fbpx
RTL Let's Dance billboard / RTL Group

Felvásárolja az RTL a Stern magazint is tulajdonló Gruner + Jahr kiadót

Thomas Rabe, az RTL Csoport vezérigazgatója azt mondta, vállalata célja, hogy crossmédiás, tehát televízió- és rádiócsatornákat, streaming-szolgáltatást és nyomtatott sajtóterméket is birtokló céggé váljanak, amely olyan nagy globális médiamárkákkal is képes versenyezni, mint például a Netflix, az Amazon Prime, a Google vagy a Facebook.

Az RTL Group (RTL Csoport), a magyar RTL Klubot működtető RTL Magyarország anyavállalata a honlapján közzétette, hogy németországi leányvállalata, az RTL Deutschland felvásárolja az 1965-ben alapított Gruner + Jahr (G+J) kiadót, eszközeit és márkáit: ezzel egy teljes körű, televízió- és rádiócsatornákat, streaming-szolgáltatást és nyomtatott sajtótermékeket is birtokló és üzemeltető, úgynevezett crossmediás médiaóriás jön létre a német piacon.

A G+J kiadó olyan népszerű márkákkal rendelkezik, mint például a Stern, a Brigitte, a Geo, a Capital, a Schöner Wohnen, az Eltern és Art. A vételár 230 millió euró.

Stern magazin
Stern magazin
Fotó: Stock / Depositphotos.com

Az új szervezet felépítésével kapcsolatban Thomas Rabe, az RTL Group és a Bertelsmann vezérigazgatója a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kérdésére elmondta, hogy még nincs kialakított modell a Bertelsmann-csoport tulajdonába tartozó két társaság egyesítésére, így a jövő év elején működésbe lépő új vállalat felépítéséről és vezetőiről a következő hónapokban döntenek majd.

Hozzátette: mivel az RTL és a Gruner + Jahr már évek óta sikeresen dolgoznak együtt, „nem a nulláról kell indulunk most, amikor egyesítjük őket”.

Thomas Rabe
Thomas Rabe. Forrás: bertelsmann.com

A Netflix az RTL legnagyobb versenytársa

A vezérigazgató három lehetséges lehetőséget lát: a jelenlegi együttműködésnél maradnak, bővítik az együttműködést, vagy egyesítik a két vállalatot.

Míg a meglévő partnerség a közös újságírói projektekre és a reklámpiacra összpontosít, az összeolvadás lehetővé teszi az RTL számára, hogy felvegye a versenyt olyan globális platformokkal mint a Netflix, az Amazon Prime, a Google és a Facebook.

Bárhogy döntenek, Rabe úgy véli, kulcsfontosságú lesz a két márka egyedi identitásának megőrzése.

„A bevételi szinergiák kulcsfontosságú hajtóereje a több és még magasabb minőségű tartalom, a média műfajai közötti jobb keresztpromóció, a legjobb tehetségek megszerzése, az optimalizált médiaközi reklámkampányok és végül egy vonzóbb márka- és termékportfólió”

– mondta a vezérigazgató az egyesülésről, amely várhatóan mintegy 100 millió eurós pénzügyi hasznot eredményez majd.

Ide tartozó hír, hogy az RTL Group nemrég közre adott első féléves pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest nagyot nőtt a nemzetközi médiavállalat (és az RTL Magyarország árbevétele is) 2021 első felében.

Még több hír a Media1-en!

Borítókép: az RTL Group megújult arculata
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások