fbpx
Budaörs Rádió

Visszatért a Médiatanács által törvénytelenül elnémított Budaörs Rádió

Mintegy három és fél éve már annak, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a médiatörvény súlyos megsértésével ellehetetlenítette a Budaörs Rádiót. A rádió azonban nemrég feltámadt hamvaiból, miután az NMHH Médiatanácsa végre hajlandó volt eleget tenni a Kúria jogsértést megállapító tavaly áprilisi ítéletének. A médiahatóság hallgatásba menekült a Media1 témával kapcsolatos kérdései elől.

Újra szól a Budaörs FM 104,8 MHz frekvencia. Ez azért számít érdekes hírnek, hiszen a frekvencia 2019 áprilisától, vagyis mintegy három és fél éven át üresen állt, méghozzá azért, mert a Kúria jogerős, még tavaly áprilisban meghozott ítélete szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa olyan törvénysértő határozatot hozott, ami az akkor már 12 éves múlttal rendelkező Budaörs Rádió elnémulásához vezetett.

Az NMHH Médiatanácsát még tavaly tavasszal arra kötelezte a Kúria, hogy folytassa le a törvénytelen eljárást újra, immáron törvényes keretek között. A Médiatanács ugyan még ekkor sem igyekezett, hogy betartsa a törvényt, így még további, hosszú hónapokra megvárakoztatták a törvénytelenül elnémított médiaszolgáltatót, de végül aztán csak visszatérhetett a rádió az éterbe.

A Media1 telefonon érte el hétfőn Roczó-Nagy Zoltánt, a Budaörs Rádió vezetőjét, aki elmondta, hogy a rádió némán tartása alatt sajnos több munkatársukat elvesztették: volt, aki sajnálatos módon néhány hónappal a frekvencia visszaszerzése előtt elhunyt, néhányan pedig a frekvencia nélküli időszakban elfogadták más médiaszolgáltatók állásajánlatát, de szerencsére így is a korábbi stáb mintegy felével folytatni tudják a munkát, így van már például reggeli műsoruk is – a teljes műsorkínálatról a rádió honlapján található információ. Érdekesség, hogy a rádió időközben megvált a stúdiójától, ezért az adásokat a stábtagok távoli üzemmódban, saját otthonaikból készítik az adáslebonyolító rendszer ezzel kapcsolatos képességét is kihasználva.

A netre is visszatérhetnek

A rádió vezetőjének szavaiból az is kiderült, hogy néhány napja az NMHH Médiatanácsa arra is engedélyt adott, hogy a Budaörs Rádió az interneten, streaming segítségével is terjeszthesse újra a műsorait. Szóval ha minden nem is lesz már olyan, mint régen, az elémítás előtt, hiszen a 3 és fél éven át tartó küzdelem a Médiatanáccsal ezek szerint nem múlt el nyomtalanul, de mégiscsak jobb a helyzet, mint 2019 áprilisa és 2022 júliusa között, amíg a Médiatanács megakadályozta a működésüket. Most azt remélik, hogy az elmúlt időszakban elvesztett hallgatóik hamar visszatalálnak majd hozzájuk akár a Budaörs FM 104,8 MHz-en keresztül, akár a http://www.budaors-radio.hu címen keresztül elérhető streamingszolgáltatással.

A Budaörs Rádió először 2007 szeptemberében szólalt meg a Budaörs FM 104,8 frekvencián. A tematikus műsorok mellett, hétköznaponként reggeltől estig friss információkkal és hasznos tudnivalókkal látják el a hallgatóközönséget. Az FM adást egyébként nem csupán Budaörsön, hanem a környező településeken és a közel fekvő néhány budapesti kerület egyes részein is el lehet érni, az interneten pedig értelemszerűen a világ bármely pontjáról.

Hallgat az NMHH

A Media1 egyébként idén februárban, majd júliusban is többször kereste az NMHH Kommunikációs Igazgatóságát a következő kérdésekkel:

  • Koltay András (a Médiatanács elnöke) mint az előző Médiatanács tagja tervezi-e, hogy bocsánatot kér a Budaörs Rádió egykori hallgatóitól, akiket 2019-es határozatával megfosztott a Médiatanács a szórakozási, tájékozódási lehetőségétől az elmúlt 3 évben?
  • Hogyan tervezik kárpótolni a rádió médiaszolgáltatóját és azokat a rádiósokat, akiket a Médiatanács utóbb törvénytelennek bizonyult döntése rosszul érintett, akiknek kárt okozott a grémium?
  • Nem érez-e lelki ismeretfurdalást Koltay András, amiért ilyen jogsértő eljáráshoz adta a nevét, ami a rádióval történt, és amiről a Kúria kimondta, hogy az törvénytelen volt?
    Ilyen előzmények után, hogy korábban tagja volt egy törvénytelen eljárásban résztvevő testületnek, alkalmasnak érzi-e magát a Médiatanács és az NMHH további vezetésére?
  • Mi tartott ilyen hosszú ideig, hogy a Kúria jogerős ítéletének megfelelően visszaadják a rádiónak a törvénytelenül elvett frekvenciáját?
  • A történtek után beszélhetünk-e még médiaszabadságról, hogy a Médiatanács megvonhatta egy médiaszolgáltató működési engedélyét, megsértve a vonatkozó törvényeket?

Az NMHH egyetlen alkalommal sem válaszolt fenti kérdéseinkre – ez egyébként mostanában általános gyakorlattá vált náluk, amiről itt írtunk.

Drámaian lecsökkent a médiahatóság amúgy is alacsony transzparenciája, amióta Koltay András vezeti az NMHH-t

Hiányosságot talált a Médiatanács a Tilos Rádió frekvenciapályázatában – hiánypótlás miatt tovább marad néma a Budapest FM 90,3 MHz frekvencia

Lekapcsolták a Tilos Rádió FM-frekvenciáját

Radiocafé néven új rádió indul Budapesten – íme az első részletek!

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások