fbpx
Egyesül az RTL Group és a Talpa Network Hollandiában

Egyesül az RTL Csoport és a Talpa Network

Az egyesülés lehetővé teszi, hogy az így létrejövő multimédiás csoport felvegye a versenyt a globális technológiai platformokkal, valamint egyre több helyi tartalomba és technológiába fektessenek be.

Az RTL Group és a Talpa Network közleményben jelentette be, hogy aláírták a műsorszolgáltatásról és a kapcsolt médiafelületeik egyesítéséről szóló megállapodásukat Hollandiában.

Az ügylet, amelyet az RTL Csoport (az RTL Magyarország anyavállalata) és a Talpa igazgatósága már jóvá is hagyott, immáron csak a versenyhatóság döntésétől függ, és várhatóan 2022 első felében zárul le.

A megállapodások szerint a Talpa Network átadja a tévé, a rádió, a nyomtatott, a digitális, az e-kereskedelmi és egyéb eszközeit az RTL Nederland részére, és ezért cserébe 30 százalékos részesedést kap a kibővített RTL Hollandiában, míg a fennmaradó 70 százalékot az RTL Group birtokolja majd.

Sven Sauvé az RTL Nederland vezérigazgatója továbbra is az egyesített csoport vezetője lesz. Pim Schmitz, a Talpa Network vezérigazgatója képviseli a Talpa Networköt az RTL Hollandia új felügyelőbizottságában, amelynek elnöke Elmar Heggen, az RTL Group vezérigazgató-helyettese.

Ezen felül a Talpa Network tartalomgyártó vállalkozásai, a Talpa Concepts és a Talpa Entertainment Producties, melyek nem részei az üzletnek, megállapodást kötnek az RTL Nederlanddal új műsorok gyártására a hagyományos tévécsatornákhoz és a Videoland nevű streaming szolgáltatáshoz.

A tranzakciót követően az egyesített csoport 2020-as bevétele 909 millió euró körül alakulna, működési eredménye (EBITA) pedig 84 millió euró, az éves tartalmi kiadása meghaladja a 400 millió eurót.

Thomas Rabe, az RTL Group vezérigazgatója elmondta:

„A TF1 Csoport és a Groupe M6 franciaországi, korábban már bejelentett tervezett egyesülése és az RTL Nederland és a Talpa Network fúziója nagy lépés a műsorszolgáltató vállalkozás európai lábnyomának növeléséhez, ugyanis az új multimédiás csoportnak akkora mérete, erőforrásai és kreativitása lesz, hogy képessé válik versenyezni a globális technológiai platformokkal, hiszen így lehetővé válik, hogy több prémium tartalomba fektessünk, valamint új hirdetési lehetőségeket tudunk nyújtani, valamint bővíteni tudjuk a Videoland nevű streaming-szolgáltatásunkat.”

Thomas Rabe
Thomas Rabe. Forrás: bertelsmann.com

Az RTL Csoport egyébként nem csak Hollandiában és Franciaországban van nagy átalakulásban: a Media1-en épp ma adtunk hírt arról is, hogy az RTL Magyarországot is tulajdonló RTL Group hétfőn bejelentette, hogy végleges megállapodást írt alá az RTL Belgium eladásáról. A vevő a belga DPG Media és a Groupe Rossel médiavállalat. Ez utóbbi fejlemény azért érdekes, hiszen az RTL 33 év után döntött úgy, hogy eladja a belga médiavállalatát.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borítókép: Egyesül az RTL Group és a Talpa Network Hollandiában / Kép: RTL Group Instagram oldala
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások