fbpx
NMHH Médiatanács

A médiahatóság szerint Székesfehérvár Magyarország fővárosa

Ráadásul egy múlt heti közleményük szerint anyagi támogatást ítéltek meg a Tiszakécskén üzemelő Rádió 1-nek is. Apróbb bökkenő, hogy ott nincs frekvenciája a Mészáros Lőrinc-közeli rádiós hálózatnak.

Sajtóközleményt adott ki a múlt héten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság arról, hogy a Médiatanács mely médiaszolgáltatóknak ítélt meg pénzügyi támogatást hír- és magazinműsorok gyártására. A közleményben, melyet az NMHH a honlapján is közzétett, olyan egészen meghökkentő állítások szerepeltek, hogy a győztesek között található az úgymond „tiszakécskei vételkörzetű 90,4 Rádió 1”, valamint az úgymond „fővárosi” Táska Rádió.

Mindezzel rögtön két probléma is van: egyrészt a Táska Rádió nem a fővárosban, hanem kizárólag Székesfehérvár belső részén rendelkezik frekvenciával, másrészt nincsen tiszakécskei vételkörzetű Rádió 1 sem.

Mindkét problémára rákérdeztünk napokkal ezelőtt a NMHH kommunikációs igazgatóságánál, hátha a kormány egy rendelettel megváltoztatta előző éjszaka, melyik város is Magyarország fővárosa, vagy hogy ezek szerint a Mészáros Lőrinc-közeli Rádió 1 egyetlen éjszaka leforgása alatt sikerrel szerzett-e frekvenciát időközben Tiszakécskén is, de az NMHH sajtósai nem válaszoltak a kérdésekre.

Egyébként azóta a médiahatóság végül – se szó, se beszéd –, nagy nehezen átírta a nyertesek listáját tartalmazó közleményét a honlapon anélkül, hogy feltüntette volna a korrekció tényét. A sajtónak nem küldtek ki korrekciós levelet, így több hírportálon jelenleg is a valótlan tartalmú információk érhetők el.

Ha összehasonlítjuk az e-mailben a sajtó számára kiküldött közleményt és az NMHH honlapján lévő javított közleményt, némi bogarászással kiderül, hogy Tiszakécskén az Aktív Rádió 102.2 számára ítéltek meg támogatást, nem pedig az eredeti közleményben szereplő Rádió 1 számára. A főváros pedig továbbra is Budapest, mindössze arról van szó, hogy a frekvenciák elosztásával foglalkozó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak fogalma sincs arról, mit beszél: átírták ugyanis a „fővárosi” Táska Rádiót székesfehérvári Táska Rádióra.

Bár a nem létező tiszakécskei frekvenciájával a Rádió 1 nem nyert most támogatást, azért a Mészáros Lőrinc-közeli Rádió 1-et közel sem kell sajnálni, ugyanis az NMHH honlapjának frissített szövegéből kiderül, hogy több, a Rádió 1-el hálózatba kapcsolódva működő Rádió 1 pénzügyi támogatást nyert el műsorgyártásra, így a Rádió 1 Part, a kaposvári 99,9 Rádió 1 és a tiszafüredi 88.7MHz, 89.2 MHz Rádió 1 és a szolnoki 90,4 Rádió 1 is kap támogatást a Médiatanácstól.

Az NMHH valótlan tartalmú sajtóközleménye 2021. február 17-én
Az NMHH valótlan tartalmú sajtóközleménye 2021. február 17-én – aláhúzással jelölve a valótlanságok

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács eddig sem a transzparenciájáról volt híres: az elmúlt időszakban néha saját ügyrendjüket is megsértve nem tették közzé a Médiatanács előzetes napirendjét az NMHH honlapján, olyan is előfordult, hogy utólag is csak késve közölték a napirendet, amikor emiatt már reklamáltunk. A jegyzőkönyvek publikálása is gyakran csak hetekkel a Médiatanács ülése után kerül ki a honlapra, és a sajtónak átadott közleményekből számos alkalommal fontos intézkedéseket hagytak ki. Emlékezetes eset volt az is, amikor a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ítélte el a Médiatanácsot, kimondva, hogy jogsértően marasztalták el az ATV Híradót, ám ezt a fejleményt a médiahatóság igyekezett eltitkolni, így aki a hatóság honlapjára tévedt, továbbra is csak azt találhatta meg, hogy a tévécsatorna hibázott, holott valójában a grémium.

Az elmúlt hetekben az NMHH közleményeinek színvonala is meredek zuhanásba kezdett, így például nemrég úgy adtak ki egy közleményt, hogy abban annyit írtak le, hogy valakiket megbüntettek valamiért, de sem az nem derült ki, hogy kiket büntettek meg, sem pedig az, hogy mi lett a pontos szankció és az sem szerepelt a közleményben, hogy mi volt az elkövetett jogsértés.

További tartalmak érhetők el a Media1-en.

Borító:NMHH Médiatanács. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások