fbpx
Transindex.ro

Felmondott a Transindex teljes szerkesztősége – politikai okok vannak a háttérben

Állításuk szerint az elmúlt időszakban egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei. Arról is szót ejtettek, hogy a többségi tulajdonos hamarosan a portál eladására készül.

Felmondott a Transindex, az 1999 óta működő erdélyi magyar hírportál teljes szerkesztősége – jelentette be az érintett lap egy kedd délelőtt közzétett, valamennyi szerkesztőségi tag által aláírt közleményben, amire a Telex bukkant elsőként.

A távozás okairól úgy fogalmaztak, úgy érezték, a munkájuk az intézményen belül már teljesen ellehetetlenült,

„és tovább már nem tudjuk a legjobb szakmai tudásunk szerint ellátni azt a feladatot, ami a mindenkori szabad sajtó feladata lenne. Az indulás óta sokszor változott a csapat és sok mindenben változott a Transindex is, de abban biztosan nem, hogy most is ugyanazon értékek mellett tartjuk fontosnak kiállni, mint egykor, és hogy most sem vagyunk hajlandóak semmilyen politikai erő elvárásai szerint végezni az újságírói munkánkat”.

Szót ejtettek az erdélyi magyar sajtószabadság beszűküléséről is:

„Mindannyian észleljük, hogy az elmúlt időszakban egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei. Közel két éve a fennmaradásunkért küzdünk egy olyan politikailag meghatározott környezetben, amelyben a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik. Mi az utóbbi utat választottuk, és most csomagolunk, mert más választásunk nem maradt”.

A Transindex címlapja.
A Transindex címlapja. Fotó: transindex.ro

Mint írták, hamarosan tulajdonosváltásra kerülhet sor:

„A Transindex.ro mától már nem lesz az »a napos oldal«, amit jelmondatunk hirdetett, és – mivel a többségi tulajdonos az eladására készül – hogy mi lesz a további sorsa, az számunkra is ismeretlen. A jelenlegi kontextusban pedig már nem látjuk biztosítva az újságírói függetlenségünket. Az biztos, hogy addig, amíg mi transindexesek voltunk, ez volt az egyedüli nagy olvasottságú romániai magyar médiafelület, amely a szerkesztőség saját döntései, és nem valamilyen politikai pártagenda szerint készült. Nem ért minket váratlanul, de mégis nehéz most felfognunk, hogy ami több évtizedig a Transindex volt, mostantól már megszűnik létezni”.

A közleményt aláírók névsora: Babos Krisztina, Bakk-Dávid Tímea, Gál László, Gyöngyi Annamária, Horváth-Kovács Szilárd, Kádár Kata, Kicsid Attila, Kulcsár Árpád, Tőkés Hunor, Kolozsi Emese, Vig Emese.

Frissítés 16:03
A Media1 megtudta, hogy Transtelex.ro és Transtelex.hu néven védettek le doméneket tavaly novemberben. Megtudtuk azt is, hogy a távozó transindexesek egy kivételével a Telexhez igazolnak, míg egy valaki az Azonnali.hu-hoz csatlakozik. Részletek a különálló hírünkben.

Frissítés 2022.02.16. 18:41

Másnap a Media1-nek nyilatkozva Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője elismerte, hogy már a Transindex stábjának felmondása előtt elkezdték a Transtelex projekt előkészítését, de azt mondta, természetes, hogy amikor látták, hogy Erdélyben gondban vannak az újságírók, elkezdték a közös gondolkodást. Beszélt a támogatási összegről is, amire most szükség lenne. A Transtelex.ro oldalon egy napon belül elindult az adománygyűjtés is, ezekről különálló hírünkben olvasható bővebben.

Frissítés 2022.02.16. 20:31

A Media1 megtudta, hogy már januárban létrejött a Telex román cége, ahová a Transindex tegnap felmondó újságíróit várják. Az ügyvezető Pusztay András, a Telex kereskedelmi igazgatója lett, aki korábban az Index vezérigazgatója is volt. Részletek erről különálló hírünkben olvashatók.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások