor, amikor egyetlen forrás alapján, a forrás által állítottak valóságtartalmának legcsekélyebb ellenőrzése és legalább az érintett álláspontjának megismerése nélkül jelentette meg a cikkét”.

A Kovács Andrást elmarasztaló Kúria döntés egy részlete
A Kovács Andrást elmarasztaló Kúria döntés egy részlete. Forrás: Czeglédy Csaba Facebook-oldala

A megrágalmazott Czeglédy az ítélet kapcsán közölte:

„Ahogyan megígértem, nem fogom hagyni, hogy a fideszes propagandisták megússzák a hazugságok gátlástalan terjesztését. A sok elveszett bírósági per nem érdekli őket, a büntetéseket közpénzből kifizetik. Azonban az már más helyzet, amikor a következményeket a saját bőrükön érzik. Ez visszatartó erőt jelenthet. A Kúria döntése alapján az már biztos, hogy Kovács András a következő rágalmazási ügyének már úgy fog »nekivágni«, hogy egyszer már elítélték, tehát súlyosabb büntetést fog kapni.”

Kovács András 2017 augusztusában írt cikkében valótlanul azt állította, hogy a Czeglédy Csaba által vezetett cég a munkaerőkölcsönzés piacán úgy kívánt piaci előnyt szerezni, hogy az iskolaszövetkezeti diáktagok nevén valójában azok szüleit foglalkoztatta, vagyis gyakorlatilag bűncselekmény elkövetésével vádolta meg Czeglédyt.

Czeglédy Csaba megemlítette, hogy Kovács András, az Origo munkatársa a bíróságon védekezése részeként a forrását felfedve közölte, hogy dr. Fiák Istvántól (Kósa Lajos fideszes politikus barátjától) kapta azon információkat, amire az állításait alapozta. Kovács András hozzátette: állítása szerint nem volt oka kételkedni Fiák szavában.

Czeglédy az ügy elejétől fogva hangsúlyozta, hogy Kovács meg sem kereste őt a cikk megjelenése előtt.

Az ügyben egyébként nem csak rágalmazás miatti büntetőper, de helyreigazítási per is zajlott, amelyet korábban ugyancsak megnyert Czeglédy és helyreigazításra is kötelezték az Origót.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Kovács András, az Origo munkatársa a HírTV Napi Aktuális című műsorában. Fotó: adáskép
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások