fbpx
Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (b) és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (j) a díjazottakkal 2021. december 8-án az MTVA Sára Sándor vetítő- és koncerttermében, ahol idén harmadik alkalommal adták át a közmédia legrangosabb díjait. Balról jobbra Németh Balázs, az M1 műsorvezetője - Egyesy Géza-díj, Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes - Dohnányi Ernő-díj, Gulyás István szerkesztő-műsorvezető - Herczeg Ferenc-díj, Hajdú B. István - Knézy Jenő-díj, Baraczka Eszter - Egyesy Géza-díj, Vitézy László Balázs Béla-díjas producer, forgatókönyvíró, filmrendező, érdemes és kiváló művész - Sára-Csoóri Életműdíj, Bényi Ildikó műsorvezető - Wacha Imre-díj és a Karinthy-gyűrűvel kitüntetett Laár András humorista, költő, zeneszerző, színész.

Átadta a közmédia a Karinthy-gyűrűt és több más elismerést

Mások mellett díjat kapott a közmédiától Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője is, aki 2019-ben egy ellenzéki tiltakozást a médiatörvény megsértésével minősíteni kezdett a hírműsorban. A díjátadón, ahol kiderült az is, ki kapja az idei Karinthy-gyűrűt, Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója arról beszélt, hogy a közmédia a magyar nemzet érdekeit tartja szem előtt.

Az MTI  számolt be arról, hogy elismeréseket adott át ma, szerdán Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.

Az ünnepségen átadták a Karinthy-gyűrűt, melyet ebben az évben Laár András humorista, költő, zeneszerző, színész, a L’art pour l’art Társulat és a KFT együttes alapító és jelenlegi tagja vehetett át.

Laár András humorista, költő, zeneszerző, színész, a L'art pour l'art Társulat és a KFT együttes alapító és jelenlegi tagja a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Karinthy-gyűrűvel az ujján az MTVA székházában 2021. december 8-án. A szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért járó elismerést 1975 óta a humor legméltóbb képviselői kapják. Harmadik alkalommal díjazta a közmédia azon kiválóságokat, akik példaértékű munkájukkal, tevékenységükkel sokat tettek a közösségükért.
Laár András a Duna Médiaszolgáltató által alapított Karinthy-gyűrűvel az ujján az MTVA székházában 2021. december 8-án. A szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért járó elismerést 1975 óta a humor legméltóbb képviselői kapják. Fotó: MTI/Cseke Csilla

„A szórakoztató műsorokban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért járó elismerést 1975 óta a humor legméltóbb képviselői kapják”

– fogalmazott a közlemény Laár András Karinthy-gyűrűje kapcsán, nem említve, hogy az elismerést eredetileg Galla Miklósnak ítélték meg még februárban, majd júniusban visszavonták tőle, mondván „méltatlan” arra. Galla ezután több alkalommal is nyílt levélben fordult Dobos Menyhérthez (először júniusban, majd augusztusban és novemberben is), de levelet intézett Orbán Viktorhoz is, aki viccelődve válaszolt Gallának, mondván nem ő a gyűrűk ura. A humorista szeptemberben Áder Jánosnak is írt, legutóbb pedig Koltay Andráshoz, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új elnökéhez fordult a Karinthy-gyűrű ügyében, és pert is kilátásba helyezett.

Díjat kapott Németh Balázs, az M1 műsorvezetője is

A Karinthy-gyűrűn kívül más elismeréseket is átadott a közmédia. A magyar nemzeti hírügynökség alapítójának, az MTI szerkesztőjének és parlamenti tudósítójának emléket állító Egyesy Géza-díjat Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója és Németh Balázs, az M1 műsorvezetője kapta.

Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője
Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője

Utóbbi díj azért is érdekes, hiszen mint arról a Media1 beszámolt, Németh 2019-ben Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő egyik parlamenti akcióját minősítette az M1 Híradójában, amivel a kizárólag kormánypárti szavazatokkal megválasztott Médiatanács szerint is megsértette a médiaszolgáltató a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát, igaz, büntetést nem kapott érte.

A Sára-Csoóri Életműdíjat Vitézy László producer, forgatókönyvíró, filmrendező, érdemes és kiváló művész kapta.  A Sára-Csoóri Életműdíjjal egyszerre két személyiségnek, Sára Sándor operatőrnek, filmrendezőnek, és Csoóri Sándor költőnek, esszé- és prózaírónak, a Duna Televízió meghatározó alakjainak állít emléket a közmédia.

Herczeg Ferenc-díjjal tüntették ki Gulyás István szerkesztő-műsorvezetőt. Az elismeréssel az Új Idők irodalmi hetilap főszerkesztője, a Petőfi Társaság elnöke előtt tiszteleg a közmédia.

A sportújságírók díját, a közmédia életműdíjas főmunkatársának, legendás sportriporterének tiszteletére alapított Knézy Jenő-díjat Hajdú B. István sportújságíró, sportriporter, televíziós kommentátor vehette át.

Az ismeretterjesztői Tőkéczki László-díjat Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók Rádió műsorvezetője kapta. A díjjal a Széchenyi-díjas történésznek, a Duna Televízió alapító kurátorának emléke előtt tisztelegnek.

Wacha Imre-díjban részesült Bényi Ildikó, a közmédia műsorvezetője, korábbi bemondója. A szép és helyes magyar nyelvhasználatért járó elismerés a több mint 50 évig a rádiós és televíziós munkatársakat oktató beszédtanárnak állít emléket.

A Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő. A díjat a Magyar Rádió egykori zenei igazgatójának, a Zeneakadémia hajdani főigazgatójának, a Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerzőnek, karmesternek, zongoraművésznek emlékére alapították.

Dobos Menyhért a közmédia „elveiről”

A Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint köszöntőjében arról beszélt, minden évben megünneplik azokat az alkotókat, művészeket, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a közmédia teljesíteni tudja az alaptörvényben lefektetett érdekekhez, értékekhez ragaszkodó küldetését.

Példaként említette, hogy a közmédia a magyar nemzet érdekeit tartja szem előtt, a globalizmussal szemben a nemzet szuverenitását, a magyarok közösségét szolgálja, feladata pedig a magyar kultúra megőrzése, védelme és ápolása. A közmédia az értékek megőrzését, az értékek teremtését részesíti előnyben, vallja a kereszténység nemzetmegtartó szerepét és értékként tekint a családra.

Dobos ezután úgy fogalmazott: minden korban tudták, „ha büntetni kell”, célszerű mielőbb eltörölni a régit, a hagyományt, a gyökereket, az eredetet, mert akkor már „bárkivel bármit meg lehet tenni”, akkor már nem közösség, nemzet többé, „csupán sokaság”. De amíg büszkék vagyunk nagyjainkra, példaképeinkre, és addig, ameddig őrizzük édes anyanyelvünket, kultúránkat és hagyományainkat, addig, amíg továbbadjuk gyermekeinknek hagyományainkat, addig, ameddig szól a harang, addig van remény.

Az állami médiavállalat vezetője szerint Európa egyik felének tudatát nem rázzák meg a tények

A vezérigazgató szerint ezért a közmédiának nem szabad engednie az említett elvekből, „még akkor sem, ha az úgynevezett mainstream, uralkodó irányzatnak más elvárásai vannak”. Hozzátette: nincsenek könnyű helyzetben azok a kollégák, alkotók, akik ezt a missziót vállalják, mert „látjuk és tapasztaljuk az értékvesztést, ami jellemző környezetünkre”.

„Európa egyik felének tudatát a tények nem rázzák meg, kést emelnek ránk, de ők a penge élére eső napfény csillogását látják” – mondta, megjegyezve, igaza lehetett Oswald Spenglernek, amikor a fausti civilizáció alkonyáról írt.

Dobos Menyhért szerint a díjazottak egyben példaképek is, akikre büszkék lehetünk, mert kiemelkedőt alkottak. A vezérigazgató azt kívánta, a díjazottak hasonló szellemben alkossanak, dolgozzanak tovább, példát mutatva a közmédia alkotóinak, dolgozóinak.

Mint arról a Media1 beszámolt, a közmédia elhallgatta az ellenzéki előválasztást. Völner Pál államtitkár lemondását sem verték nagy dobra tegnap. Eközben az állami média vezetői BBC-sztenderdeket követő magyar közmédiát emlegetnek.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója (b) és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (j) a díjazottakkal 2021. december 8-án az MTVA Sára Sándor vetítő- és koncerttermében. Balról jobbra Németh Balázs, az M1 műsorvezetője – Egyesy Géza-díj, Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes – Dohnányi Ernő-díj, Gulyás István szerkesztő-műsorvezető – Herczeg Ferenc-díj, Hajdú B. István – Knézy Jenő-díj, Baraczka Eszter – Egyesy Géza-díj, Vitézy László Balázs Béla-díjas producer, forgatókönyvíró, filmrendező, érdemes és kiváló művész – Sára-Csoóri Életműdíj, Bényi Ildikó műsorvezető – Wacha Imre-díj és a Karinthy-gyűrűvel kitüntetett Laár András humorista, költő, zeneszerző, színész. MTI/Cseke Csilla
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások