fbpx
Litter Zsuzsanna, az LBK Base / Base FM tulajdonosa

Base FM néven indíthatja el a Rádió 1 volt budapesti frekvenciáján új rádióját Litter Zsuzsanna ügyvéd

Egymás után nyerik az LBK szócskát tartalmazó cégek az értékes fővárosi frekvenciákat: az LBK-cégek tulajdonosai mind a kormányközeli megbízásairól ismertté vált Litter-Biró ügyvédi iroda munkatársai. Nagy rádiós médiabirodalom épül a háttérben: a több elnyert frekvenciával potenciálisan jelentős, milliós közönséget érhetnek el.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága október 8-án, a Médiatanács adott heti döntései között jelentette be (itt írtunk róla) hogy a Budapest FM 96,4 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásának nyertese az egyedül pályázó LBK Base Kft. lett, azt viszont viszonylag sokáig, mintegy másfél héten át többszöri, írásban elküldött kérdésünkre sem válaszolták meg egészen a múlt hétig, hogy a nyertes pályázó milyen médiaszolgáltatási névvel pályázott és kapott végül jogosultságot, magyarán milyen név használatával köteles üzemeltetni az új rádióját az elkövetkező 10 évben. (Ez a jogosultság egyébként további 7 évvel kérésre meghosszabbítható bizonyos feltételek teljesülése esetén.)

Széchenyi hegyi adótorony Budapesten
Széchenyi hegyi adótorony Budapesten
Fotó: Depositphotos (stock)

Végül csak elmondták

Többször rákérdeztünk, mi az oka hogy miközben Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke – aki lemondása miatt csak október végéig tölti be ezt a pozíciót – nemrég az európai uniós tényfeltáró bizottságnak azt állította, hogy az NMHH transzparensen, teljesen átláthatóan működik, mostanra az általa vezetett médiahatóság eljutott oda, hogy úgy hirdet eredményt egy frekvenciapályázaton, hogy még azt sem hajlandó elárulni, milyen néven működtetheti új rádióját a győztes pályázó, holott korábban a Médiatanács más pályázatain általában nem csináltak ebből titkot – annál is inkább, hiszen a frekvenciák nemzeti közvagyont képeznek, így nyilvános adatokról van szó.

Az NMHH végül ugyan erre a kérdésre nem reagált, de legalább a múlt héten, amikorra már alá is írták a hatósági szerződést az újdonsült vállalkozással, egy mondatot mégis küldtek, méghozzá ennyit:

„A Budapest 96,4 MHz médiaszolgáltatási jogosultságra vonatkozó hatósági szerződés szerint a médiaszolgáltatás állandó megnevezése: Base FM. ”

Ez azt jelenti, hogy a frekvenciát elnyerő LBK Base Kft. ezen a néven köteles megkezdeni a szolgáltatását az ilyen esetben rendelkezésére álló határidőn belül. Ha a pályázó mégsem a pályázatában vállalt nevet akarja használni, akkor azt a Médiatanácsnak el kell bírálnia és módosítani kell a pályázóval már létre is jött hatósági szerződés tartalmát. A pályázó egyébként már le is védte a basefm.hu internetes végződést, de a címen egyelőre nincs még érdemi tartalom.

Három új budapesti rádió ugyanabból a körből

A korábban a Rádió 1 által használt 96,4-es frekvenciát a következő legalább 10, de hosszabbítás esetén lehetséges, hogy végül 17 éven át, 2038-ig birtokló LBK Base Kft. tulajdonosa az a Litter Zuzsanna médiajogász, aki a kormányközeli megbízásairól ismertté vált és a Rádió 1 Csoportnak is dolgozó Litter-Biró ügyvédi irodánál dolgozik. (Az újdonsült médiatulajdonos nyilvános LinkedIn-profilja látszódik a borítóképen.)

rádió, stúdió
Fotó: stock / Depositphotos

A médiatanácsi pályázatot elnyerő LBK Base Kft. ugyanabban a budapesti társasházi lakásban működik, ahol az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is, mely nemrég elnyerte a Budapest 103,9 MHz frekvenciát is. Ez utóbbira Rock Nation Rádió médiaszolgáltatási néven pályáztak, amit szintén csak többszöri sürgetés után árult el a médiahatóság. Ebben a lakásban működik az LBK Sport Kft. is, mely nemrég sportrádió elindítására vonatkozó jogosultságot szerzett a Budapest 105,9 MHz frekvenciára. Utóbbi kapcsán az NMHH kommunikációjából az szintén nem derült ki, milyen néven kaptak frekvenciajogosultságot.

A Fidesz-közeli szálak

Az LBK Sport Kft. ügyvezetője és tulajdonosa a nyilvántartás szerint Kulcsár Csilla Margit, aki az LBK Base Kft.-nek is ügyvezetője, de utóbbi kft.-nek, ahogy említettük, a tulajdonosa Litter Zsuzsanna, a már említett ügyvédi iroda tagja. Az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. esetében dr. Biró Balázs médiajogász neve kerül elő tulajdonosként, aki a 2019 elején elhunyt Andy Vajna (Vajna András / Andrew G. Vajna) filmügyi kormánybiztos Rádió 1 hálózatát segítette a milliárdos halálát megelőzően, emellett több vidéki városban egyik vállalkozása nevén voltak egyes, a Rádió 1 hálózatához tartozó rádiók is, így komoly szerepe volt az azóta már Mészáros Lőrinc közelében lévő új Rádió 1-hálózat létrejöttében.

Biró Balázs 2010 és 2014 között különböző cégeken keresztül a fideszes pécsi városháza külsős tanácsadója volt, emellett például Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselőt is többször képviselte különféle perekben, és Németh Szilárd fideszes politikusnak is dolgozott. Bíró a földpályázatokon is jól szerepelt korábban, illetve neve 2012 októberében is szerepelt a sajtóban, mivel egy MSZP-s sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2010 és 2012 októbere között jól fizetett tanácsadóként 27,6 millió forint közpénzt vehetett fel, illetve jóban volt Belénessy Csabával, a Magyar Távirati Iroda (MTI) akkori vezetőjével. Belénessy-vel közös üzleti érdekeltségük is volt, a Crossborder Film Kft., melyet Belénessy alapított, de 2010 környékén Biró is érdekeltséggel rendelkezett a vállalkozásban.

Milliókat érhetnek el

A három nemrég elnyert rádiós frekvencia közül a sportrádiós 105,9 MHz-en potenciálisan 1.356.000 főt lehet elérni sztereó minőségben (monóban ennél is több ember érhető el), míg a 96,4 MHz (azaz a Base FM) esetében egy 1.243.000 fő sztereó minőségben történő elérésére alkalmas kereskedelmi rádió startolhat. A majdani rockrádiót a 103,9 MHz-en 1.666.000 fő hallgathatja sztereó minőségben az NMHH pályázati kiírása szerint.

További hírek találhatók a Media1-en

Borító: Litter Zsuzsanna ügyvéd, az LBK Base Kft. / Base FM tulajdonosa. Fotó: Linkedin
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások