fbpx
Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője

Törvénysértő volt az M1 Híradó a Médiatanács szerint, de mégse szankcionálja a testület a történteket

A grémium szerint is olyat követett el Németh Balázs az M1 Híradóban, amit nem tehetett volna, mégse rótt ki büntetést a testület, nem úgy az RTL Klub Reggeli című műsorára. A Médiatanács e heti ülésén egyébként frekvenciát adott a Karc FM-nek, kiírta a Vörösmarty Rádió frekvenciájára vonatkozó pályázatot, illetve több más városban is rádiós pályázat indult, Szadai Károly pedig plusz feladatot kapott.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti döntése alapján az M1 Híradó 2019. október 21-i három adásában a médiaszolgáltató megsértette a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát. Az összeállításban Hadházy Ákos ellenzéki képviselő a miniszterelnök parlamenti beszédét előre nyomtatott szövegezésű táblák felmutatásával zavarta meg tiltakozásképp, és ezt minősítette a hírolvasó.

Németh Balázs a nemzeti hírtévé műsorában azt mondta, épeszű ember ilyet nem tesz, illetve azt:

„Primitív, bunkó, felháborító akcióval nyitotta a szezont az ellenzék”.

Az NMHH Médiatanács a tavaly decemberben elindított eljárás lezárásaként felszólította a szolgáltatót, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló jogsértésektől. Az NMHH közölte: a szabályozás nem általában véve a vélemények közzétételét korlátozza, hanem a nézők, hallgatók befolyásolását a hírek értelmezésében azzal, hogy a hírolvasó saját véleményt fűz a hírekhez. A hírek és a vélemények elkülönült bemutatását nem korlátozza a törvény.

A médiatörvény megsértése ellenére a Médiatanács bírságot nem rótt ki az általa felügyelt MTVA-ra illetve Duna Médiaszolgáltató Zrt.-re, holott nem először fordult elő hasonló jogsértés az állami televízióban: az M1 Híradó és a hírolvasó, Németh Balázs nem először vét az alapvető médiajogi szabályok és a médiaetika ellen.

Büntetés az RTL Klubnak

Nem volt ilyen elnéző a Médiatanács az RTL Klub médiaszolgáltatójával szemben. 200 ezer forint összegű bírságot kell fizetnie az RTL Magyarországnak a Reggeli című magazinműsor egy szeptemberi adásában történtek miatt, amikor is a műsorban termékmegjelenítés részeként szereplő parkolási mobilalkalmazásról olyan többletinformációkat adtak, amelyek a termék használatára ösztönözhették a nézőket – részletesen bemutatták a szoftvert, illetve egy a felhasználóikat érintő nyereményjátékot is megemlítettek –, mindez pedig ellentétes a jogszabályokkal.

A Médiatanács egyébként mint más büntetések alkalmával, így most is közölte: a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Hosszabbítás a Magyar Katolikus Rádiónak

A szolgáltató kérelmére további öt évvel – 2025. április 19-ig – megújította a tanács a Debrecen 92,3 MHz helyi rádiós frekvencián a Katolikus Rádió Zrt. médiaszolgáltatási jogosultságát. Így a frekvencián továbbra is a Magyar Katolikus Rádió 92,3 MHz szól majd, közösségi jelleggel.

A kormánypárti Karc FM kapja a szombathelyi frekvenciát

A Szombathely 97,1 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázat nyertese a Lánchíd Rádió Kft., amely vételkörzet-bővítéssel a zalaegerszegi Karc FM 88,3 MHz adását sugározza majd. (A Karc FM a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA rádiója.)

Megpályáztatják a Vörösmarty Rádió frekvenciáját

Véglegesítette és honlapján csütörtökön közzéteszi a testület a Székesfehérvár 99,2 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását közösségi jellegű használatra. (Ez az a frekvencia, amit a Vörösmarty Rádió használt.)

Az ajánlatokat február 17-én lehet majd benyújtani. Mindez iparági szakértők feltételezése szerint azt jelenti, hogy megnyílik az út, hogy a Vörösmarty Rádió esetleg ideiglenes engedéllyel a frekvenciapályázat lezárásáig mégis tovább üemeljen, de erre az NMHH közleménye most nem tér ki.

Indul a debreceni, a nagykanizsai és a soproni rádiós pályázat

A Médiatanács e heti ülésén elfogadta a körzeti Debrecen 106,0 MHz, a helyi vételkörzetű Nagykanizsa 100,7 MHz és Sopron 98,4 MHz frekvenciák közösségi jellegű pályázati felhívás tervezeteit is, amelyek a hatóság kommunikációs osztályának ígérete szerint mától olvashatók lesz az NMHH honlapján.

Szadai Károlyt küldik a Közszolgálatiérték-testületbe

A Médiatanács e heti ülésén a 2016 óta működő Közszolgálatiérték-testület tagjának Szadai Károly Médiatanács-tagot választotta meg a grémium, miután a korábban delegált Koltay András mandátuma és így delegáltsága is megszűnt.

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó:
MTI/Illyés Tibor

A testület – a médiatörvény 100/B. §-ában meghatározott – közszolgálatiérték-tesztelést koordinálja, azaz a közszolgálati médiaszolgáltató tevékenységeinek közszolgálati jellegét és értékét, valamint vizsgálja és ellenőrzi a médiapiac sokszínűségére gyakorolt hatását. (Szadai Károly felesége, Mucsányi Marianna a Media1 által feltárt összeférhetetlenség miatt nemrégiben távozott a Kossuth Rádió éléről, átadva helyét a sok bírálat tárgyát képező Siklósi Beatrixnak.)

A testületbe a Médiatanács egy tagján kívül még a Közszolgálati Testület és a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma delegál egy-egy képviselőt. Jogorvoslati fóruma a Másodfokú Testület, amelyet az előbbi három szervezet elnökei alkotnak.

Borító: Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások