fbpx
Galla Miklós

Levelet írt a Duna Médiaszolgáltató vezetőjének Kőhalmi Zoltán, miután a közmédia először kitüntette volna Galla Miklóst Karinthy-gyűrűvel, majd ezt visszavonták tőle

Miután februárban már odaítélték Galla Miklósnak a Karinthy-gyűrűt, nemrég közölték vele, mégsem veheti azt át, mert méltatlan a díjra. Kőhalmi Zoltán Karinthy-díjas humorista ennek kapcsán levélben fordult Dobos Menyhérthez, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójához, arról érdeklődve, mit kell tennie, hogy tőle ne vonják meg a díjat.

Galla Miklós értetlenül áll a döntés előtt, amelyre szerinte semmi okot nem adott. Az Indexnek elmondta, harminchat év fáradhatatlan munkája, egy egész életmű áll mögötte, ráadásul nemrég adott portréinterjút a szintén a közmédiához tartozó M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorának, ezen a héten hétfőn pedig még ő konferálta a Rádiókabarét. Utóbbi azért érdekes, mert a Karinthy-gyűrűt a Rádiókabaré humoristái kapják, tehát hétfőn még összeegyeztethető volt a közmédia értékrendje Galláéval, szerdán azonban már nem.

Konkrétan ezt írják a levélben, amelyben értesítik Gallát, hogy nem adják át a díjat:

„Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.”

A levelet Dobos Menyhért, az elismerést alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója személyesen írta alá.

Galla az Indexnek elmondta, egy közmédiás informátora arról tájékoztatta, valójában arról van szó, hogy politikai berkekben az az álhír terjed, miszerint csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához.

„Teljes fikció! Semmilyen kommunikáció nem zajlott a mozgalom és köztem. De ez lehet a döntés hátterében. A politika ártatlan áldozatává váltam”

– mondta a humorista.

Bár Galla azt mondja nem érti miről van szó, azért mégis beszédes az Index legfrissebb értesülése, miszerint Galla egy fellépésén a kollégák megdöbbenésére elővette a nemi szervét. Erről egyébként a hely felvételt is készített. Az értesülés szerint a eset szakmán belül hatalmas felháborodást okozott, és a nézők között is.

Galla nem tagadta, hogy így tett, de azzal kommentálta, hogy mindez a művészetének része.

Az ügyre Kőhalmi Zoltán, Karinthy-gyűrűs humorista a Facebookon reagált, szellemi útmutatást kérve a közmédiától, és állítása szerint el is küldte a levelet Dobos Menyhértnek e-mailben:

„Mivel a díjat a mai napig nagy becsben tartom, semmiképpen sem szeretnék olyasmit tenni vagy nyilatkozni, amivel utólag érdemtelenné válnék a díjra. Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem, illetve szívesen vennék egy általános iránymutatást, ha esetleg váratlan helyzetbe kerülnék, és önálló gondolatokat kellene megfogalmaznom” – írta a humorista.

A Nyugat írójáról és nagy humoristájáról elnevezett Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, június 25-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján osztják ki a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak. Alapítója és adományozója a Magyar Rádió elnöke, ma már ennek utóda, az MTVA. A gyűrűt tavaly Scherer Péter színész, 2019-ben Bagi Iván és Nacsa Olivér kapta.

Még több hír olvasható a Media1-en!

Borítókép: Galla Miklós Facebook oldala
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások