fbpx
A Tilos Rádió stúdiója

Elnémul a Tilos Rádió szeptember 3-án éjféltől a megszokott budapesti frekvenciáján

Már biztos, hogy egy ideig csak az interneten lehet majd hallgatni a közösségi rádió adását, mivel a Médiatanács túl későn írta ki a Budapest FM 90,3 MHz rádiós pályázatot, hogy azt le lehessen zárni szeptember elejéig, pláne mivel a grémium időközben elvonult egy hónapra szabadságra, így pedig szeptember 3-ig, a rádió jogosultságának lejáratáig már aligha tudnak eredményt hirdetni.

Csütörtökön a Tilos Rádió a Facebookon-oldalán közölte a hírt, hogy elkerülhetetlenné vált, hogy 2022. szeptember 3-án, azaz jövő héten szombaton éjfélkor bizonytalan időre lekapcsolja az adóberendezéseit, amelynek segítségével eddigi egyetlen frekvenciáján, a Budapest FM 90,3 MHz-en keresztül analóg módon továbbították műsorfolyamukat.

A kényszerű lekapcsolás oka, hogy az NMHH Médiatanácsa először elutasította a Tilos Rádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítási kérelmét, majd úgy írta ki a frekvencia újrahasznosítására vonatkozó pályázatát, hogy annak beadási határideje a rádió frekvenciajogosultságának lejáratához meglehetősen közeli dátum, 2022. augusztus 15. lett.

A pályázatra, ahogy a Media1 megírta, ugyan egyedül csak a Tilos Rádió nyújtott be pályázatot, és így viszonylag jó esélyei vannak a győzelemre, ha a pályázatába nem kerültek hibák, csakhogy mint azt megírtuk, a Médiatanács időközben elvonult közel egy hónapos nyári szabadságra, így szeptember 3-ig, a Tilos Rádió jogosultságának lejáratáig már nem tudja elbírálni a grémium a pályázatot (a Médiatanács július 28. és augusztus 30. között nem ülésezik), ráadásul az sem 100%-ig biztos, hogy azon a Tilos Rádió végül nyerni tud, ugyanis ilyen esetben is meg kell vizsgálni a pályázati ajánlatát alaki (formai) és tartalmi szempontból is. Ha bármi komoly hibát talál a Médiatanács, a pályázat eredménytelen lehet, és az eljárás hónapokra is elhúzódhat. De még ha minden tökéletes, és már az első körben megnyeri a Tilos Rádió a pályázatot, akkor is eltart majd egy ideig, mire aláírhatják a hatósági szerződést a hatósággal, majd megkapják a kapcsolódó rádióengedélyt.

A lényeg, hogy aki a Tilos Rádiót szeretné hallgatni szeptember 3-tól, hasonlóan a Klubrádióhoz, egy ideig most már biztosan csak a neten tudja majd ezt megtenni.

Így ír minderről a Tilos Rádió a közösségi oldalán:

„Összefoglalnánk pár mondatban a frekvencia körül kialakult helyzetet.
A Tilos Kulturális Alapítvány, a rádió fenntartójaként, 2022. augusztus 15-én nyújtotta be pályázatát a 90.3 frekvenciára, mely a következő 10 évre biztosítaná a földi sugárzásunkat. A döntést a Médiatanács hozza majd meg, remélhetőleg gyorsan, de egyelőre ismeretlen időpontban. Két lehetőség előtt állunk:
Vagy elnyerjük a 90.3-as frekvenciát a következő 10 évre, vagy nem.
Sajnos, mindkét esetben szeptember 3-án, éjfélkor le kell kapcsolnunk az adóberendezésünket, hiszen a jelenlegi műsorszolgáltatási szerződésünk akkor jár le.
Amennyiben nem kapjuk meg a frekvenciát, úgy 2022. szeptember 3-án éjféltől a rádió FM-en ugyan nem működik tovább, de online természetesen igen.
A második esetben, vagyis, ha elnyerjük a frekvenciát, ideiglenesen akkor is el kell búcsúznunk az étertől, ám csak egy rövid időre. Ez esetben a sugárzást megelőzi néhány kötelező procedúra, főképp az új műsorszolgáltatási szerződés megkötése, melyeket igyekszünk természetesen minél gyorsabban abszolválni. Ezeket követően kapjuk meg az ún. rádióengedélyt, amely birtokában indulhat a Tilos Rádió újabb – és ne legyen kétségünk – kalandos fejezete.
A Tilos születésnap most egy különleges alkalom lesz. 19 év után a rádió ismét átmenetileg nem lesz hallható FM-en – csak online. Ezért is várunk titeket a születésnapra. Jó lenne, ha minél többen együtt tudnánk lenni, hogy éjfélkor közösen számoljuk vissza a másodperceket és kezdetét vegye a Hatásszünet. A Tilos történetében, ha nem is sokszor, de volt néhány kényszerű csend. Ám minden esetben megerősödve, határtalan lelkesedéssel jöttünk vissza. Legyen így most is!
Tilos Rádió”

A Media1 egyébként kérdést küld az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának, hogy a Médiatanács nem tervezi-e, hogy megszakítja nyári sziesztáját és rendkívüli ülést tart, hogy szeptember 3-án mégse kelljen lekapcsolni a Tilos Rádió adását amiatt, hogy a grémium hosszú leállása miatt nincs, aki elbírálja a pályázatra beérkezett egyetlen ajánlatot, a frekvenciát hosszú ideje használó Tilos pályázati ajánlatát, illetve mennyiben tartják normálisnak, hogy a testület hosszú nyári szabadságának egy rádió elnémulása a következménye. Ha válaszolnak, arról természetesen hírünk frissítésével még beszámolunk.

A Tilos Rádió ügyéről itt érhetők el a Media1 tartalmai.

Media1 Podcast: Akár egy Pink Floyd szám miatt is veszélybe kerülhet egy rádió – vendégünk volt a Tilos Rádió ügyvezetője és a Klubrádió volt főszerkesztője

„Újabb aránytalan lépés a Médiatanács részéről” – aggódnak a Tilos Rádió frekvenciavesztése miatt a nemzetközi szervezetek

Drámaian lecsökkent a médiahatóság amúgy is alacsony transzparenciája, amióta Koltay András vezeti az NMHH-t

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások