fbpx
Németh Balázs, az MTVA / M1 Híradó műsorvezetője

„A Pitbullal” való feszültségek vezettek el Németh Balázs közmédiás távozásához

A Media1 informátorai szerint az MTVA egyik fontos vezetője, a közmédiások által csak Pitbull néven emlegetett Németh Zsolt hírigazgató és a közmédiás berkekben csak A Celebként emlegetett Németh Balázs műsorvezető közötti különféle ellentétek és az ebből adódó feszültségek, surlódások vezettek el oda, hogy Németh Balázs új álláslehetőségek iránt kezdett el nézelődni, majd kezdeményezte a távozását az M1-től. A közmédiás ügyre közeli rálátással bíró emberek beszéltek a belső feszültségek hátteréről is a Media1-nek, és megemlítették azt is, hogyan csináltak volna Németh Balázsból magyar „Tucker Carlsont”.

Mint arról elsőként a Media1 a napokban beszámolt, Németh Balázs, aki 2011-ben igazolt a TV2 után a közmédiához, majd 2015-től az M1 televízió Híradó című műsorának egyik legismertebb (és egyben legvitatottabb) műsorvezetőjévé vált, miután az M1 hírcsatornává alakult, saját kezdeményezésére néhány hete úgy döntött, elhagyja az MTVA-t.

Letompított kommunikáció

Az MTVA a műsorvezető által kezdeményezett távozást hírünk megjelenése után azzal a kommunikációval igyekezett tompítani, hogy Németh Balázs „nem felmondott”, hanem az MTVA úgy döntött, „nem gördít akadályt” az elé, hogy a műsorvezető közös megegyezéssel távozva másutt új kihívás elé nézzen.

Bár a Népszava a minap arról cikkezett, hogy várhatóan Deutsch Tamás öccsét váltja Németh Balázs az M1 után az atlétikai vb-t koordináló testületben, a Media1 Németh Balázs környezetéből származó információi szerint csak ezekben a napokban válik teljesen véglegessé, hogy Németh a számára kínálkozó több karrierlehetőség közül melyiket fogadja el.

Hallani lehetett egyes forrásokból arról is, hogy esetleg a tengerentúlon, Washingtonban kap lehetőséget, de amikor egy ismerőse rákérdezett erre, azt mondta, Magyarországon szeretne maradni és nincs amerikai felkérése.

Sport és/vagy politikai kommunikáció

A minap egyébként a Media1 Németh Balázs Instagramján egy „Boss Athletics” feliratú szabadidőfelsőben látta a műsorvezetőt, amihez azt írta, hogy a kép segíthet a jövőjével kapcsolatos találgatásokban, vagyis sejtetni engedte, hogy atlétikai főnök lesz, de szintén a napokban a Megafon Központ, kormányközeli véleményvezéreket támogató szervezet molinója előtt is fotózkodott Tihanyban a Tranzit fesztiválon, és a Media1 egyes forrásai szerint az is komolyan felvetődött, hogy esetleg Németh Balázs is csatlakozik a Megafonhoz.

Németh Balázs a Boss Athletics feliratú felsőben
Németh Balázs a Boss Athletics feliratú felsőben
Németh Balázs a Megafon fala előtt a Tranzit fesztiválon
Németh Balázs a Megafon fala előtt a Tranzit fesztiválon

Nehéz választás

Mindkét feladatkör mellett szólnak érvek, hiszen a Megafonnál Németh Balázs megvalósíthatná azt, amire az M1-nél végül nem volt lehetősége (lásd erről cikkünk folytatásában), míg a sport mellett szól, hogy mint az a közösségi médiából és a Híradóból kiderült az elmúlt években, Németh Balázs nagy szerelmese a sportnak, ráadásul atletizált, és többször maratont is futott, a tévézést pedig sportriperként kezdte: még 1997 és 2011 között, a TV2 munkatársaként bejárta a világ nagy sporteseményeit, olimpiákat, BL-döntőket, világbajnokságokat. Ezenkívül nem árt felidézni azt sem, hogy Németh Balázs korábban dolgozott a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ) és a Nemzetközi Sportközpontoknak, sőt a Media1 információi szerint a TF-en (Testnevelési Főiskola) végzett sportmenedzserként. Úgy tudjuk, Németh Balázs éppen ezen érvek mentén dilemmázik most már napok óta, hogy melyik lehetőségre mondjon igent, a sportra, vagy a politikai kommunikációra, de a héten választ kell adnia.

Belső köztévés feszültségek miatt kezdett el a távozásán gondolkodni a 2 milliós sztárgázsi ellenére

Németh Balázs karrierjének jövője mellett legalább ilyen érdekes, miért kezd el valaki egyáltalán azon gondolkodni, hogy elhagy egy közel 2 milliós, tehát kiemelkedő fizetéssel járó állást az MTVA-nál? Cikkünk a továbbiakban erre igyekszik választ adni.

Azt már a távozásról szóló első hírünkben megemlítettük, hogy Németh Balázs az ismerőseinek a távozását úgy magyarázta az elmúlt hetekben, hogy „szakmai okokból” döntött úgy, hogy elhagyja az intézményt. Erre a lépésre egyébként az ügyre közeli rálátással bíró forrásaink szerint Németh Balázs régóta készült, de úgy döntött, hogy legalább a 2022-es országgyűlési választásokig kitart az M1 Híradó mellett és nem marad ki a közélet egyik legizgalmasabb időszakából, a kampányban való híradózásból. A Media1 néhány beszélgetőpartnere azt is tudni véli, hogy mik voltak azok a „szakmai okok”, amelyek az MTVA-s szakításhoz vezettek.

A Celeb vs Pitbull

Az ügyre közeli rálátással bíró közmédiás emberek szerint az vezetett el Németh Balázs távozásához, hogy Németh Balázs, vagy ahogy a nagy ismertsége miatt házon belül a közmédiások nevezték őt, A Celeb, és a közmédiások által csak Pitbull néven emlegetett, sokak által rettegett Németh Zsolt, az M1 hírigazgatója között feszültségek voltak. Bár mindkettejüket megkerestük a konfliktus kapcsán kérdésekkel, egyikük sem válaszolt ennek hátteréről, azonban a vita lényegéről az ügyre rálátással bíró informátoraink úgy nyilatkoztak, a kettejük közötti vita alapvetően arról szólt, kinek az elképzelései valósulnak meg a közmédiában.

A kettejük közötti feszültségekre már 2020 nyarán is utaltak jelek, amikor Németh Balázs hosszú időre nem került képernyőre, de abból a helyzetből akkor a Celeb megerősödve, csatát nyerve tért vissza végül.

Németh Balázs lett volna a magyar „Tucker Carlson”, de végül másképp alakult és Lánczi Tamás kapta a 48 percet

Még 2019 vége felé (tehát még a COVID-járvány berobbanása előtt) a közmédiában kitaláltak egy műsort Németh Balázs számára, ahol szabadon elmondhatná a véleményét, nem úgy mint a Híradóban, ahol többször kommentárt fűzött a hírekhez, és emiatt a Médiatanács többször el is marasztalta emiatt a csatornát, bár Németh Balázsnak ebből baja nem lett.

Ennek a háttérműsornak, ahol Németh Balázs lehetett volna a magyar „Tucker Carlson”, a 48 perc címet szánták, és készült belőle próbaadás (pilot) is Németh Balázzsal. Forrásaink eltérően emlékeztek arra, hogy Németh Zsolt, azaz Pitbull volt-e, aki nem volt ennek minőségével megelégedve, vagy Németh Balázs, vagy mindketten. Volt olyan forrásunk, aki szerint Pitbull egyenesen „szarnak titulálta”, tehát lefitymálva beszélt róla, mások szerint épp az ismert műsorvezető mondta azt, hogy a feltételek nem adottak a műsor sikeréhez, és az egész nem olyan, mint amit ő el tudna képzelni magának. Ahogy említettük, sem Németh Balázs, sem Németh Zsolt nem reagált az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre, de az biztos, hogy a műsorral kapcsolatos elképzelések besülése rongálta a közmédia és Németh Balázs kapcsolatát.

Végül egyébként éppen 48 perc néven elindult idén egy műsor, de nem Németh Balázzsal, hanem a századvéges Lánczi Tamással – emlékezetes, hogy ebbe a műsorba hívták meg beszélgetni Márki-Zay Pétert azután, hogy ennek már nem volt tétje, mert az ellenzék vereséget szenvedett. Az MZP számára szánt műsoridő egészen kiugrónak számított azok után, hogy a választások előtt, amikor még tétje volt, négy év alatt csak alig pár perc megszólalási lehetőséget kapott az M1 által folyamatosan támadott és lejáratások tárgyává tett MZP.

Lánczi Tamás, az M1 műsorvezetője és Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt a 48 perc című műsorban
Lánczi Tamás, az M1 műsorvezetője és Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt a 48 perc című műsorban

Hallottunk azonban olyan véleményeket is, hogy ez a Lánczi Tamással végül megvalósult műsor meglehetősen eltér az eredetitől, és lényegében csak a címét őrizték meg.

Az ügy mindenesetre forrásaink szerint nem kedvezett a Németh Balázs és Németh Zsolt közötti amúgy is feszültségekkel, nézeteltérésekkel, szakmai vitákkal terhelt kapcsolatnak.

Németh Balázs ugyanis forrásaink szerint azon az állásponton volt, hogy a közmédiát meg kellene reformálni, meg kellene újítani, különféle változtatásokat szeretett volna, illetve arról beszélt, nem adottak a technikai és humánerőforrás feltételei a jó munkavégzésnek, például annak, hogy elindítsanak egy napi elemző háttérműsort, eközben Németh Zsolt, aki több mint 10 éve tölti be a hírigazgatói posztot, inkább a biztonsági játékot választotta, vagyis ellenállt a műsorvezető elképzeléseinek. Németh Balázs emellett nyilvánvalóan nem örült annak, hogy végül nem valósíthatta meg az elképzeléseit, és nem valósult meg az a műsor vele, ahol jogszabályi korlátozások nélkül elmondhatta volna a véleményét a pártpolitikai és egyéb közéleti ügyekről.

Úgy döntött, a választásokig még kitart, de utána szétnéz

Németh Balázs egyre inkább úgy érezte, hogy váltani szeretne, és ugyan látszólag folytatta a munkát az M1-nél a Híradó hírolvasójaként, azonban fejben ekkor már eldöntötte, hogy 2022. április 4. után, ha nem lesz változás az MTVA vezetésében és továbbra is Pitbull marad az M1 csatorna főnöke, akkor elhagyja az intézményt.

Erre a lépésére mondta azt azután az MTVA sajtóirodája a napokban, hogy az MTVA úgy döntött, nem gördít akadályt az elé, hogy a műsorvezetője közös megegyezéssel új kihívás elé nézzen. Immáron másutt.

Hogy végül melyik állásajánlatot fogadja el Németh Balázs, a sport vagy a közéleti jellegűt, netán mindkettőt, néhány napon belül most már egészen biztosan kiderül.

Frissítés 2022.08.31. 20:41

Így búcsúzott el Németh Balázs

Videóval örökítettük meg Németh Balázs utolsó közmédiás másodperceit.

Így búcsúzott Németh Balázs az M1 Híradó nézőitől (VIDEÓ!)

További hírek érhetők el a Media1-en.

Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Németh Balázs, az MTVA / M1 Híradó saját kérésére távozó műsorvezetője. Fotó: MTI/Cseke Csilla
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások