fbpx
Tilos Rádió.

Szexuális utalások, káromkodás – a médiahatóság arról, miért nem hosszabbítja meg a Tilos Rádió működési engedélyét

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt hangsúlyozza, hogy nem volt mérlegelési jogköre a Médiatanácsnak, amikor a Tilos Rádió frekvenciajogosultsága meghosszabbításának elutasításáról döntött.

„Fontos leszögezni, hogy a médiatörvény egyértelműen rendelkezik a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításáról: ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a megújítás lehetősége kizárt. Ez azt jelenti, hogy a Médiatanácsnak ilyen esetben nincs mérlegelési lehetősége”

– ezt közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a kreativ.hu-val annak kapcsán, amiről korábban a Media1 is beszámolt, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg a Tilos Rádió frekvenciaengedélyét.

Mint az NMHH korábbi, általunk már idézett közleménye tartalmazta, „ismételt és súlyos jogsértés” a Tilos Rádió működési évei alatt egy alkalommal fordult elő, és a „műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírások” megszegését jelentette.

Az NMHH egyik irodájának bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1
Az NMHH egyik irodájának bejárata. Fotó: Ladányi András / Media1

A kreativ.hu megkérdezte a hatóságtól, hogy a korhatár-besorolással kapcsolatos probléma káromkodásra vagy másra vonatkozik-e, továbbá hogy arányosnak tartják-e, amiről Csabai Gábor Papó, a Tilos Rádió ügyvezetője a Media1 műsorában beszélt a napokban, hogy közel 20.000 órányi szöveges tartalomból négy problémás eset miatt nem hosszabbítanak.  Az NMHH válaszában a következőt írta:

„Nemcsak káromkodás szerepelt a jogsértések között, hanem többek között szexuális utalások is, továbbá az alkoholfogyasztás és egyéb társadalmilag nem elfogadott szokások népszerűsítése is előfordult a műsorszámokban”.

Megküldték továbbá a kapcsolódó jogsértésekről szóló határozatokról korábban kiadott sajtóközleményeket is: 1 a; 1 b ;2 a; 2 b;3 a; 3 b;4 a; 4 b

Betarthatatlan műsorkvóta szabályok, óriási terhet jelentő adatszolgáltatási elvárások

A hatósági indoklás szerint „két esetben a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó előírásokat”; másik „két esetben az éves beszámolási kötelezettségre vonatkozó előírásokat” szegte meg a médiaszolgáltató.

A Tilos Rádió ügyvezetője és Pataki Gábor, a Klubrádió volt főszerkesztője néhány napja a Media1 műsorában arról beszéltek, hogy közösségi rádióként sokat küzdöttek a kvótaszabályozás ellen, mivel gyakorlatilag lehetetlen betartani, például akár egy hosszabb Pink Floyd szám lejátszása is veszélyeztetheti a kvótakötelezettségek betartását, vagyis azt, hogy hány százalék lesz a magyar zene aránya. Emellett nagyon magas adatszolgáltatási kötelezettséggel is jár.

A lap most azt kérdezte ennek kapcsán a médiahatóságtól, hogy ha korábban megkereste őket a rádió, hogy problémájuk van az adatszolgáltatással, miért nem vették figyelembe a kérést.

A Tilos Rádió honlapja.
A Tilos Rádió honlapja

Az NMHH a válaszában arra hivatkozott, hogy szoftverekkel segíti a médiaszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségeit.

„A kötelezett rádióknak zenei kvótákkal kapcsolatos adatszolgáltatást kell teljesíteniük, hogy a Médiatanács ellenőrizni tudja a kvótakötelezettségek betartását. Az évi teljes zenei műsoridő legalább 35 százalékában magyar zenét kell sugározni. Ezen kívül éves átlagban a magyar zenék legalább 25 százalékának öt évnél nem régebbi zenei műből, hangfelvételből kell állnia”

– hangsúlyozta a médiahatóság.

Hallgassa vissza a Media1 Podcast teljes interjúját a Tilos Rádió ügyvezetőjével és a Klubrádió volt főszerkesztőjével!

Ahogy említettük, a Media1 Podcast vendége volt Csabai Gábor Papó, a Tilos Rádió ügyvezetője és Pataki Gábor, a Klubrádió volt főszerkesztője, akikkel alaposan, hosszabb beszélgetésben is kielemeztük a magyar rádiós piacot és a rádiókat szorongató médiaszabályozást. Mindketten bírálták a médiatörvényt, ami aránytalanul súlyos terheket rak a rádiókra. Aránytalannak nevezték azt, hogy ha egy rádió több éven át működik és néhányszor hibázik, ami óhatatlanul előfordul ilyen túlszabályozás mellett, akkor ez veszélyeztesse a rádió fennmaradását. Szóba került az is, hogy az elmúlt években a médiahatóság és a médiaszabályozás már több más közösségi rádiót is ellehetetlenített.

Azt is mondták, hogy többször kérték már a kvótaszabályok eltörlését, de süket fülekre találtak a kéréseik.

Csabai Gábor arról is beszélt, hogy ők csak élő adásokat sugároznak, ezért óhatatlan, hogy több év működés során, akár egy szabadszájúbb vendégtől ne csússzon be egy káromkodás. A teljes beszélgetés meghallgatható ide kattintva.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Tilos Rádió / Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások