fbpx
Andróczi Balázs, a Totalcar távozó hírszerkesztője a lap impresszumában

Több mint két évtized után távozik a Totalcar egyik legrégebbi munkatársa, a lap egyik oszlopos tagja

A Media1 megtudta, hogy több mint két évtizednyi munka és több mint tizenhétezer cikk után távozik Andróczi Balázs, a Totalcar hírszerkesztője, aki gyakorlatilag a kezdetektől az Indamedia autós lapjának egyik oszlopos tagja volt, és ezzel az ezredfordulón indult online újság egyik legrégebbi munkatársának számított.

Lapunk telefonon érte el szerdán Andróczi Balázst, a Totalcar távozó hírszerkesztőjét. Szerettük volna megtudni, hogy a távozásának van-e köze ahhoz, hogy néhány hete a Totalcar élére új ügyvezető igazgató érkezett Varga Endre személyében (Varga Endre az, aki a napokban félmillió forint összegű fizetési meghagyási eljárást küldött a Media1 ellen, amiért közöltünk róla egy fotót, holott álláspontunk szerint közszereplőnek minősül mint a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete újonnan megválasztott elnöke és úgyis mint a Totalcar ügyvezetője és az Index.hu lapigazgatója, valamint mint a Matolcsy György vezette jegybank volt osztályvezetője, ezért várhatóan bírósági perré alakul majd Vargával a jogvita).

Andróczi azt mondta, nem nyilatkozhat, így sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta az információkat.

Más forrásból úgy tudjuk, hogy a Totalcar hírszerkesztője és a Totalcar.hu Kft. között közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony. Szerettük volna megkérdezni, hogy a távozást Varga kezdeményezte-e, vagy Andróczi, de erre sem kaptunk választ a távozó hírszerkesztőtől.

Varga Endre, az Index lapigazgatója, a Totalcar ügyvezetője, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnöke
Varga Endrére, az Index lapigazgatójára, a Totalcar ügyvezetőjére, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnökére hasonlító arc. Üzleti titok, hogy Varga kezdeményezte-e Andróczi távozását, vagy Andróczi akart-e elmenni a néhány hete Varga vezette cégtől. Kép: Pápai Gábor / Media1 (c)

A Media1 úgy tudja, hogy az Indamedia csoportnál dolgozókkal szigorú titoktartási nyilatkozatot iratnak alá, amit ha megszegnek, annak súlyos anyagi következményei lehetnek. Feltehetőleg ez lehet Andróczi hallgatásának is az oka.

Furcsa folyamatok a Totalcarnál és a tulajdonos Indamedia csoportnál

Az Indamediánál néhány napja egy másik jelentős személyi távozás is történt: mint arról elsőként beszámoltunk, a védett korú Torkos Matild főmunkatárstól furcsa körülmények között megvált az Index.hu. Mindez egyébként rögtön azután történt, hogy Torkos visszatért a betegszabadságáról. Megírtuk azt is, hogy az Index.hu vezetése még tavasszal (Torkos betegszabadsága előtt) nem engedte leközölni Torkos jóváhagyott és lektorált interjúját Márki-Zay Péterrel, aki akkor az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje  volt. A cenzúragyanús esetet Márki-Zay sajtósa is megerősítette a Media1-nek. Torkos elbocsátását átszervezéssel magyarázta az Indamedia sajtóosztályán keresztül Starcz Ákos, az Index.hu vezérigazgatója lapunknak, de M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet elnöke szerint ez egy védett korú munkavállaló esetében vélhetően jogszerűségi aggályokat vet fel, ezért Torkos bírósághoz fordulhat.

Az Index és az Indamedia irodájának helyet adó Budasquare irodaház homlokzata
Az Index és az Indamedia irodájának helyet adó Budasquare irodaház homlokzata
Fotó: Media1 / Ladányi András

A Torkos által készített választási nagy interjú letiltására az Index.hu máig nem adott magyarázatot, hanem lapunkat valótlanságokban bővelkedő, névtelen szerző által készített cikkben, cáfolat nélkül kezdte el támadni. Ezenkívül olyanokat írt a portál, hogy „elzárják a csapokat” a Media1 elől, ezzel feltehetőleg azt üzenve, hogy nem kívánnak válaszolni a kérdéseinkre.

A Media1 úgy tudja, más, ugyancsak jelentős személyi változások is várhatók a Totalcarnál hamarosan. Kétszer is e-mailt küldött lapunk a Totalcarnál zajló különféle átalakulásokról, személyi változásokról érdeklődve az elmúlt hetekben Madár Beátának, az Indamedia sajtósának, de semmiféle visszajelzés nem érkezett, ezek szerint tehát a médiacsoport beváltotta a fenyegetését a „csap elzárásáról”.

Próbáltuk telefonon megkeresni Varga Endrét, a Totalcar újdonsült ügyvezetőjét is az ügyben, de egyelőre nem vette fel a telefonját – később ha válaszolnak kérdéseinkre, arról természetesen beszámolunk.

Újrahasznosítja régi anyagait a Totalcar

Az Indamedia autós lapjánál is meglehetősen furcsa folyamatok zajlanak manapság. Több évvel ezelőtt a laptól távozó, ma már több esetben versenytársaknál dolgozó munkatársak ősrégi anyagait osztják meg rendszeresen a Facebookon, hogy így emeljék a lap látogatottságát. Amikor erre rákérdeztünk, nem adtak magyarázatot ennek okára.

A Totalcart tulajdonló Indamedia csoport 2020-ban került fele részben Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinchez közeli üzletember tulajdonába, rajta kívül Ziegler Gábor a lap, illetve a cégcsoport másik tulajdonosa. A Totalcar az Opten céginformációs rendszer szerint 2021-ben 249 millió forint árbevétel mellett 5,9 millió forint adózott eredményt mutatott ki. Az elmúlt időszakban számos ismert, meghatározó arc is elhagyta a Totalcar csapatát, ezekről itt érhetők el írásaink.

Frissítés 2022.07.22:

Kiderült, hogy tömegesek a távozások, amiről itt írunk.

Frissítés 2020.07.24.:

Kiderült, hogy távozik a volt főszerkesztő és több más munkatárs mellett a jelenlegi, alig több mint egy éve kinevezett főszerkesztő is a Totalcartól, erről különálló hírünkben olvashatnak.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Kérheti híreinket Telegramon is, valamint feliratkozhat napi hírlevelünkre.

Borító: Andróczi Balázs, a Totalcar távozó hírszerkesztője a lap impresszumában
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások