fbpx
Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője

Havi közel kétmillió forintba kerül Németh Balázs, az M1 Híradó a médiatörvényt áthágó hírolvasója az adófizetőknek

Bírósági pereskedés végén, egy éven át tartó jogi huzavona után vált nyilvánossá, hogy bruttó 1,7 millió forintos szerződése van az állami televízióval annak a hírolvasónak, aki a médiatörvény megsértésével időnként személyes véleményének hangot adva szó szerint pocskondiázza az ellenzéket a hírek felolvasásakor, és aki idén hónapokra eltűnt a képernyőről.

Litresits András jogász Németh Balázs műsorvezető fizetéséről először közérdekű adatigényléssel próbált információt szerezni azután, hogy az MTVA hírolvasója 2019. október 21-én a 18 órakor kezdődő M1 Híradó egyik bejátszását személyes véleményét a hírekkel összemosva, a pártatlanságnak még csak a látszatára sem adva, a hatályos médiatörvény rendelkezéseit megsértve a következőképp vezette fel:

„Primitív, bunkó, felháborító akcióval nyitotta a szezont az ellenzék. Hadházy Ákos már a miniszterelnök beszéde közben is táblákat mutogatott a pulpitus előtt, majd a balhézást azután is folytatta, hogy visszaült a helyére. Előre megírt és kinyomtatott egy primitív káromkodást és, hogy eddig  épeszű ember nehezen tudta volna elképzelni, hogy ilyen trágár szöveget mutogat egy képviselő a Parlamentben, de ma ez is megtörtént. Az ellenzéki képviselők pedig szó nélkül tűrték, hogy mit művelt az Országházban Hadházy Ákos.”

Mivel a médiatörvény szerint  megengedhetetlen, hogy a hírekhez a hírolvasó személyes kommentárt fűzzön, a  kizárólag Fidesz-delegáltakból álló Médiatanács később elmarasztalta az állami médiavállalatot, mely  három alkalommal is megsértette a politikai hírhez hírolvasói vélemény fűzésére vonatkozó törvényi rendelkezéseket, de a figyelmeztetésen túl a történteknek tényleges szankciója nem volt. Németh Balázs hírolvasó, akit a háta mögött többen A Celeb névvel emlegetnek az MTVA-nál, később a Pitbullként is ismert Németh Zsolt hírigazgatóval munkaszervezési okokból kialakult vitája miatt ugyan hónapokra lekerült a képernyőről, de aztán idén ősszel újra visszatérhetett a műsorvezetői székébe.

Litresits András, hogy megtudja, milyen díjazásért követte el a jogsértést Németh Balázs, először a médiaszolgáltatóhoz és az MTVA-hoz fordult, hogy megismerhesse az alkalmazott korábbi és jelenlegi munkaszerződését, de az MTVA 2019. december elsején, azaz közel egy éve kelt levelében megtagadta a válaszadást. Az ügyvéd ezt nem fogadta el, így először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), majd kérelmének elutasítása miatt bírósághoz fordult, hogy a közérdekű adatokat megismerhesse. A bíróság a felperesnek adott igazat és 2020. október 8-án arra kötelezte az MTVA-t, hogy hozza nyilvánosságra a kért adatokat – írja a Hírklikk.

Minderre az MTVA Sajtóirodája 2020. november 25-én megküldte a kért munkaszerződést, annak módosításait és a munkaköri leírásait, melyekből kiderül, hogy Németh Balázs bruttó 1 millió 739 ezer forintos alapbérért dolgozik. A Hírklikk szerint az összes többi adatot, így a dátumokat is kitörölte az MTVA, így azt nem tudni, hogy mettől-meddig kapta, kapja ezen bérezést Németh Balázs, és az sem, hogy ezeket az összegeket azon időszak alatt is kapta-e, amikor a hírolvasó hónapokra eltűnt a képernyőről.

Miután az MTVA nem szolgáltatott teljes körű betekintést a közpénzen alkalmazott hírolvasó közfunkcióját érintő adatokba (például a 11 pontos munkaköri leírásából 10 pontot kitörölt), Litresits most ismét bírósághoz fordul az MTVA-val szemben.

A Hírklikk információi szerint az MSZP egy közérdekű adatigénylésében már Bende Balázs, Fábián Barna, Gulyás István, valamint Németh Zsolt hírigazgató és Papp Dániel vezérigazgató munka/megbízási szerződését, annak esetleges mellékleteit és azok esetleges módosításait is kikérte az MTVA-tól, hogy mindenki megismerhesse, mennyit visznek haza havonta a mintegy100 milliárd forintos éves költségvetésből működő állami televízióból.

Mai hír az is, hogy Magyarországon idén szeptemberben a KSH szerint bruttó 392 ezer forintot keresett egy átlagos magyar. Ez Németh Balázs hírolvasó fizetésének kevesebb mint a negyede.

További hírek találhatók a Media1-en! Ha még nem tette, iratkozzon fel a Media1 hírlevelére és Facebook-oldalára, valamint RSS-csatornájára!

Borító: Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások