fbpx
A Ridley Jones című animációs sorozat oldala.

Feljelentette a Magyar Nemzet a Netflixet egy mese kapcsán, de hiába

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem jár el a streamingszolgáltatóval szemben.

A Mediaworks napilapja, a Magyar Nemzet azért fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsához, mert egy nembináris karakter is szerepel a Ridley Jones című, óvodásoknak készült animációs sorozatban.

Fred, a bölény az első nembináris karakter egy olyan sorozatban, amely korhatár-besorolás nélkül megtekinthető. Ezen felül egy olyan szereplő is van a szériában, akinek két édesapja van.

Az NMHH a Magyar Nemzetnek azonban azt válaszolta, hogy a médiahatóság, illetve a Médiatanács csak a magyar joghatóság alá tartozó ügyekben tud eljárni, a Netflix székhelye pedig Hollandiában van, ezért nem vonatkozik rá a magyar médiatörvény.

„A médiatörvény rendelkezései nem vonatkoznak az összes, magyar nyelven és Magyarországon elérhető lekérhető médiaszolgáltatásra, mivel a törvény hatálya csak a Magyarország területén székhellyel rendelkező médiaszolgáltatókra terjed ki”

– válaszolta a kormánypárti napilapnak a hatóság. Hozzátették:

„a magyar joghatóság alatt álló médiaszolgáltatásokon túl – hivatalból és bejelentés alapján is – rendszeresen ellenőrzi a Magyarországon elérhető, de külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatókat is”.

Lapunk is beszámolt arról a 2021 júliusában hatályba lépett, úgynevezett pedofilellenes törvényről, amely jelentősen korlátozza a nem heteroszexuális emberek média- és reklámjelenlétét, ami óriási felháborodást váltott ki. Az LMBTQ-ellenes törvény egyesek szerint az orosz propagandatörvény mintájára készült. Ez utóbbi kapcsán épp ma írtuk meg, hogy Oroszországban vizsgálat indult a Netflix ellen egy LMBTQ-tartalom kapcsán.

A Media1 arról is írt korábban, hogy a TikTok nevű videómegosztóval szemben is „hadjáratot” hirdetett a Magyar Nemzet, majd az egész megyei laphálózat is (mely szintén kivétel nélkül a KESMA alá tartozik), miután a lapok szerint „melegpropagandát” terjesztett a platform.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: A Ridley Jones című animációs sorozat oldala. Fotó: Netflix.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások