fbpx
A TASZ #többkötössze videója a gyűlöletkeltés ellen

A TASZ-nak és az RTL Klubnak adott igazat a Médiatanács a #többkötössze videó kapcsán

A Médiatanács az állami gyűlöletkeltés veszélyeire figyelmeztető, az RTL Klub képernyőjén sugárzott 2021-es, társadalmi célú tévékampány kapcsán először eljárást indított, de végül a grémium a TASZ által előadottak alapján belátta, hogy nem történt jogsértés.

Facebook-oldalán és honlapján számolt be arról kedden a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil jogvédő szervezet, hogy végül mégiscsak neki adott igazat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a #többkötössze nevű, az állami gyűlöletkeltés veszélyeire figyelmeztető kampány kapcsán érkezett bejelentés után megindított eljárás végén.

A TASZ felidézte: a #többkötössze kampányt 2021-ben indították el, hogy arra buzdítsanak mindenkit, hogy tegyenek a kirekesztés ellen. A TASZ videóját az RTL Klub is sugározta társadalmi célú reklámként. A videóban egy ismert színész, Nagy Zsolt idézett vezető politikusok ( Kövér László, Gulyás Gergely, Orbán Viktor, Lázár János) korábbi kijelentéseiből.

A Médiatanács ezt követően egy bejelentésre hivatkozva eljárást indított a videó kapcsán. A bejelentő azt hangoztatta, hogy szerinte politikai reklámról van szó, amit a politikai kampányidőszakon kívül nem lehetett volna sugározni, és ezzel a csatorna 106 alkalommal állítólagosan megsértette a médiatörvényt.

A Médiatanács által megindított eljárás során a TASZ nyilatkozott az NMHH előtt, kifejtve, hogy a videó „a társadalmi ellentéteket terjesztő és megosztó üzenetekkel szemben a társadalmi egység érdekében való fellépésre hívja fel a figyelmet” és „épp olyan üzenetet közvetít, mely szerint egymás tisztelete és az egyenlő bánásmód társadalmi minimum, a társadalmi kohézió erősítésének célját szolgálja”. Azzal, hogy többek közt az Országgyűlés elnökétől való idézet is elhangzik egy társadalmi célú reklámban, nem lesz valami politikai reklám.

A TASZ szerint a médiatörvény egyértelműen határozza meg a politikai reklám fogalmát: az csak a pártok és politikai mozgalmak vagy a kormány népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző tartalmakat jelentheti. A definíciót szigorúan kell értelmezni, mert a médiatörvény a politikai kampányra meghatározott korlátokkal nem szűkítheti a véleménynyilvánítás és a társadalmi célú üzenetek közzétételét. A TASZ kifejtette, hogy a médiatörvénynek pont hogy teret kell biztosítania a sajtó- és a szólás szabadságára, a közérdekű és társadalmi célú üzenetek nyilvános terjesztésére. A társadalmi üzeneteket nem lehet függetleníteni azok közéleti-politikai kontextusától, így politikai tartalma lehet egy társadalmi célú reklámnak. Politikai reklámmá azonban csak akkor válhat egy üzenet, ha az kifejezetten párt/mozgalom/kormányérdeket közvetít.

A Médiatanács végül belátta, hogy a TASZ-nak van igaza és megszüntette az eljárást

A Médiatanács végül 2022 februárjában mondta ki:

„[a] politikai reklámnak fogalmi eleme, hogy pártérdekeket szolgáljon, vagy pártot, politikai mozgalmat, vagy a Kormányt népszerűsítse”, tehát önmagában bármilyen politikai kontextus, így Kövér László kirekesztő megjegyzése sem tesz egy reklámot politikai reklámmá, a társadalmi célú reklám a Médiatanács szerint is „politikai reklámnak nem minősülő közérdekű üzeneteket közvetíthet, amely ebből adódóan aktuális politikai tartalmakat is hordozhat.”

A döntés szerint:

„[a] vizsgálat tárgyává tett, TCR-ként közzétett médiatartalomban elhangzott vélemény kétség kívül politikai tartalmú üzenetnek minősíthető, ugyanakkor az Mttv. alapján nem zárható ki kategorikusan, hogy a TCR-ként közzétett felhívás olyan értékeket hordozzon, amelynek van politikai tartalma. Lehetséges tehát akár politikai tartalmú üzenet TCR-ként való közzététele, ha a közzétett tartalom párt, politikai mozgalom vagy a kormány népszerűsítését nem szolgálja, vagy azok támogatására nem ösztönöz. A »Több köt össze« című közlemény nem szolgált pártpolitikai célt, és támogatásra sem ösztönzött.”

A Médiatanács a mostani döntésével a politikai térben való közérdekű kommunikáció szabadságát biztosította – említi a TASZ.

„Fontos, hogy egyetlen médiaszolgáltató sajtószabadságát se korlátozhassák az ellene irányuló bejelentések. Mi ezután is a sajtó szabadságáért és a közérdekű információk, üzenetek szabad kifejezéséért teszünk minden kommunikációs és jogi eszközünkkel” – zárul a TASZ honlapján lévő bejegyzés.

További híreket talál a Media1.hu oldalon. Ingyenesen feliratkozhat napi hírlevelünkre is, hogy ne maradjon le a tartalmainkról akkor sem, ha az algoritmus nem dobja fel a tartalmainkat.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások