fbpx
A Rádió 1 az FM 89,5 MHz-re költözését népszerűsítő kreatív

Mi lesz a Rádió 1 eddigi Budapest-környéki frekvenciáival? Egy domén már árulkodik Mészáros Lőrincék tervével kapcsolatban

A Rádió 1 olyan erős, egyébként potenciálisan több millió ember elérésére alkalmas kereskedelmi rádiós frekvenciára kerül át néhány nap múlva a fővárosban és környékén, hogy annak vételkörzete átfedésben lenne több meglévő vidéki Rádió 1-es frekvenciával is. Mi lesz ezekkel? Ezt kérdeztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, és amíg megérkezett a válasz, egy meglehetősen sokat sejtető, néhány nappal ezelőtti doménregisztrációra bukkantunk, amiből már sejthető, ki lehet a most még a Rádió 1 által használt frekvencia majdani lehetséges új birtokosa. Ahogy az manapság lenni szokott, természetesen az érintett cég szorosan kötődik Mészáros Lőrinchez.

A Media1 korábban elsőként számolt be arról, hogy 2021. máelmúlt jus 5-től, jövő hét szerdától a 2019 februárjában elnémított Music FM egykori frekvenciájára, a Budapest FM 89,5 MHz-re költözik át a Rádió 1 a fővárosban és környékén. Ezt az teszi lehetővé, hogy a Rádió 1 volt az egyetlen pályázó a frekvenciára.

A 89,5 MHz egy olyan kiemelkedően jó tulajdonságokkal rendelkező frekvencia, amellyel az NMHH Médiatanács honlapja szerint sztereó minőségben 3.447.000 fő érhető el, monóban pedig természetesen ennél is jóval több. A 89,5 az egyik legértékesebb hazai kereskedelmi rádiós frekvenciának számít, nem csoda, hogy lecsapott rá a tavaly óta Mészáros Lőrinc-közeli Rádió 1, melynek eddigi, a fővárosi 96,4 MHz frekvenciára vonatkozó budapesti frekvenciajogosultságát a médiaszolgáltató korábbi súlyos bírságai miatt 2023-ban nem lehetett volna meghosszabbítani. (A bírságokat a Balázsék című műsorban sugárzott, a kiskorúak fejlődését veszélyeztető tartalmak miatt szabta ki a Médiatanács.)

Két legyet egy csapásra

A leendő új budapesti frekvenciára, a 89,5 MHz-re való költözéssel nem csak a Rádió 1 médiaszolgáltatási jogosultsága körüli jövőbeni bizonytalanság oldódik meg (hiszen így 10 évre szereznek új frekvenciát), de azért is választották ezt a megoldást, mert sztereó minőségben hivatalos adatok szerint a budapesti adótoronytól 80 km-re, monóban pedig ideális domborzati viszonyok esetén ennél is tovább eljut: amikor a frekvenciát még a Music FM használta, voltak, akik Siófokról vagy épp Veszprémből hallgatták Bochkorékat vagy épp Friderikuszt, illetve a Music FM által sugárzott egyéb műsorokat.

Átfedések lennének

Az eddiginél nagyobb vételkörzet miatt egyes területeken átfedések alakulhatnának ki az új frekvencia, a 89,5 MHz és a Rádió 1 egyéb meglévő, az elmúlt években megszerzett helyi frekvenciáival, amelyekkel hálózatba kapcsolódva működik. Emiatt előfordulhatna, hogy például Velencén két Rádió 1 adás is szólna párhuzamosan, hiszen egyrészt eljut majd ide a Budapest FM 89,5 MHz jele, másrészt jelenleg fogható a közeli Velence Meleg-hegyről sugárzott 90,4 MHz-en is Rádió 1.

Hasonló átfedések alakulhatnának ki Velencén kívül Gyöngyösön, Hatvanban, Tatabányán, Dunaújvárosban, és persze Budapesten.

Lekapcsolják a Rádió 1 adását a Budapest-környéki frekvenciákon, de várhatóan nem mind marad néma

A Media1 megkérdezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, hogy mi lesz most ezekkel a frekvenciákkal, hogyan kezelik ezeket az átfedéseket, lemondott-e ezekről a médiaszolgáltató.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságtól azt írták erre,  hogy a médiatörvény 55. § (4) bekezdése a pályázókra vonatkozóan az alábbi követelményt írja elő:

„55. § (4)  Amennyiben a pályázó, illetve a pályázóban befolyásoló részesedéssel rendelkező vállalkozás, illetve a pályázó befolyásoló részesedése alatt álló vállalkozás olyan – e törvény hatálya alá tartozó – médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkezik, amely kizárja a pályázati felhívásban meghirdetett jogosultság elnyerését, pályázati ajánlatot abban az esetben nyújthat be, ha ajánlata részeként joghatályos nyilatkozatában kijelenti, hogy nyertessé nyilvánítása esetén a szerződés megkötésének időpontjától az érintett médiaszolgáltatási jogosultságról, illetve ilyen igényről lemond, vagy kötelezettséget vállal arra, hogy a korlátozó rendelkezésekbe ütköző helyzetet ugyanezzel a nappal egyéb módon megszünteti.”

Azt is írták, hogy a hivatkozott hatósági szerződéskötési eljárásban a Médiatanács valamennyi – a Budapest 89,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőség vételkörzetét érintő és jelenleg a Budapest 96,4 MHz médiaszolgáltatással hálózatba kapcsolódó – médiaszolgáltatási jogosultság helyzetét megvizsgálja. A nyertes Radio Plus Kft.-vel (a Rádió 1 üzemeltetőjével) csak akkor köthető hatósági szerződés, ha az mindenben megfelel a médiatörvénynek, beleértve a korlátozó rendelkezéseket is.

Az NMHH válaszában konkrétan nem írta le, de több más forrásból megtudtuk, hogy várhatóan le kell kapcsolni a Rádió 1 adását

  • a Budapest 96,4 MHz,
  • a Gyöngyös 101,7 MHz,
  • a Hatvan 87,9 MHz,
  • a Tatabánya 96,7 MHz
  • a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz
  • és a Dunaújváros 93,1 MHz

frekvenciákon. Sebestyén Balázs a Balázsék című Rádió 1-es műsor egyik reggeli adásában is utalást tett erre nemrégiben.

Felkészül a Best FM

Ha az említett Budapest-környéki frekvenciákon lekapcsolják a Rádió 1 adását május elején, arra lehet számítani, hogy ezek közül néhány frekvencia várhatóan a Best FM-hez kerül.

Erre utal, hogy a Media1 megtalálta, hogy a Rádió 1-hez hasonlóan szintén Mészáros Lőrinc-közeli Best FM az Oxygen Media Kft.-n keresztül, mindössze pár nappal ezelőtt beregisztrálta a bestfmdunaujvaros.hu internetes végződést az egyik internetszolgáltatónál. Márpedig miért védenék le ezt a domént ennyire előre, ha nem azért, hogy ráugorjanak a Rádió 1 eddigi, májusban megüresedő dunaújvárosi frekvenciájára?  A rádiós piac sem számít másra, minthogy a Mészáros Lőrinc közeli Rádió 1-től átkerülnek ezek a maradék frekvenciák a Mészáros-közeli másik rádiós hálózathoz, a Best FM-hez, mely mostanában amúgy is folyamatos terjeszkedésben volt.

Az eddigi budapesti Rádió 1 frekvencián viszont vélhetően nem lesz Best, hiszen a Bestnek van már egy másik fővárosi frekvenciája.

További híreket és cikkeket találhat a Media1-en! Feliratkozhat hírlevelünkre, RSS csatornánkra, ott vagyunk Facebookon és Twitteren is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások