fbpx
Transindex-Telex

Jön a Transtelex? Csatlakoznak a Telexhez a Transindex csapatostul felmondó munkatársai, bár akad egy kivétel is

Úgy tűnik, nem teljesen a semmibe vágtak fejest az erdélyi hírportál munkatársai, mint ahogy a témáról elsőként beszámoló Telex híradása alapján az olvasónak tűnhetett. A felmondásokra előkészülhettek, és eldőlt az is, hogy a stábtagok egy kivétellel a Telex.hu-val indítanak közös projektet, míg egy valaki az Azonnali.hu-hoz megy.

A Media1.hu információi szerint a 23 éve működő erdélyi Transindex.ro tömeges távozással, egyszerre, a mai napon felmondó munkatársai a magyar Index.hu egykori munkatársai által 2020-ban megalapított Telex.hu stábjával fognak közösen együtt dolgozni.

Akad a távozó transindexesek között egy kivétel is, Kulcsár Árpád, aki a Transindex volt stábjából nem a Telex erdélyi projektjéhez, hanem az Azonnali.hu-hoz igazol. Kulcsár leigazolását az Azonnali.hu főszerkesztője, Kósa András kedden már meg is erősítette a Media1-nek.

A Media1 úgy tudja, mielőtt a Transindex teljes csapata beadta a felmondását, a kérdés lényegében már előre eldőlt arról, merre folytatják karrierjüket a jövőben. Nem véletlen az sem, hogy épp a Telex vette észre elsőként az erdélyi hírportál közleményét a tömeges távozásokról, a lapnál ugyanis előre tudtak arról, hogy a Transindex.ro munkatársai távozni fognak és a Telex.hu-val közös projektbe vágják a fejszéjüket.

Transtelex lehet a név

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tervezett projekt Transtelex néven indul-e el, mindenesetre ezt sejteti, hogy a Media1 megtudta, hogy a transtelex.ro és a transtelex.hu címeket még novemberben egy valaki beregisztrálta (az oldal jelenleg üres).

A Media1 kereste az ügyben Kárpáti Mártont, a Telex.hu-t működtető Van Másik Kft. tulajdonosát és ügyvezetőjét, valamint Pusztay András kereskedelmi igazgatót, de egyelőre egyikük nem fogadta a hívást, másikuk pedig csak későbbi visszahívást ígért. Amennyiben ez megtörténik és érdemben mondanak valamit, illetve további információ derül ki a távozó transindexesek és a volt indexesek közös projektjéről, hírünket később még frissítjük.

A Transindex.ro munkatársai politikai okokkal magyarázták felmondásukat. Azt írták, hogy munkahelyükön a munkájuk ellehetetlenült, és a munka tovább már nem folytatható, és nem hajlandók valamilyen politikai érdek mentén folytatni a munkájukat. Megemlítették azt is, milyen súlyos gondok vannak az erdélyi magyar szólásszabadsággal és nyilvánossággal.

„Mindannyian észleljük, hogy az elmúlt időszakban egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei. Közel két éve a fennmaradásunkért küzdünk egy olyan politikailag meghatározott környezetben, amelyben a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik. Mi az utóbbi utat választottuk, és most csomagolunk, mert más választásunk nem maradt” – írták.

A távozó transtelexesek, akik a keddi közleményt aláírták:  Babos Krisztina, Bakk-Dávid Tímea, Gál László, Gyöngyi Annamária, Horváth-Kovács Szilárd, Kádár Kata, Kicsid Attila, Kulcsár Árpád, Tőkés Hunor, Kolozsi Emese, Vig Emese.

Korábban a Telex megalapítása előtt is voltak azzal kapcsolatban jelek, hogy a projektet az Index távozó munkatársai előkészítették, erről szintén a Media1 írt elsőként annak idején.

Frissítés

2022.02.16.

Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője másnap a Media1-nek azt nyilatkozta, szerinte nincs abban semmi kivetnivaló, hogy már a Transindex stábjának felmondása előtt elkezdték a Transtelex projekt előkészítését, illetve elmondta azt is, hogy gyűjtést indítanak, és mekkora összegre van szükség.

Frissítés II. 2022.02.16. 20:31

A Media1 megtudta, hogy már januárban létrejött a Telex román cége, ahová a Transindex tegnap felmondó újságíróit várják. Az ügyvezető Pusztay András, a Telex kereskedelmi igazgatója lett, aki korábban az Index vezérigazgatója is volt. Részletek erről különálló hírünkben olvashatók.

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon. Csatlakozhat hozzánk Facebookon is.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások