fbpx
Kolozsvár

A Telex már egy hónapja román céget alapított a Transindex tegnap felmondó újságírói számára

A cég neve Van Masik Media S.R.L. lett, ügyvezetője pedig Pusztay András, a magyar Telex kereskedelmi igazgatója.

2022. január 19-én, közel egy hónappal ezelőtt regisztrálta a román hatóságoknál a Van Masik Media S.R.L., a magyar Telex.hu hírportált működtető Van Másik Kft. helyi testvérvállalatát a Telex egyik munkatársa  – tudta meg a Media1.hu a totalfirme.ro nevű román cégadatbázis alapján, de hasonló látszik a firmeo.ro oldalon is.

Az új Van Másik-cég székhelye Kolozsváron található, mutatjuk térképen is.

Azt, hogy ez a román cég a magyar Telex.hu stábjához kötődik, nem csak a magyarországi kft.-vel való névazonosságból, de onnan is tudhatjuk, hogy a még tavaly novemberben bejegyzett transtelex.ro internetes címen, ahol ma már a Telex meg is kezdte az adománygyűjtést a Transtelex néven tervezett erdélyi hírportál elindítására, ez a cégnév szerepel.

A cég ügyvezetője egyébként Pusztay András lett, aki a Telexnél kereskedelmi igazgatóként tevékenykedik, és aki 2020 júniusáig az Index.hu-nak volt a vezérigazgatója.

Pusztay András, az erdélyi Telex-cég ügyvezetője még az Index vezérigazgatójaként a Brandfestivalon 2019-ben
Pusztay András, az erdélyi Telex-cég ügyvezetője még az Index vezérigazgatójaként a Brandfestivalon 2019-ben

A romániai médiavállalat létrehozatala egy újabb bizonyítéka annak, hogy a Transindex.ro stábja valójában nem a semmibe ugrott fejest, amikor kedden egyszerre jelentették be távozásukat az erdélyi portáltól kész tények elé állítva annak tulajdonosát.

Azt, hogy a Telex már hónapokkal a Transindex.ro stábjának tegnapi felmondása előtt megkezdte az előkészítését az erdélyi mutációjának elindítására Transtelex néven, és ezt a Transindex csapatával képzeli el, nemrég Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője is elismerte a transtelex.ro és a transtelex.hu domének regisztrációja kapcsán, amire tegnap bukkantunk. Azt mondta a Media1-nek erről szerdán, hogy természetes volt, hogy miután látták, hogy bajban vannak az erdélyi Transindex munkatársai, megkezdték a közös gondolkodást a közösen képviselt értékek átmentése érdekében.

„Ahogy a mostani cikkemben is írtam, a Transindex már tavaly év végén jelezte az olvasóknak, majd utána nekünk is, hogy baj van és veszélyben a működésük. Mivel eddig is több együttműködés volt köztünk, így természetes volt, hogy közösen gondolkodunk azon, hogy menthetjük át azokat az értékeket, amelyeket közösen képviselünk. És arra jutottunk, hogy az idén közösen elindítjuk a Transtelexet, amely remélhetőleg az erdélyi nyilvánosság megkerülhetetlen része lesz” – mondta nekünk szerdán, amikor az erdélyi cég előzetes megalakítása még nem, csak a transtelex.ro és a transtelex.hu tavaly novemberi regisztrációja volt ismert.

A Telex harmadik átláthatósági jelentésének elkészítéséig másfél milliárd forint bevétele volt, aminek a nagy része olvasói támogatásokból tevődött össze, de az új projekt miatt újabb gyűjtést indítottak. Ami a Transtelex projekt pénzigényét illeti, Dull Szabolcs ezt nyilatkozta a Media1-nek:

„Most az induláshoz gyűjtünk támogatást, ami azért fontos, hogy tényleg politikától is gazdasági szereplőktől független legyen. Úgy számolunk, hogy ez több tízmillió forintba kerül, de minden forintra, lejre szükség van ahhoz, hogy ez minél jobb lap legyen, és hosszú távon is biztonságban működjön.”

Azt is mondta, a Transtelex elindításáról tegnap, amikor a Transindex felmondásáról hírt adtak a Telexen, azért nem számolhattak be, mert előbb egyeztetniük kellett még az erdélyiekkel.

A Telex főszerkesztője a mai napon már egy videóban is magyarázta, miért fontos az, hogy összeadjanak olvasók támogatást az erdélyi Transtelex számára, hogy ott szabad sajtó működjön a volt transindexesekkel. A Transindex egyik volt munkatársa, Kulcsár Árpád egyébként nem csatlakozik a Transtelexhez: mint arról beszámoltunk, ő az Ungár Péter LMP-s képviselő és Gerényi Gábor médiavállalkozó közös lapjához, az Azonnali.hu-hoz igazol.

 

További hírek találhatók a Media1.hu oldalon.  Csatlakozhat hozzánk Facebookon és Twitteren is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások