fbpx
RTL Let's Dance billboard / RTL Group

Tulajdonost válthat az RTL Horvátországban – mi lesz az RTL Magyarországgal? Az RTL Csoport kommunikációs igazgatóját kérdezte a Media1

Nyilatkozott a Media1 megkeresésére Oliver Fahlbusch, az RTL Group kommunikációs igazgatója annak a magyar televíziós piacon az elmúlt hetekben egyre intenzívebben terjedő pletykának a valóságtartalmával kapcsolatban, mely szerint a szomszédos Horvátországban működő RTL Croatia is eladósorba került azután, hogy tavaly bejelentették, eladják az RTL Belgiumot. Érdeklődtünk arról az ugyancsak terjedőben lévő pletykáról is, hogy az RTL akár a régió több más országában lévő leányvállalatát is eladná. Az RTL Csoport kommunikációs igazgatója válaszában maga hozta szóba az RTL Magyarország jövőjét is: azt mondta, ott növekedési lehetőségeket azonosítottak.

Az elmúlt hónapokban a Media1 több, a televíziós szakmában kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező személytől is hallotta informális beszélgetések keretében azokat a pletykákat, amelyek arról szólnak, hogy az RTL Group (RTL Csoport) eladná horvátországi leányvállalatát, az RTL Croatiát, sőt a pletyka terjesztői szerint állítólag már történtek is ezzel kapcsolatos konkrét lépések, azaz vannak potenciális vevőjelöltek is, akiket állítólag már versenyeztetnek egymással. Egyesek azt is állítják, hogy akár nem is csak a déli szomszédunknál működő RTL Horvátország kerülhet eladósorba, hanem akár a régió több országában is átadná helyi tévés leányvállalatát az RTL / Bertelsmann médiaóriás valaki másnak. A pletykákat tovább erősíti, hogy mint arról a Media1 tavaly júniusban hivatalos forrásból beszámolt, eladják az RTL Belgiumot.

Mivel Horvátország közelsége miatt nem hagyott bennünket nyugodni a kérdés, a Media1 megkereste Oliver Fahlbuscht, az RTL Group kommunikációs igazgatóját, mi igaz abból, hogy eladósorba került az RTL Horvátország, másrészt kérdeztük azt is, igaz-e, hogy akár más, a régióban érintett leányvállalatok eladása is felmerült. Érdeklődtünk az esetleges tranzakciók státuszáról, és arról is, hogy ha valós az eladással kapcsolatos egyre jobban terjedő információ, akkor mi az eladás oka.

Fahlbusch e-mailben reagált a Media1 megkeresésére, és válaszában kitért az RTL Magyarországra is.

Oliver Fahlbusch, az RTL Group kommunikációs igazgatója
Oliver Fahlbusch, az RTL Group kommunikációs igazgatója

Fahlbusch a Media1-nek küldött teljes válaszát közöljük magyar fordításban dőlttel:

„Amint azt az RTL-csoport korábban kifejtette, az európai televíziós ágazatban erős konszolidáció figyelhető meg. A globális technológiai platformokkal növekvő versenyre az a válaszunk, hogy bővítjük műsorszórási üzletágunkat (azaz multimédiás nemzeti bajnokokat hozzunk létre). 2021 során jelentős előrelépést értünk el a nemzeti bajnokokkal kapcsolatos stratégia végrehajtásában, jelentős lépésekkel Németországban, Franciaországban és Hollandiában.

Az RTL Magyarország esetében 2021-ben befejeztük egy belső felülvizsgálatot, és jelentős növekedési lehetőségeket azonosítottunk a leányvállalat számára, különösen az RTL Most streaming szolgáltatásunk bővítésében. Mérlegelni fogjuk az M&A lehetőségeket is az RTL Magyarország további növekedésére. (Az M&A a Mergers and Acquisitions, azaz az Összeolvadások és felvásárlások rövidítése – megj.: a szerk.)

Az RTL Horvátország esetében 2021 őszén elindítottuk a stratégiai lehetőségek felülvizsgálatát, és nyitottak vagyunk a konszolidációs lehetőségek feltárására.
Erős piaci érdeklődést látunk az RTL Horvátország iránt, illetve az RTL-lel közösen kínált lehetőségek feltárása iránt. Azonban kérjük, vegye figyelembe, hogy egyelőre nem kommentálunk. Kérem tekintse meg a következő hivatkozásokat is a fent említett különböző tranzakciókról:
Németország: https://www.rtlgroup.com/en/press_releases/2021/rtl-deutschland-and-gruner-ja.cfm
Franciaország: https://www.rtlgroup.com/en/press_releases/2021/groupe-tf1-and-groupe-m6-enter.cfm
Hollandia: https://www.rtlgroup.com/en/press_releases/2021/rtl-group-and-talpa-network-to.cfm

A kommunikációs igazgató válaszában szereplő internetes címeken egyébként arról esik szó, hogy az RTL Németország, az RTL Franciaország és az RTL Hollandia kapcsán milyen lépések történtek a globális technológiai szolgáltatók nyújtotta kihívásokra válaszul. Ezekről a Media1-en már kivétel nélkül esett szó tavaly: az RTL Németország megvásárolta a Stern magazint is tulajdonló Gruner + Jahr kiadót, és közös multimédiás központot alakítanak ki, egyesül a Talpa Network és az RTL Group, valamint egyesül a TF1 Csoport és a Groupe M6 Franciaországban.

A Media1.hu természetesen azonnal beszámol majd a további esetleges fejleményekről is, érdemes feliratkozni a napi hírlevelünkre és követni bennünket a Facebookon, valamint a Twitteren.

Frissítés 2022.02.14. 09:30
A Media1 megtudta, hogy a Telenor (Yettel) többségi tulajdonosa, a PPF Csoport aláírta a megállapodást a horvát leányvállalat felvásárlásáról, részletek erről itt.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Az RTL Let’s Dance billboardja / Fotó: RTL Group
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások