fbpx
A Micsoda Család című mesekönyv

A bíróság szerint jogtalanul kapott bírságot a Micsoda család! című mesekönyv forgalmazója

Előbb a Budapest Környéki Törvényszék mondta ki a jogszerűtlenséget, majd a kormányhivatal felülvizsgálati kérelmét a Kúria is elutasította, így a döntés jogerős.

Mint arról a Media1 beszámolt, 2021 júliusban 250 ezer forintra büntette a Líra Csoportot, a Micsoda Család! című mesekönyv egyik forgalmazóját a Pest Megyei Kormányhivatal. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott akkor törvénysértéssel, a vásárlók megtévesztésével vádolta a forgalmazót, mondván az nem jelölte meg egyértelműen, hogy a szóban forgó mesekönyv – ahogy ő fogalmazott – a „normálistól” eltérő családokat jelenít meg.

A Líra ezt követően jogi lépéseket jelentett be.

A bíróság szerint azonban jogszerűtlen volt a forgalmazó megbüntetése.

A döntésről beszámoló rtl.hu idézte Dombos Tamást, a Háttér Társaság jogi ügyvivőjét, aki úgy fogalmazott,

„Van olyan könyvesbolt Magyarországon, ahol csak a pult alól lehet meleg karaktereket is megjelenítő kiadványokat vásárolni, az eladók ugyanis tartanak a büntetéstől és nem merik kitenni a polcra”.

Nem kell többletinformációt adni

A Budapest Környéki Törvényszék november 25-én kimondta, hogy jogtalan volt a bírság kiszabása, és az erről szóló határozatot is megsemmisítette a bíróság. A kormányhivatal ezt követően felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, de ezt a Kúria februárban elutasította – ennek értelmében a döntés jogerős.

A bíróság szerint a könyv értékesítése során nem volt szükség arra, hogy a forgalmazó többletinformációt adjon a könyv tartalmáról, mint ahogy arra sem, hogy a könyvesbolton belüli elhelyezéssel jelezze: a mesekönyv két szivárványcsalád történetét dolgozza fel, ezáltal a „hagyományostól eltérő” tartalommal bír.

A Kúria úgy vélte, nem volt szükség arra, hogy állást foglaljanak a kérdésben; az rtl.hu portálnak küldött válaszuk szerint a jelenlegi szabályozás nem visszaható hatályú, és a kérdéses ügy idején még nem volt érvényben.

Erre a döntésre számítottak

Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója a portál érdeklődésére elmondta:

„Erre az ítéletre számítottunk, hiszen semmilyen fogyasztóvédelmi jogszabályt nem sértettünk meg a Micsoda család! című könyv árusításával. Más kérdés, hogy csak egy hozzánk hasonló tőkeerős cég tudja megtenni, hogy kifizeti a büntetést, és utána pert indít a hatósági döntés ellen. Egy kis könyvesboltnak ehhez nem lett volna elég erőforrása”.

Elmondta azt is, hogy a Líra Csoport elsősorban a határozat precedens jellege miatt döntött a per mellett.

„Mi nem a kiadói, csak terjesztői vagyunk a könyvnek. A szabályok szerint egy könyv tartalma, jogtisztaságának biztosítása minden esetben a kiadó feladata, a könyvesboltok a tartalmat nem tudják ellenőrizni”

– fogalmazott Nyáry.

Időközben elfogadták a „propagandatörvényt” is

A könyvet kiadó Szivárványcsaládokért Alapítvány az rtl.hu megkeresésére közölte:

„Nagyon örülünk annak, hogy két bíróság is kimondta: Magyarországon nincs helye büntetésnek azért, ha egy mesekönyvben olyan kisgyerekes családok szerepelnek, amelyekből több ezer él hazánkban”.

Dombos Tamás, az alapítvány ügyvivője hozzátette:

„A Lírára kiszabott büntetés óta fogadták el a homoszexualitást a pedofilokkal összemosó törvényt, tehát az azóta eltelt időben új szabályok léptek érvénybe”.

Nyáry Krisztián ennek kapcsán elmondta, tudomásuk szerint az új törvény alapján még egyetlen könyvkereskedő ellen sem indult eljárás. Az rtl.hu kereste a Pest Megyei Kormányhivatalt is, hogy mi az álláspontjuk, ám idáig nem kaptak választ.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookona Twitteren és a Telegramon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: a Micsoda Család című mesekönyv / Fotó: HírTV
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások